Esenţialul săptămânii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectele de dezvoltare rurală vor avea la dispoziţie peste 101 milioane de euro în plus
Proiectele de dezvoltare rurală vor avea la dispoziţie peste 101 milioane de euro în plus

Cifre

50 milioane de lei este bugetul alocat pentru întreţinerea căilor ferate în acest an. Necesarul estimat pentru siguranţa traficului feroviar se ridică la un miliard de lei.

Bani în plus de la UE pentru dezvoltare rurală

Proiectele de dezvoltare rurală vor avea la dispoziţie peste 101 milioane de euro în plus în acest an, întrucât Comisia Europeană a suplimentat bugetul alocat României. Potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, suma suplimentară este destinată finanţării unor domenii precum cel energetic, al schimbărilor climatice, energie regenerabilă, biodiversitate, gestiunea resurselor de apă, inovaţiei şi restructurării sectorului produselor lactate.

Reportofon

" Oamenii nu înţeleg că vaccinarea este singura modalitate de prevenire a acestei gripe. Din o sută de persoane care se îmbolnăvesc (...) numai două au forme severe care duc la deces. Nu ştim niciodată care sunt acele două persoane. "
Adrian Streinu-Cercel,
secretar de stat

La noi

Taxa pe fast-food se va aplica în luna Mărţişorului

MAJORARE. Parlamentarii din comisiile de muncă şi sănătate au decis miercuri majorarea punctului de pensie de la 732,8 lei la 826,2 lei. Comisiile au aprobat şi un amendament la bugetul asigurărilor sociale pe 2010, conform căruia contribuţiile la asigurările sociale ale angajaţilor şi angajatorilor vor fi reduse. Cotele vor fi stabilite la 21,8% pentru condiţii normale de muncă, din care 9% datorată de angajaţi şi 12,8% de angajatori, 26,8% pentru condiţii deosebite de muncă şi 31,8% pentru condiţii speciale de muncă.

DECIZIE. Taxa pe fast-food va fi percepută din martie şi impusă companiilor care produc, importă sau prepară produse de tip fast-food, de patiserie-cofetărie, snacksuri, chipsuri şi băuturi răcoritoare. Cuantumul contribuţiei va fi stabilit prin negocieri între Ministerul Sănătăţii şi firmele respective. Lista completă a produselor alimentare considerate nerecomandate din cauza conţinutului crescut de sare, grăsimi, zahăr, precum şi cu aditivi alimentari va fi aprobată prin hotărâre de guvern.

PIERDERE. Actorul Toni Tecuceanu, care a murit marţi dimineaţă la Institutul "Matei Balş", în urma unor complicaţii la plămâni, după ce a contractat virusul A/H1N1 suferea şi de obezitate, el prezentându-se la doctor în a treia zi de la infectare. Diagnosticat cu virusul A/H1N1 în Ajunul Crăciunului, Tecuceanu  a făcut pneumonie, suferind complicaţii fatale la plămâni. Actorul făcea parte din echipa emisiunii "Cronica Cârcotaşilor" de patru ani şi a jucat în mai multe producţii de teatru, televiziune şi filme.

În lume

Burj Dubai, o clădire a superlativelor

SMARTPHONE. Google a lansat marţi seară, în California, telefonul mobil inteligent Nexus One. Acesta este primul telefon dezvoltat de companie, Google intrând astfel pe piaţa competitivă a telefoanelor inteligente. Nexus One rulează platforma software Android, lansată în 2008 de Google şi folosită deja pe mai mult de 20 de modele de telefoane inteligente. Modelul va fi vândut direct consumatorilor, fără contract de exclusivitate cu operatorii telecom şi costă în SUA 529 de dolari fără abonament.

RECORD. Oficialităţile din Dubai au inaugurat luni cea mai înaltă clădire din lume, Burj Dubai, denumită Burj Khalifa, printr-un spectacol grandios de sunete, lumini şi artificii. Clădirea are o înălţime de 828 de metri, fiind vizibilă de la o distanţă de 95 de kilometri, şi are 57 de lifturi, 1.044 de apartamente, 49 de etaje de birouri şi un hotel. Costurile construcţiei au fost estimate la 800 de milioane de euro. Construcţia imobilului a început la 21 septembrie 2004.

BANI. Aproximativ 14 miliarde de mărci germane se află în continuare în circulaţie, la opt ani de la introducerea monedei euro ca mijloc de plată în această ţară, potrivit unui oficial din cadrul Bundesbank, banca centrală a Germaniei. Această sumă este echivalentă cu aproximativ şapte miliarde de euro. Spre deosebire de alte ţări, Germania nu a limitat în timp schimbarea mărcilor în euro. Anul trecut au fost schimbate în euro aproximativ 160 de milioane de mărci.

No title
No title
No title
No title
No title
No title
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite