Etapa a II-a de vaccinare anti-COVID-19 se apropie cu paşi mari. Cine se poate imuniza după 15 ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vaccinare vrancea

Puternic accelerat, procesul vaccinării cadrelor medicale împotriva COVID-19 se apropie de finalizare, iar autorităţile urmează să demareze, în aproximativ o săptămână, Etapa a II-a a imunizării în care serul va fi inoculat populaţiei cu grad ridicat de risc şi lucrătorilor care desfăşoară activităţi în domenii-cheie, esenţiale.

 În prima categorie sunt incluşi adulţi cu vârsta peste 65 de ani, dar şi persoanele aflate în evidenţă cu boli cronice, indiferent de vârstă. Cea de-a doua categorie este mai vastă, iar lista începe cu personalul-cheie pentru funcţionarea instituţiilor statului (Parlament, Preşedinţie, Guvern, ministere şi instituţii subordonate acestora) şi cu persoanele care activează în domeniile apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale şi a autorităţii judecătoreşti.

Apoi, în Etapa a II-a vor fi imunizaţi şi cei care lucrează în industriile de procesare, distribuţie şi comercializare a alimentelor de bază (panificaţie, lactate, carne, fructe şi legume), dar şi în companiile care activează în distribuţia de apă curentă, energie electrică, gaze şi combustibili, inclusiv în staţiile de alimentare a autovehiculelor, precum şi în sistemul de salubritate. 

De vaccinare în faza a II-a vor mai avea parte şi cei din industria farmaceutică precum şi angajaţii din companiile de transport de persoane şi mărfuri sau din firmele de curierat, dar şi angajaţii din unităţile de învăţământ şi creşe, personalul din mass-media care desfăşoară activităţi cu risc crescut de expunere la infecţia cu SARS-CoV-2 şi personalul cultelor religioase. 

Toate aceste persoane se vor vaccina după ce angajatorii îi vor înscrie pe platforma vaccinare-covid.gov.ro. Practic, cei care vor să se vaccineze comunică acest lucru angajatorului, iar acesta va face programarea online pentru tot personalul. Oamenii se vor prezenta la vaccinare anunţaţi printr-un e-mail trimis de centrul de imunizare alocat. 

Vaccinarea „peste rând“ nu este permisă

Ministerul Sănătăţii a luat măsuri pentru ca nimeni să nu primească serul „peste rând” în prima etapă. Astfel, conform unor surse, centrele de vaccinare au fost obligate să-şi pună la punct liste de rezervă cu personal medical nevaccinat, care poate fi chemat să se prezinte imediat la inoculare. De la începutul campaniei de vaccinare, la nivel naţional au fost irosite 87 de doze de vaccin după ce tot atâtea persoane programate nu s-au mai prezentat la inoculare. 

 1.884 de centre

5,5 milioane de oameni trebuie vaccinaţi până în luna aprilie, când ar urma să înceapă imunizarea populaţiei generale din România. Până atunci, ar urma să beneficieze de vaccin personalul medical din prima linie, alte categorii profesionale expuse şi segmentul de populaţie vârstnică sau cu afecţiuni cronice. „Etapa a doua a campaniei de vaccinare estimăm că poate să înceapă din a doua jumătate a lunii, după 15 ianuarie. În acel moment vom începe cu persoanele care sunt internate în centrele medico-sociale. La acest moment sunt 1.884 de centre, unde sunt internate aproape 40.000 de persoane, iar vaccinarea personalului se va efectua prin echipe mobile. În ceea ce priveşte dimensiunea persoanelor din etapa a doua de vaccinare, vorbim de aproximativ 4 milioane de persoane cu vârsta peste 60 de ani şi persoane cu boli cronice. Se mai adaugă un număr de circa 1,5 milioane de persoane care deservesc activităţi esenţiale”, a transmis medicul militar Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, citat de Europa Liberă.

Multe ţări iau în calcul amânarea celei de-a doua doze

După Marea Britanie şi Danemarca, Germania a anunţat la rându-i că ia în considerare amânarea celei de-a doua doze a vaccinului Pfizer, aşa-numitul rapel. Decizia de a amâna administrarea celei de-a doua doze vine în condiţiile în care guvernele din mai multe ţări încearcă să protejeze de coronavirus cât mai mulţi oameni posibil prin administrarea primei doze şi amânarea celei de-a doua cât mai mult posibil. Danemarca se gândeşte la o întârziere de până la şase săptămâni între prima şi a doua doză de vaccin.

Germania va apela la o comisie independentă care să stabilească cât de oportună este o astfel de decizie, din moment ce producătorii vaccinurilor avertizează că o decalare a administării serului peste termenul-limită poate duce la lipsa unui răspuns imun. „Siguranţa şi eficacitatea vaccinului nu au fost evaluate pe diferite scheme de dozare, deoarece majoritatea participanţilor la studiu au primit a doua doză în intervalul specificat în studiile clinice. (…) Nu există date care să demonstreze că protecţia după prima doză este susţinută după 21 de zile”, au transmis Pfizer şi BioNTech. În context, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) transmite că cele două doze de vaccin ar trebui administrate la 21-28 de zile distanţă şi că orice amânare ar trebui decisă în situaţii excepţionale. În mod diplomat însă, consultanţii OMS evaluează că ţările ar trebui să aibă spaţiu de manevră şi să poată lua inclusiv decizii drastice în situaţia în care cererea actuală de vaccin depăşeşte producţia şi resursele existente.

DSP Bucureşti caută voluntari pentru echipele mobile de vaccinare

Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti anunţă că va înscrie voluntari - personal medical - pentru echipele mobile de vaccinare împotriva SARS-CoV-2. Personalul medical interesat trebuie să deţină aviz de liberă practică valabil, eliberat de către Colegiul Medicilor, respectiv certificat valabil eliberat de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite