Europa, încă mofturoasă la muncitorii români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

14 ţări europene menţin restricţiile pe piaţa muncii pentru lucrătorii din România. Dacă aţi fost recrutat pentru un job în ţări din vestul Europei, nu visaţi că veţi pleca imediat. Procedurile pentru permisul de muncă sunt greoaie şi iau foarte mult timp. 

În Europa, 14 ţări au restricţionat accesul românilor pe piaţa locală a forţei de muncă. Pentru a lucra în aceste state este nevoie de un permis ce este obţinut de la autorităţi, de regulă, de către angajator. Doar în Irlanda acesta cade în sarcina angajatului, iar în Belgia această operaţiune presupune doi paşi: o autorizaţie de ocupare obţinută de angajator şi permisul de muncă, luat de angajat.

Citeşte şi:
65.000 de români şi-au căutat joburi în străinătate, în ultimele două luni

Peste 72.000 de români au plecat la muncă în străinătate, în primele şase luni din 2010

Britanicii acuză: "Românii ne fură locurile de muncă"

Cele 14 ţări au politici diferite în ceea ce priveşte acceptarea lucrătorilor străini. Elveţia şi Malta acordă permise de muncă pentru specialişti, persoane calificate şi cu experienţă (IT-işti, medici, petrolişti). Olanda vrea doar supercalificaţi şi din domenii de vârf. Aici, fac excepţie de la procedurile greoaie persoanele care câştigă cel puţin 45.495 de euro pe an, cercetătorii şi lectorii universitari sub 30 de ani, şi medicii care-şi definitivează studiile de specialitate în această ţară.

Acceptaţi în meserii refuzate de localnici

Majoritatea celorlalte state primesc români doar în meserii care presupun muncă fizică şi în domenii cu deficit de personal. De exemplu, Austria a deschis accesul românilor pentru 50 de grupe de meserii, pentru ospătari şi chelneri, pentru lucrătorii din construcţii şi pentru cei din industria auto. Germania intenţionează ca, de luna viitoare, să ridice parţial restricţiile de muncă pentru români şi bulgari şi să permită lucrătorilor sezonieri să muncească şase luni în această ţară.

În Luxemburg, procedurile pentru obţinerea permisului de muncă sunt minimale în agricultură şi turism. În Belgia, sunt acceptaţi lucrători străini în „meserii critice", adică unde piaţa internă este deficitară. În Marea Britanie formalităţile durează destul de mult. „Depinde de cât de repede aduc aplicanţii actele necesare. În general, durează cam trei luni", a explicat Ana Maria Denghele, senior recruter la  Business Activ Consult.

Acte necesare la obţinerea permisului

- diplomele de studii autentificate şi traduse
- carte de muncă
- certificatul de conformitate (în cazul medicilor) şi certificatul de la Colegiul medicilor
- cazier curat
- adeverinţă medicală

Ţările unde ai nevoie de permis de muncă

1. Austria
2. Belgia
3. Elvetia
4. Franta
5. Germania
6. Irlanda
7. Islanda
8. Italia
9. Liechtenstein
10. Luxemburg
11. Malta
12. Norvegia
13. Marea Britanie
14. Olanda

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite