Europenii cred că prezenţa femeilor în politică ar putea duce la prevenirea conflictelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste trei sferturi dintre europeni consideră că ar fi oportun ca mai multe femei să deţină funcţii politice în ţările în curs de dezvoltare, potrivit unui studiu al Comisiei Europene efectuat cu ocazia Zilei Mondiale a Femeii.

Potrivit Eurobarometrului, cetăţenii UE sunt de părere că o creştere a numărului de femei în posturi de responsabilitate şi influenţă politică ar avea un efect pozitiv asupra ţărilor în curs de dezvoltare, în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului, condiţiile de trai ale cetăţenilor şi prevenirea conflictelor şi a războaielor.

Respondenţii suedezi, finlandezi şi irlandezi au fost cei mai înclinaţi să afirme că prezenţa femeilor la putere „aduce o schimbare în bine”.

România s-a numărat, alături de Suedia şi Olanda, printre ţările în care 96% dintre cetăţeni au o reacţie pozitivă faţă de egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi. Cetăţenii cel mai puţin interesaţi de problema egalităţii de gen sunt cei din Letonia şi Slovenia (87%) şi estonienii, interesaţi de aplicarea principiului egalităţii de gen în proporţie de 86%.

Nouă din zece europeni cred în egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi

În medie, nouă din zece respondenţi din UE consideră că egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi are efecte pozitive asupra modului în care funcţionează societăţile şi că toate programele de ajutor ar trebui să ţină seama cu precădere de drepturile femeilor.

Cetăţenii europeni consideră că problemele cele mai importante cu care femeile se confruntă în proporţie mai mare decât bărbaţii sunt violenţa fizică, accestul la educaţie, nerespectarea drepturilor omului şi lipsa veniturilor şi a unui loc de muncă.

Potrivit Eurobarometrului, problemele cu care se confruntă atât bărbaţii, cât şi femeile în proporţie egală sunt foametea, malnutriţia şi virusul HIV/SIDA.

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii, Comisia Europeană prezintă un sondaj Eurobarometru care cuprinde opiniile cetăţenilor europeni cu privire la egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi şi necesitatea de a consolida poziţia femeilor în ţările în curs de dezvoltare. Peste 25.000 de cetăţeni din cele 27 de state membre au fost consultaţi pentru acest studiu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite