Eurostat. 4 din 5 români mor cu zile din cauza sistemului de sănătate. Medicamentele noi sunt mai sigure, dar sunt scumpe şi greu accesibile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România s-a situat pe primul loc în Uniunea Europeană la procentajul deceselor care ar fi putut fi evitate, în 2016, cu 80,1% din total, faţă de o medie de 68% în Uniunea Europeană, conform datelor publicate recent de Eurostat. Practic, 4 din 5 decese care au avut loc în România puteau fi evitate.

Concret, în România, potrivit Eurostat un număr de 89.301 de cazuri de deces înregistrate în 2016 în rândul persoanelor cu vârstă sub 75 de ani puteau fi evitate. Din numărul total, 53.754 de cazuri de deces (sau 48,2%) puteau fi prevenite, iar 35.547 de cazuri (sau 31,9%) puteau fi tratate.

Potrivit Eurostat, mortalitatea tratabilă se referă la cazurile de deces care ar fi putut fi evitate prin intervenţii medicale la timp şi eficiente, inclusiv prevenţie şi tratament secundar, după declanşarea afecţiunilor. Concret, România se situează pe acest nedorit loc în Uniunea Europeană (UE) din cauza lipsei personalului medical specializat, mai ales în zona rurală, lipsa accesului la medicamente de ultimă generaţie, lipsa de monitorizare a bolilor, alături de indiferenţa cu care sunt trataţi pacienţii

„Studiul se apropie de realitatea românească. Însă, cred că cifrele reale sunt şi mai mari. Ca ordine, în ceea ce priveşte cauzele de deces, avem bolile cardiace, mai multe tipuri de cancere alături de bolile respiratorii şi bolile infecţioase. Şi la noi ar trebuie să se practice tot mai mult introducerea unor dispozitive moderne care înlocuiesc valvele cardiace. În Europa, foarte multe afecţiuni cardiace, care duceau la deces, au fost prevenite prin astfel de proceduri. Şi în România avem astfel de proceduri însă, din păcate, programele naţionale nu sunt corect finanţate”, susţine preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu. 
Pacienţii au nevoie de o monitorizare mai atentă a stării de sănătate alături de un acces mai facil la medicamentele care le-ar putea salva viaţa, susţine expertul.

„Ministrul Sănătăţii nu a făcut nimic pentru bolnavii care au nevoie de medicamente ca să trăiască. Deşi se laudă că au fost introduse noi medicamente, una este să le introduci în catalog şi alta este ca astea să figureze în  pe lista celor compensate, la care pacienţii să aibă acces. Vorbim de medicamente pentru boli rare, medicamente pentru cancere, medicamente pentru cardiaci, pentru pacienţii care suferă de tulburări neurologice şi pentru cei care suferă de boli endocrine. Aceste medicamente sunt noi, sunt eficiente, au grad de siguranţă mai mare decât cele vechi, însă sunt scumpe şi greu accesibile”, precizează reprezentantul pacienţilor. 

Vasile Barbu a mai punctat că lipsa acţiunilor de monitorizare a stării de sănătate costă statul român foarte mulţi bani, pe termen lung. „Mulţi dintre pacienţii care nu mor, în urma unui accident cerebral vascular, de exemplu, ajung să fie dependente de serviciile sociale şi trebuie îngrijite permanent de o altă persoană”, a precizat expertul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite