Este legală termoscanarea? Judecătorul Cristi Danileţ: Nu este nicio încălcare a drepturilor omului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristi Danileţ

Judecătorul Cristi Danileţ a explicat, miercuri seară, la Digi24 că din punct de vedere legal nu este nicio problemă cu luarea temperaturii oamenilor atunci când intră la locul de muncă, instituţii sau supermarketuri. Din contră, se asigură un drept al protejării sănătăţii oamenilor.

„M-am uitat foarte atent în aceste zile în legislaţia cu privire la sănătate, la drepturile pacientului şi constat că mulţi vorbesc, dar puţini cunosc. În legislaţia cu privire la sănătate se prevede în mod clar ce este intervenţie medicală şi în ce unităţi se desfăşoară aceasta. Nu are nicio legătură cu operaţiunea de măsurare a temperaturii care se practică în unele supermarketuri sau în instituţiile publice. Aşadar, avem o lege pe care cu toţii trebuie să o respectăm. Este o lege care obligă angajatorii să măsoare temperatura angajaţilor în momentul intrării în unitate ca un mijloc de prevenire. Nu stă nimeni să stabilească dacă eşti bolnav sau nu, dacă suferi de covid sau ai o simplă febră, sau dacă doamnele sunt într-o anumită perioadă a lunii. Pur şi simplu este o măsură de precauţie, prevăzută în lege, care trebuie respectată atât timp cât este în vigoare.

Trebuie să avem în vedere că un om poate fi periculos pentru al om în aceste zile, pentru că s-ar putea să poarte germenii acestei boli îngrozitoare şi atunci, cumva, trebuie să găsim o soluţie să ne păzim. Distanţarea socială este o soluţie, spălarea pe mâini este o altă soluţie, purtarea măştii încă una şi, mai nou, termoscanarea.

Vă asigur ca jurist că nu este nicio încălcare a vreunui drept al omului. Din contră, cred că noi ceilalţi avem dreptul să pretindem să fim protejaţi şi a ni se respecta sănătatea”, a spus judecătorul Cristi Danileţ.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite