Esenţialul săptămânii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mark Gitenstein (foto), ambasadorul SUA la Bucureşti, a declarat miercuri că "românii sunt bine-veniţi în Statele Unite", anul trecut, peste 26.000 de români primind vize temporare pentru SUA.

Românii sunt bine-veniţi în Statele Unite


Aceştia reprezintă 75% din solicitanţi. Gitenstein a amintit că există o nouă procedură de solicitare a vizei prin centrul consular online de solicitare a vizei, un sistem care poate fi accesat prin sistemul paginii de internet a Ambasadei SUA.

Un militar român, rănit în Afganistan

Un militar român a fost împuşcat miercuri în Afganistan, el fiind transportat de urgenţă în baza Lagman, unde a fost supus unei intervenţii chirurgicale, iar starea sa e stabilă. Plutonierul Ionel Bida făcea parte dintr-o echipă mixtă româno-afgană care a fost atacată de insurgenţi cu foc de infanterie în timpul unei misiuni de patrulare, iar subofiţerul a fost rănit la piciorul drept. Din 2002 până acum, 52 de militari români au fost răniţi în Afganistan.

Cifre

450.000 de hectare deţinîntreprinzătorii italieni, danezi şi olandezi din suprafaţa agricolă a României, care se întinde pe 14,7 milioane de hectare, potrivit datelor direcţiilor agricole judeţene, citate de „Adevărul".

Reportofon

" Nu sunt antiromân, politica dumneavoastră este de vină. Nici voi, în România, nu vă înţelegeţi politica. Aveţi destule probleme până la Prut, aşa că ar trebui să vă ocupaţi de ele. "
Vladimir Voronin,
Fostul preşedinte al republicii Moldova

La noi

Valuri de arestări pentru fraude informatice

REŢINUT. Şoferul din Craiova care a bătut şi a ucis un bărbat pe motiv că traversa strada prea încet a fost arestat preventiv pentru 29 de zile. Cosmin Drăgan (22 de ani) a fost reţinut marţi pentru 24 de ore, iar miercuri a fost adus la Parchetul Tribunalului Dolj cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice. Anchetatorii continuă cercetările şi pentru infracţiunea de loviri
cauzatoare de moarte.

ANCHETĂ. Încă 19 persoane acuzate de fraude informatice au fost reţinute pentru 24 de ore, alături de cei 15 suspecţi arestaţi în cadrul anchetei privind licitaţii frauduloase pe internet (foto mare, dreapta). Cele 34 de persoane au fost reţinute după audierea a 40 de tineri, timp de 15 ore, în cadrul unei anchete la care procurorii au colaborat cu ofiţerii FBI. Simultan cu acţiunea din România au fost efectuate percheziţii domiciliare în Praga şi în SUA.

TURISM. Numărul celor care şi-au petrecut Sărbătorile de Paşte în unităţile turistice omologate din ţară a scăzut cu aproape 25% în acest an, la circa 37.500. Aceştia au cheltuit numai pentru servicii turistice aproximativ 15,18 milioane de lei, în medie 405 lei pentru fiecare turist, relevă datele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc. Anul trecut au fost înregistraţi 48.500 de turişti, iar cheltuielile totale au fost de 25,12 milioane de lei, rezultând o medie de 518 lei pentru fiecare turist.

În lume

Bulgaria scoate bani din concesionarea porturilor şi a gărilor

EROARE. O înregistrare video postată pe internet arată soldaţi americani trăgând din elicopter asupra unui grup de bărbaţi, pe o stradă din Bagdad, informează AP. Incidentul a avut loc în 2007. Printre cei ucişi s-au numărat un ziarist de la Reuters şi şoferul său. Elicopterele au atacat şi o camionetă, rănind doi copii. O anchetă a armatei SUA a descoperit că soldaţii i-au confundat pe irakieni cu un grup de insurgenţi.

SOLUŢIE. Bulgaria va concesiona companiilor private principalele porturi, aeroporturi şi gări, pentru accelerarea modernizării infrastructurilor sale, a declarat pentru AFP ministrul bulgar al Transporturilor, Alexandăr Ţvetkov. Vor fi concesionate terminalele de mărfuri ale aeroporturilor din Sofia şi Plovdiv şi patru aeroporturi. De asemenea, vor mai fi concesionate anumite părţi din porturile Varna şi Burgas, precum şi porturile bulgare de la Dunăre - Ruse, Silistra, Tutrakan, Nicopole, Vidin şi Lom. Concesiunile sunt destinate proiectelor care nu pot fi finanţate prin fonduri europene.

ALEGERI. Premierul britanic Gordon Brown a anunţat marţi, la Londra, că alegerile legislative în Regat vor avea loc la 6 mai. Înainte de a anunţa data alegerilor, Brown i-a cerut Reginei Elisabeta a II-a dizolvarea Parlamentului. Potrivit sondajelor, lupta dintre laburişti şi conservatori va fi strânsă. Unii comentatori politici cred că niciunul dintre partide nu va obţine majoritatea parlamentară, situaţie nemaiîntâlnită în Marea Britanie din 1974.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite