Esenţialul săptămânii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Taxa în Mamaia
Taxa în Mamaia

Cifre

72.557 de lei este restanţa la plata energiei electrice a unui român. Potrivit site-ului incont.ro, suma include consumul facturat şi penalităţile aferente, iar factura-record datează din septembrie 2009.

Discriminare la intrarea în Mamaia

Curtea de Apel Bucureşti obligă Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării să dispună o hotărâre prin care taxa de acces în staţiunea Mamaia să fie declarată discriminatorie, întrucât se încalcă principiul egalităţii între cetăţeni şi dreptul la liberă circulaţie. Potrivit unei hotărâri a Consiliului Local Constanţa, şoferii autoturismelor care nu sunt înmatriculate în judeţul Constanţa trebuie să plătească o taxă pentru accesul în Mamaia.

Mai multe firme fără activitate în ianuarie

Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în luna ianuarie a crescut de 4,4 ori faţă de perioada similară a anului trecut, relevă datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. Comparativ cu anul 2009, când s-au înregistrat 1.358 de suspendări ale activităţii la nivelul întregii ţări, anul acesta s-au înregistrat 6.000, reprezentând o creştere de 441,83%. O treime din firmele suspendate sunt din domeniul comerţului.

Reportofon

" Băncile din România au un model de afaceri ideal: atunci când fac profit este numai al lor, iar când înregistrează pierderi fac provizioane, iar costul acestora este suportat de noii clienţi."
Florin Pogonaru,
PREŞEDINTELE ASOCIAŢIEI OAMENILOR DE AFACERI

La noi

Cantacuzino, fără autorizaţie pentru vaccinuri

TAXĂ. Începând de marţi, taxa de primă înmatriculare se achită şi pentru maşinile cu normă de poluare Euro 4. Maşinile noi cu normă de poluare Euro 4 şi cu motoare de până la 2.000 de centimetri cubi au fost scutite de la taxare începând cu data de 15 decembrie 2008.

VACCINURI. Agenţia Naţională a Medicamentului a retras Institutului „Cantacuzino", în februarie, autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor , întrucât i-a expirat standardul de bune practici de fabricaţie. Anunţul a fost făcut marţi de directorul Institutului „Cantacuzino", Radu Iordăchel. Cseke Attila, ministrul Sănătăţii, a solicitat conducerilor Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare „Cantacuzino" soluţii rapide pentru reluarea producţiei de vaccin la nivel naţional, informează biroul de presă al ministerului. „În orice ţară, producerea vaccinurilor şi a produselor injectabile reprezintă o problemă de strategie naţională", a declarat Cseke Attila în cadrul întâlnirii cu oficialii celor două instituţii.

BAC. Aproape 49.000 de elevi, adică 59,66% din cei 84.707 candidaţi evaluaţi, marţi, la proba de competenţe de comunicare orală în limba şi literatura română au primit calificativ de utilizator experimentat. Potrivit unui raport al Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare, 29,80% au obţinut certificat de utilizator avansat, iar 12,37% s-au încadrat la utilizator mediu.

În lume

Brazilia, cuprinsă de magia carnavalului

FISC. Autorităţile fiscale germane înregistrează un val de autodenunţuri, după ce guvernul a decis să cumpere informaţii sustrase de un informator de la băncile elveţiene privind conturile mai multor cetăţeni germani suspectaţi de evaziune. În landul Bavaria autorităţile au înregistrat circa 270 de autodenunţuri din partea evazioniştilor, într-o singură săptămână. În Hamburg, cel mai bogat oraş german, numărul autodenunţurilor a crescut de la 10 la 88 în trei zile. La nivel naţional, statul ar trebui să recupereze datorii de peste 100 de milioane de euro, notează ediţia germană a ziarului "Financial Times".
 
SĂRBĂTOARE. De vineri până marţi, întreaga Brazilie s-a oprit pentru a participa la marile carnavaluri organizate în Rio, Salvador de Bahia, Recife, Sao Paulo, dar şi la nenumăratele "blocos", serbări de stradă  la care au participat circa 730.000 de turişti străini şi brazilieni, în creştere cu 5% faţă de ediţia precedentă. La carnaval au asistat şi cântăreaţa americană Madonna şi Paris Hilton, moştenitoarea imperiului hotelier Hilton, înconjurate de numeroase gărzi de corp.

ACCIDENT. Cele două „cutii negre" ale trenurilor care s-au ciocnit, luni, la Hal, în Belgia, au fost recuperate, a anunţat, marţi, procurorul din Bruxelles, Bruno Bulthe, citat de cotidianul "La Libre Belgique".Cutiile pot identifica viteza şi respectarea sau nerespectarea semnalelor în timpul perioadei care precede accidentul. Ancheta ar putea dura mai multe săptămâni sau mai multe luni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite