EUROPEO: Sezonierii sau cum se pleacă la muncă în vest VIDEO

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Europeo

Agricultura, construcţiile sau HoReCa sunt numai câteva dintre sectoarele economice care nu mai funcţionează fără sezonieri. În Europa, valul migraţiei muncii se deplasează de la est către vest.

Migraţia forţei de muncă în Europa este ca un val, care se deplasează de la est către vest: oameni în căutare de joburi bune, mai bine plătite decât în ţara lor de origine şi pe care localnicii nu mai vor să le presteze. Cel puţin nu în condiţiile care li se oferă.

Sezonierii reprezintă o bună parte din cei care pleacă în străinătate pentru a câştiga mai bine. În Germania vin anual sute de mii de sezonieri din ţările estice ale Uniunii Europene. Mulţi dintre aceştia sunt români. Şederea lor nu este întotdeauna lipsită de neplăceri: unii nu sunt plătiţi conform contractului, sunt păcăliţi de intermediari, altora nu li se oferă condiţii adecvate de cazare. 

Dar problemele legate de migraţia forţei de muncă se extind şi la nivel macroeconomic. În condiţiile în care un număr mare de muncitori în domenii ca HoReCa, agricultura, îngrijirea bătrânilor sau construcţii pleacă din estul Uniunii Europene către vest, locurile vacante de muncă de acolo sunt ocupate de lucrători din state terţe, cum ar fi Ucraina, Serbia sau Kosovo. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite