Esenţialul săptămânii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cifre

217 milioane de lei este suma pe care Guvernul estimează că o va încasa în acest an din impozitarea dobânzilor bancare, de la data de 1 iunie, potrivit agenţiei Mediafax.

+

Elevii români cuceresc din nou NASA

Tinerii de la Colegiul "Mircea cel Bătrân" din Constanţa au câştigat şi în acest an un concurs organizat de NASA, constând în proiectarea unor staţii spaţiale şi a reunit mai multe echipe din România, relatează "Adevărul". Din 2004, reprezentanţii colegiului constănţean au obţinut rezultate bune la concurs. Anul acesta, românii au luat două premii II, două premii III şi trei menţiuni, iar două eleve de la Liceul Ovidius au obţinut premiul de onoare.

-

Am mai pierdut un actor:Jean Constantin

Actorul Jean Constantin a decedat, miercuri, la vârsta de 81 de ani, în locuinţa sa de la Constanţa. Potrivit Mediafax, actorul a fost găsit mort de rudele sale în locuinţa sa din Constanţa. În ultimul an, el a fost internat în spital cu afecţiuni cardiace. Jean Constantin a jucat în peste 50 de filme, devenind celebru în anii '70, cu seria "Brigada Diverse", unde a jucat alături de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu şi Iurie Darie.

Reportofon

" România nu are atâţia bogaţi ca să dea la toţi săracii. România nu este suficient de bogată astfel încât să ofere cetăţenilor condiţiile de viaţă pe care Europa le oferă."
Sebastian Vlădescu,
MINISTRUL FINANŢELOR

La noi

Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru tăierea cheltuielilor

TAXE. Senatorii au adoptat miercuri o iniţiativă legislativă care prevede ca pensiunile turistice, cabanele şi restaurantele familiale care oferă spre consum exclusiv produse agroalimentare şi băuturi obţinute prin mijloace proprii să beneficieze de o cotă redusă de TVA de 5%. Varianta iniţială prevedea scutirea totală de TVA pentru aceste microîntreprinderi. Senatul a fost prima Cameră sesizată.

PROIECTE. Guvernul a decis să-şi asume răspunderea în faţa Parlamentului pentru două proiecte de lege, dintre care unul conţine măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare. Al doilea proiect vizează recalcularea pensiilor conform principiului contributivităţii şi reevaluarea pensiilor de invaliditate. Premierul Emil Boc (foto mare, dreapta) a precizat că salariile şi pensiile vor fi diminuate de Guvern fără a scădea sub nivelul salariului mediu pe economie, de 600 de lei, respectiv sub pensia socială minimă garantată, de 350 de lei. Peste 400.000 de angajaţi din educaţie şi administraţie vor intra de luni în grevă generală, urmând să li se alăture şi alţi sindicalişti din sănătate, transporturi şi penitenciare.

CONDAMNAT. Omar Haysam a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 16 ani de închisoare în dosarul privind înşelarea mai multor firme de leasing cu 22 de capete de tractor Volvo, pe care le-a exportat cu acte false în Siria şi Egipt fără efectuarea plăţilor. Prejudiciul creat este de aproximativ 1,8 milioane de euro. Sentinţa poate fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti.

În lume

Viena, oraşul cu cea mai bună calitate a vieţii

BANI. Lungmetrajul animat 3D "Alice în Ţara Minunilor" a devenit al şaselea film din istorie care a depăşit un miliard de dolari din încasările obţinute pe plan mondial. Pelicula a încasat peste 332 de milioane de dolari în box office-ul nord-american şi peste 667 de milioane de dolari pe plan internaţional. Celelalte filme care au depăşit baremul miliardului de dolari sunt "Avatar", "Titanic", "Stăpânul inelelor: Întoarcerea regelui", "Piraţii din Caraibe: Cufărul Omului Mort" şi "Cavalerul Negru".

TOP. Viena (foto mare, dreapta) este oraşul cu cea mai bună calitate a vieţii, devansând Zürich şi Geneva, potrivit sondajului companiei de consultanţă Mercer. Vancouver (Canada) şi Auckland (Noua Zeelandă) s-au situat pe locul al patrulea în clasamentul celor 221 de oraşe de pe toate continentele. Şapte dintre primele 10 locuri aparţin unor oraşe din Austria, Elveţia şi Germania. Ultimul loc al clasamentului e ocupat de Bagdad.În schimb, oraşul canadian Calgary e pe primul loc în topul celor mai ecologice oraşe din lume, devansând Honolulu, Ottawa şi Helsinki. Capitala haitiană Port-au-Prince ocupă ultima poziţie.

CETĂŢENIE. Parlamentul ungar a adoptat miercuri o lege care va facilita accesul la cetăţenia ungară pentru cei aproape 3,5 milioane de etnici maghiari care trăiesc în ţările vecine. Cei mai mulţi maghiari care vor beneficia de această lege locuiesc în România şi Slovacia. Totuşi, numai rezidenţii ungari vor avea drept de vot.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite