Eroii neştiuţi dintre noi. Salvatorii voluntari care intervin înainte să ajungă Ambulanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Există un erou în fiecare dintre voi” este un program de alertare a voluntarilor pregătiţi în prim ajutor FOTO Arhivă Adevărul
„Există un erou în fiecare dintre voi” este un program de alertare a voluntarilor pregătiţi în prim ajutor FOTO Arhivă Adevărul

Există printre noi oameni obişnuiţi care au ales să fie salvatori voluntari în cadrul unui program naţional. Sunt eroii care intervin în situaţiile-limită, la orice oră din zi şi din noapte, pentru a ţine în viaţă pacienţii la care ambulanţele întârzie.

Rata de reuşită a resuscitărilor cardio-pulmonare a crescut anul trecut în Bucureşti şi Ilfov cu aproape 4%. Asta datorită implicării voluntarilor pregătiţi în prim ajutor „Există un erou în fiecare dintre voi”, dezvoltat de Asociaţia Societatea de Salvare Bucureşti, în parteneriat cu Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF).

„În 2015 au fost identificaţi şi alertaţi voluntari în 71,2% dintre cele 38.923 de urgenţe de cod roşu – urgenţe medicale cu pericol iminent de moarte – din locuri publice. Ca urmare şi a acestei implicări rata de reuşită a RCP-ului (resuscitare cardio-pulmonară) la nivelul Capitalei şi al judeţului Ilfov a crescut anul trecut la 3,92% - conform cifrelor emise de SABIF”, anunţau săptămâna trecută oficialii de la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.

Concret, „Există un erou în fiecare dintre voi” este un program de alertare a voluntarilor pregătiţi în prim ajutor.

„La înregistrarea unei urgenţe de cod galben sau roşu, urgenţă cu pericol iminent de moarte, în dispeceratul Serviciului de Ambulanţă, toţi voluntarii pregătiţi în prim ajutor care se află pe o rază de maximum 1.000 metri faţă de victimă sunt alertaţi pentru a acţiona înainte să ajungă echipajele medicale de urgenţă. Ne sunt de un real folos aceşti oameni pentru că nu întotdeauna ambulanţele pot ajunge la timp pentru a salva o persoană aflată în stop, de exemplu. Şi pentru că în urma unui stop cardiorespirator creierul poate supravieţui numai 3-5 minute fără oxigen, acţiunea în primele 5 minute de stop cardiorespirator este esenţială pentru a evita leziuni la nivel cerebral”, explică oficialii de la Ambulanţă.

Cine sunt salvatorii fără stetoscop

Provin din medii diferite, au vârste diferite, nu poartă halat alb, nu au făcut facultatea de medicină, dar au o pasiune comună. Aceea de a salva vieţi. Sunt o mână de oameni, răspândiţi în tot Bucureştiul care, atunci când primesc o alertă pe telefonul mobil, pleacă de la întâlnirile cu prietenii, de la serviciu sau chiar de la şcoală pentru a le sări în ajutor celor care au probleme grave de sănătate, fie că vorbim de persoane aflate în stop cardiorespirator, de cei care fac lipotimii sau chiar de cei implicaţi în accidentele rutiere. 

Sunt toţi parte din programul „Există un erou în fiecare dintre voi” şi mărturisesc, la unison, că trăiesc un sentiment greu de explicat în cuvinte atunci când reuşesc să salveze o viaţă. Ei sunt cei care sunt trimişi la cazuri chiar de către dispecerii de la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov. Dacă nu au de făcut manevre de resuscitare, oferă sprijin psihologic victimei şi o supraveghează până ce ambulanţa ajunge la caz. 

Poveşti diferite, un scop comun: salvează vieţi 

Uneori aşa procedează şi Mihai Moldoveanu. Este în clasa a X-a, are doar 16 ani, şi în ciuda vârstei fragede este

mihai moldoveanu voluntar foto arhiva personala

unul dintre cei mai activi voluntari din program. A văzut de toate de când s-a înrolat în proiect: înecaţi, leşinaţi, tineri sau bătrâni intraţi în stop cardio-respirator, căzuţi din copaci sau de pe blocuri. Reuşeşte de fiecare dată să se înarmeze cu sânge-rece şi să se detaşeze de ceea ce vede la locul accidentului. Din nefericire nu a reuşit să facă asta şi pentru mama lui. De fapt, decesul acesteia l-a motivat să intre în programul „Există un erou în fiecare din voi”. 

Faţă în faţă cu moartea 

Povesteşte că, la câteva luni de la dispariţia celei care i-a dat viaţă, a început să caute programe de voluntariat pe internet.

„Mama a murit în noiembrie 2013 şi, prin ianuarie 2014, deja eram în căutări. Voiam să pot să ajut oamenii. Am completat formularul, am făcut cursul de prim ajutor, am trecut examenele şi am intrat în program. Am instalat aplicaţia pe telefon şi aşa am ajuns la primul meu caz”, îşi aminteşte elevul de clasa a X-a.

Pacientul era un angajat dintr-o brutărie, care era conştient şi căruia i-a asigurat suport psihologic până ce a fost preluat de echipajul de ambulanţă. Şi-a dat seama atunci cât de mult îi place noua sa misiune, aceea de a fi acolo pentru cei care au nevoie de sprijin. A ajuns, într-un timp foarte scurt, să meargă la cazuri diverse: de la simple zgârieturi la accidente rutiere grave. Unul dintre cazuri l-a scos din uz pentru o vreme: atunci un om i-a murit în braţe.

„L-am resuscitat timp de 15 minute, a fost o cădere de la înălţime. Nu am fost om când am ajuns acasă, l-am şi visat, dar mi-am dat seama că făcusem tot ce trebuia. Voluntariatul de acest gen nu e pentru oricine, trebuie să ai un psihic tare”, a mărturisit tânărul. 

Şi-a întocmit propria sa trusă de ajutor, cu care porneşte la drum atunci când primeşte o alertă pe telefon. Nu se duce însă la toate cazurile care îi apar în aplicaţie. De regulă, le refuză doar pe cele care nu se află în proximitatea sa. Deşi toţi colegii şi profesorii săi cred că vrea să devină medic, spune că nu a luat niciodată în calcul această variantă. 

„Vreau să fiu pompier. E visul meu de când eram mic. Nu mi-ar plăcea să stau într-un spital. Iubesc medicina de urgenţă, să se desfăşoare totul rapid. Când apare alerta, m-am îmbrăcat, m-am încălţat şi am fugit la caz. Dacă nu găsesc strada, sun la dispecerat sau îl întreb pe tata, care cunoaşte foarte bine Bucureştiul, pentru că e şofer”, a continuat Mihai, unul dintre veteranii din program. 

„Fugi de la bere ca să acorzi primul ajutor“

Un alt voluntar care îi ajută ori de câte ori este nevoie pe medicii de la Serviciul de Ambulanţă este Robin

robin simion voluntar foto arhiva personala

Simion în vârstă de 38 de ani. Mama sa a fost cadru medical, iar tatăl său a construit spitale. Cu toate că a fost mereu fascinat de medicină, Robin a optat pentru o carieră în publicitate. Are propria sa companie şi spune că, între munca de creaţie şi întâlnirile de business, găseşte timp pentru a merge la cazurile venite prin alertă pe telefon. 

„La un caz poţi să petreci o oră, două, în funcţie de gravitate. Mi s-a întâmplat să fug de la o întâlnire cu prietenii sau să amân o întâlnire de business. Vine alerta, vezi că cineva suferă, laşi tot ce faci şi pleci. Ajuns acolo, trebuie să ştii ce să faci pentru că şi procedurile diferă de la caz la caz. Ideal ar fi să fie cât mai mulţi voluntari, atunci s-ar ajunge mai rapid la cazuri, în special la cele cu stop cardiorespirator, unde primele patru, cinci minute sunt esenţiale”, spune Robin. 

Face gărzi pe ambulanţă fără să fie plătită

La rândul ei, Alexandra Catalina face voluntariat de anul trecut din luna iulie. A decis să se înscrie în program, după

alexandra catalin voluntar foto arhiva personala

ce a văzut că unul dintre ambasadori este medicul Radu Zamfir de la Institutul Clinic Fundeni, implicat în accidentul aviatic din Munţii Apuseni. După ce a parcurs toate procedurile şi a absolvit cu brio examenul, a început să meargă la cazuri. Acum, a început să facă şi gărzi pe ambulanţă şi a constatat că îi place. 

A vrut să se facă medic atunci când era la liceu, dar până la urmă a abandonat această idee. Spune însă că adrenalina pe care o are atunci când merge la cazuri este de nedescris. „E o responsabilitate pe care ne-am asumat-o atunci când am intrat în program. Aceea de a salva vieţi. E ceva ce îmi place din ce în ce mai mult. 

M-am dus la cazuri variate, însă nu am mers la accidente rutiere. Sunt motociclistă şi cred că aş putea să mă descurc şi într-o situaţie de genul ăsta”, a povestit Alexa, care împlineşte în aprilie 35 de ani. 

Mărturiseşte că are multe de învăţat din cazurile pe care le vede. „La început te întrebi ce să faci, dar brusc se aprind beculeţele şi începi să îţi dai seama cum ar trebui să acţionezi, îţi intră în reflex şi poţi salva vieţi. Şi nimic nu poate egala acest lucru”, a conchis tânăra.

Cum te înscrii în proiect?

  • Completezi formularul de înscriere.
  • Primeşti un sms cu detaliile cursului de prim ajutor, la care trebuie să răspunzi confirmând prezenţa, sau cerând reprogramare.
  • Aduci contractul de voluntariat în dublu exemplar şi o copie CI la cursul de prim ajutor.
  • Promovezi cursul de prim ajutor cu minimum 7.
  • Confirmi promovarea cursului de prim ajutor coordonatorului programului şi îţi schimbi parola accesând linkul primit pe e-mail.
  • După primirea email-ului de confirmare a activării contului, te poţi loga pe aplicaţia smartphone (Android: “existaunerou”; iOS: “exista un erou”), sau pe program.existaunerou.ro (în cazul în care nu ai smartphone), cu user-ul (adresa de email) şi parola folosite la înscriere.
  • Când primeşti alerta cu nume, vârstă, sex şi locaţia victimei, evaluezi distanţa şi pleci imediat spre caz.
  • Dacă nu ai destule informaţii despre locaţie, suni la 021.201.51.04  pentru a obţine mai multe detalii.
  • La ajungerea la caz, te asiguri, asiguri victima, evaluezi victima şi  suni la medicul coordonator la nr. 021.201.51.02 dacă starea pacientului este gravă.
În caz de stop cardio-respirator, începi manevrele de resuscitare şi rogi pe cineva să te ajute cu apelul în dispecerat pentru a menţine permanent legătura cu medicul coordonator. Dacă nu este o urgenţă de grad 0, acorzi primul ajutor până la sosirea echipajului medical (echipaj SABIF sau SMURD) şi suni în dispecerat la 021.201.51.04 pentru a comunica ce ai făcut şi pe mâna cui ai lăsat cazul.
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite