Eugen Nicolăescu: „Spitalele publice în care nu este curăţenie vor fi închise”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unităţile sanitare care nu respectă normele igienico-sanitare vor fi desfiinţate. Aşa a anunţat marţi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, adăugând că începând cu 1 martie vor fi demarate controale în toate spitalele publice din România.

„În perioada 1 martie — 31 mai 2014 am dispus o acţiune amplă de control în toate unităţile sanitare publice, care vizează, în principal, verificarea condiţiilor igienico-sanitare în care sunt acordate serviciile medicale şi, totodată, instituirea unui standard elementar de curăţenie”, a explicat Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii.

Astfel, a subliniat demnitarul, acolo unde deficienţele igienico-sanitare nu pot fi remediate iar măsurile propuse nu pot fi aplicate, se va dispune închiderea unităţilor şi a secţiilor cu probleme.

„Sau vor fi găsite soluţii de modificare a structurii unităţii sanitare, astfel încât pacienţii să nu mai fie trataţi în condiţii inadecvate, care le pot pune în pericol starea de sănătate”, a completat şeful de la Sănătate.

Controale încrucişate în perioada 24 - 31 martie

Oricum, acesta a cerut tuturor direcţiilor de sănătate publică ca până la 15 februarie să transmită către minister planul de desfăşurare a acţiunii de control.

„În săptămâna 24-31 martie se vor desfăşura controale încrucişate la spitalele judeţene de urgenţă şi institute. Rezultatele acţiunii de control se transmit conform machetei de raportare, dar şi printr-un raport scris până la data de 7 aprilie. Concomitent, în perioada 1 aprilie — 31 mai se vor efectua acţiuni de recontrol, pentru a verifica condiţiile igienico-sanitare şi modalitatea de respectare a măsurilor dispuse, iar la sfârşitul fiecărei luni din perioada de recontrol (aprilie şi mai) toate direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti vor transmite MS rapoarte intermediare ale acţiunii de recontrol”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Acţiunea vizează verificarea normelor privind asigurarea condiţiilor igienico-sanitare, a blocului alimentar, a respectării normelor de supraveghere, de prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale. De asemenea, va fi verificat modul de aprovizionare cu materiale de curăţenie şi produse biocide şi a modului în care sunt gestionate deşeurile sanitare.

Nouă spitale judeţene şi un institut, sancţionate de CNAS

Tot azi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a precizat că în zece spitale controlate de inspectorii direcţiei antifraudă au fost găsite nereguli şi că, prin urmare, acestea vor primi mai puţini bani în luna februarie. 

Spitalele sancţionate sunt SJU Bacău, SJU Constanţa, SJU Craiova, SJU Târgu Mureş, SJU Ploieşti, SJU Vâlcea, SJU Sibiu şi Institutul Oncologic Bucureşti. Acestea nu au scăpat pe viitor de controale dispuse de Casele Judeţene de Asigurări, care au formulat deja o serie de recomandari unităţilor sanitare luate în vizor.

Potrivit doctorului Cristian Buşoi, din cele zece spitale luate la puricat, cele mai multe nereguli par să fie la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Bacău. „Nereguli minore au fost găsite la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi”, a precizat şeful CNAS care a adăugat că 1.500.000 de lei (procentele de 1% reţinute de la spitale) se întorc la Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS) şi vor fi ulterior distribuiţi către alte unităţi sanitare. 

„1% este suma minimă pe care o poţi reţine de la un spital”, a punctat preşedintele CNAS.

Pe aceeaşi temă:

Zece spitale controlate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au fost găsite cu nereguli şi vor primi mai puţini bani

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), medicul Cristian Buşoi, a făcut publice rezultatele controalelor inopinate derulate de noua direcţie anti-fraudă din instituţie. Controalele inopinate s-au derulat pe parcursul lunii decembrie în mai multe spitale mari din ţară.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite