Epidemiologi din 28 de ţări: vom avea nevoie de o nouă generaţie de vaccinuri  împotriva SARS-CoV-2

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccin FOTO Pixabay
Vaccin FOTO Pixabay

Într-un an sau mai puţin, omenirea va avea nevoie de o nouă generaţie de vaccinuri împotriva SARS-CoV-2, estimează majoritatea experţilor consultaţi pentru un sondaj.

Conform declaraţiilor a 77 de epidemiologi, virusologi şi specialişti în boli infecţioase din 28 de ţări, omenirea va avea nevoie de o nouă generaţie de vaccinuri. Cele actuale vor deveni ineficiente pe măsură ce virusul suferă continuu mutaţii şi apar noi variante - unele mai contagioase, altele mai periculoase pentru organism sau mai rezistente la vaccinuri.

Acoperirea vaccinală slabă a populaţiilor face mai probabilă apariţia mutaţiilor rezistente la vaccin.

Şeful Secţiei boli infecţioase din Spitalul Victor Babeş Timişoara, Virgil Musta, spune însă că nu va fi o problemă adaptarea vaccinurilor la noile tulpini.

„Studiul este mai mult teoretic, în care se spune că dacă nu vaccinăm rapid şi într-un procent foarte mare, există riscul să apară mutaţii care să nu mai fie sensibile la virus şi care astfel să necesite noi vaccinuri”, a spus el la Digi24.

Musta adaugă însă că noile vaccinuri vor fi mult mai uşor de pus pe piaţă. „De fapt, se adaugă un element suplimentar la vaccinul deja existent”, a adăugat el. El spune că acest lucru ar putea fi făcut într-o lună sau două.

Musta spune că mutaţiile se întâmplă la majoritatea virusurilor, atunci când răspândirea lor este largă.

„De aceea este important să ţinem sub control pandemia, pentru că în momentul când circulă foarte puţin virus, nici aceste mutaţii nu se produc. Ele au loc în momentul multiplicării, lucru care se întâmplă în organismul uman”, a adăugat el.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite