Epidemiolog, despre iminenţa valului patru: Probabil ultima zi în care toate judeţele au o incidenţă sub 0.1 la mie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Epidemiologul susţine că imaginea ar fi putut fi păstrată dacă ne-am fi vaccinat. FOTO Shutterstock
Epidemiologul susţine că imaginea ar fi putut fi păstrată dacă ne-am fi vaccinat. FOTO Shutterstock

Epidemiologul Octavian Jurma susţine, referitor la ziua de vineri, când toate judeţele au avut incidenţă sub 0,1 la mie, că a fost probabil ultima zi din 2021 când s-a înregistrat o incidenţă atât de scăzută.

„Aşa arată incidenţa oficială, vineri, 23 iulie 2021. Este o imagine memento, pentru că este probabil ultima zi din acest an în care toate judeţele din România se află cu o incidenţă sub 0.1 la mie”, a scris, duminică, Octavian Jurma, pe pagina sa de Facebook.

Epidemiologul susţine că imaginea ar fi putut fi păstrată dacă ne-am fi vaccinat.

„Am refuzat însă calea cea uşoară şi raţională a vaccinării în masă. Am ales însă calea cea grea şi emoţională a infectării în masă. Populismul politic a validat negaţionismul şi a alimentat antivaccinismul, pecetluind astfel soarta noastră”, a precizat Jurma.  

De altfel, dr. Octavian Jurma, afirma luna trecută că, chiar la nivelul scăzut de secvenţiere genomică din România: tulpina indiană va fi responsabilă pentru Valul 4, începând din toamnă.

    

„Nu doar că tuplina Delta (indiană) a fost confirmată oficial în România încă din luna aprilie 2021, dar se află deja în circulaţie comunitară şi în creştere exponenţială, chiar dacă tulpină Alpha (britanică) se află în scădere accelerată. Aşa cum se vede din graficul de mai jos ponderea variantei Delta să în totalul variantelor care produc îngrijorare creşte rapid. Astfel numărul total de infectări cu tulpină Delta a ajuns să fie de 2 ori mai mare decât tulpină Gamma (braziliană), deşi este în circulaţie de mai putin timp”, scria pe Facebook cercetătorul.

    

harta infectari foto octavian jurma

Dr. Octavian Jurma preciza că tulpina indiană o va înlocui pe cea britanică pe teritoriul Europei, dar şi în România.

„Avem, astfel, o confirmare rudimentară (testăm şi secventiem foarte puţin), că la adăpostul retragerii tulpinii Alpha (britanice), care ne-a lovit în valul 3, pandemia introduce pe front o armă semnificativ mai periculoasă. La rata curentă de creştere, tulpina Delta (indiană) va câştigă competiţia cu varinata Gamma (braziliană) şi va deveni dominată cel târziu în luna septembrie, dar mai probabil la finalul lunii august”, menţiona biostatisticianul. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite