Eugen Nicolăescu îi cere premierului Ponta să adopte miercuri în Guvern lista de medicamente compensate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru al Sănătăţii Eugen Nicolăescu i-a cerut marţi premierului Victor Ponta ca în şedinţa de Guvern de miercuri să fie adoptată hotărârea privind actualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite, act normativ finalizat şi depus la Guvern.

Nicolăescu a prezentat un apel şi o scrisoare deschisă adresată lui Victor Ponta pentru ca hotărârea de Guvern pentru actualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite să fie adoptată în şedinţa de miercuri a Executivului, arată Mediafax.

„PNL vă solicită ferm să aprobaţi HG privind actualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite în şedinţa de Guvern de mâine şi să respectaţi angajamentul public de a da acces pacienţilor din România la medicamentele noi, performante, cu efecte terapeutice mai eficace începând cu data de 1 aprilie 2014, aşa cum ne-am angajat politic de la sfârşitul anului 2013. Toate procedurile legale în acest sens au fost îndeplinite, cu toată scrupulozitatea, cu actualizarea şi îmbunătăţirea listei. Este pentru prima oară când se face această actualizare după o metodologie complexă şi riguroasă, după standarde recunoscute la nivel internaţional şi cu participarea specialiştilor în domeniu şi a asociaţiilor de pacienţi”, a susţinut Nicolăescu citând din scrisoarea adresată lui Ponta.

El a menţionat că subiectul actualizării listei de medicamente a fost discutată cu organismele financiare internaţionale şi au fost convenite soluţiile financiare şi tehnice.

Fostul ministru a precizat că în momentul în care a părăsit Guvernul, proiectul de act normativ era transmis spre avizare şi aprobare, fiind depăşit termenul de consultare publică.

„Nu aveţi niciun temei legal şi real pentru a amâna acest demers şi a-i priva pacienţii din România de tratamentele pe care le aşteaptă şi de care au nevoie (...) Vă readucem în atenţie faptul că introducerea listei noi de medicamente cu data de 1 aprilie 2014 este o promisiune pe care aţi făcut-o ca prim-ministru şi că a existat un angajament politic în acest sens, convenit în cadrul fostei USL, despre al cărei program ne spuneţi permanent că îl veţi îndeplini. Vă cerem să nu vă jucaţi cu soarta a milioane de pacienţi sub falsul pretext al lipsei de bani”, a mai spus Nicolăescu.

Vicepreşedintele PNL a afirmat că demersul liberalilor vizează sensibilizarea primului ministru, „la decizia căruia stau trei milioane de oameni”.

Nicolăescu a mai spus că în cazul în care Guvernul nu va adopta actul normativ, PNL ia în calcul acţiuni publice la finalul acestei săptămâni.

Proiectul de hotărâre de Guvern privind modificarea şi completarea HG din 2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate a fost în dezbatere publică până la sfârşitul lunii februarie.

Peste 1.300 de molecule în noua lista de medicamente

Potrivit proiectului, noua listă de medicamente compensate şi gratuite, care ar urma să intre în vigoare în primul semestru, la şase ani de la ultima actualizare, cuprinde 1.320 de denumiri comune internaţionale (DCI - substanţe active), dintre care 140 sunt molecule noi sau la care a fost extinsă recomandarea terapeutică şi pentru alte suferinţe.

Proiectul prevede că 157 de substanţe active sunt compensate cu 90%, iar 241, cu 50 %.

Pentru programele naţionale sunt prevăzute 336 de DCI-uri, dintre care 101 pentru oncologie. În plus, pentru toate tipurile de transplant sunt 173 de DCI-uri. 

De asemenea, 152 de substanţe active sunt corespunzătoare medicamentelor gratuite de care beneficiază copiii până la 18 ani, tinerii de la 18 la 26 de ani dacă sunt elevi, ucenici sau studenţi, dacă nu realizează venituri, precum şi gravide şi lehuze, în tratamentul ambulatoriu.

Cele mai multe molecule noi sunt destinate, în principal, tratării cancerului, diabetului, afecţiunilor cardiovasculare, afecţiunilor psihice, hepatitelor cronice de etiologie virală, precum şi bolilor rare, fără a se limita doar la aceste patologii.

Analiza de impact bugetar a estimat un impact pozitiv de 592 milioane de lei pentru anul 2014, sumă care va fi acoperită prin implementarea politicilor de reducere a cheltuielilor cu medicamentele (taxa clawback, revizuirea preţurilor la medicamente, acorduri de partajare a riscurilor între finanţator şi producator, audit al prescripţiei medicale), se arată în nota de fundamentare a proiectului.

După anul 2008, în România pacienţii nu au mai avut acces, în regim compensat, la tratamente noi. În felul acesta, se produce un decalaj considerabil între tratamentele disponibile pacienţilor din alte ţări europene şi pacienţii români, dar şi o limitare a drepturilor acestora la tratamente de ultimă generaţie, potrivit notei de fundamentare a proiectului.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Bolnavii cronic anunţă proteste, inclusiv la Parlamentul European, dacă se amână din nou lista de compensate

Asociaţia Pacienţilor Cronici din România a anunţat, joi, că va declanşa mai multe acţiuni de protest în România şi la Parlamentul European, în lunile aprilie şi mai, dacă autorităţile naţionale vor amâna intrarea în vigoare a noii liste de medicamente compensate.

Noua listă de medicamente compensate şi gratuite cuprinde 140 de molecule noi

Noua listă de medicamente compensate şi gratuite, care ar trebui să intre în vigoare în primul semestru al acestui an, va cuprinde 1.320 de substanţe active, 140 din ele fiind molecule noi. Ultima actualizare a listei a fost făcută în urmă cu şase ani.

Producătorii de medicamente propun actualizarea listei de compensate de două ori pe an şi revizuirea taxei de clawback

Actualizarea de două ori pe an a medicamentelor compensate şi gratuite, dar şi revizuirea taxei de clawback sunt două dintre măsurile propuse de reprezentanţii companiilor farmaceutice celor de la Fondul Monetar Internaţional.

2014 - anul marilor schimbări în sistemul sanitar. Ce paşi trebuie să urmeze pacienţii până să ajungă la spital

Anul 2014 pare să fie anul schimbărilor pentru sistemul de sănătate românesc, asta pentru că oficialii din Ministerul Sănătăţii (MS) şi cei de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi-au propus să finalizeze mai multe proiecte importante, printre care pachetul de bază şi pachetul minim de servicii medicale, noua listă de medicamente compensate, o nouă lege a salarizării, cardul de sănătate sau dosarul electronic al pacientului.

Promisiuni nerespectate

Promisiunile publice făcute de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii cu privire la pachetul de bază şi lista medicamentelor compensate nu au fost respectate, potrivit Coliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC).

Lista medicamentelor, amânată din nou. Pacienţi cronici: Ministerul Sănătăţii nu-şi onorează promisiunile

Promisiunile Ministerului Sănătăţii legate de pachetul de bază şi de lista medicamentelor compensate rămân neonorate, astfel că mulţi pacienţi nu ştiu în ce măsură vor avea acces la tratamente noi sau la servicii medicale în 2014, consideră Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC).

Observatorul Român de Sănătate: noul pachet de bază transferă costurile actului de îngrijire pe umerii pacienţilor

Chiar dacă noul pachet de servicii medicale de bază are un conţinut cuprinzător, trăsătura sa fundamentală este deplasarea unei părţi din costul actului de îngrijire asupra pacientului. Deşi serviciile acoperite sunt acum mai transparente pentru asiguraţi, pachetul este în mare măsură bazat pe documente normative deja existente. Concluziile se desprind din cel mai recent raport de cercetare elaborat de Observatorul Român de Sănătate (ORS).

 Ce servicii medicale prevede noul pachet de bază pus în dezbatere duminică

Noul pachet de bază prevede o singură consultaţie preventivă la trei ani, făcută de medicul de familie, pentru persoanele asimptomatice între 18 şi 39 de ani şi cel mult două consultaţii în trei luni în cazul pacienţilor "cu risc normal", care au o problemă nouă sau acută de sănătate. Oficialii au stabilit şi de câte consultaţii vor beneficia tinerii până la 18 ani, dar şi pachetul pentru femeile însărcinate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite