Eşti anchetat pe nedrept pentru Referendum? Poţi face plângere penală. Organizaţia FACIAS îţi acordă consiliere gratuită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Mulţi români susţin că li s-au deschis dosare penale în urma unor plângeri ale PDL şi au fost chemaţi să dea declaraţii la Poliţie pentru că au votat. Dacă sunteţi nevinovaţi, puteţi formula o plângere penală pentru denunţ calomnios.

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a pus la dispoziţia cetăţenilor cărora li s-au deschis dosare penale pe nedrept şi care au fost chemaţi la Poliţie să dea declaraţie cu privire la Referendum un model de plângere penală pentru denunţ calomnios.

Cei care au fost chemaţi la Poliţie în calitate de făptuitori pentru infracţiuni cu privire la desfăşurarea Referendumului şi care doresc să depună plângere împotriva denunţatorilor pot să acceseze site-ul www.facias.org pentru a descărca modelul de plângere.

„Sute de cetăţeni audiaţi, dar nevinovaţi"

În ultimele zile, sute de cetăţeni au fost audiaţi pentru că au participat la referendumul din 29 iulie şi mulţi se plâng că sunt nevinovaţi.

Specialiştii în domeniu susţin că aceste investigaţii sunt ilegale. „Investigaţiile pentru posibilele fraude comise s-au făcut cu încălcarea normelor de procedură penală, în lipsa oricăror mijloace de probă, în mod abuziv şi nelegal şi constituie un demers periculos pentru democraţia din România", susţin reprezentanţi ai FACIAS.

Totodata, prin acţiuni de acest tip, se descurajează participarea cetăţenilor anchetaţi şi a familiilor acestora la viitoarele scrutinuri electorale, mai spun aceştia.

În aceste condiţii, FACIAS va acorda consiliere juridică gratuită tuturor persoanelor care au facut obiectul unor anchete penale.

În acest sens, pe site-ul www.facias.org a fost postat un model de plângere penală, prin care românii se pot îndrepta împotriva denunţatorului pentru săvârşirea infracţiunii de denunţ calomnios şi se pot constitui parte civilă, obligând persoana în cauză să plătească despăgubiri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite