Epidemie de gripă în România. Virusul care a ucis 52 de persoane în Franţa face ravagii şi în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Virusul din acest an este mai puternic decât cele din anii precedenţi FOTO Adevărul
Virusul din acest an este mai puternic decât cele din anii precedenţi FOTO Adevărul

Şase români au murit de gripă de la începutul acestui sezon, virusul care face ravagii în România fiind unul nou, care a provocat deja 52 de decese în Franţa şi alte 19 în Spania. Dacă spitalele din Hexagon sunt depăşite de situaţie, cele de la noi încă reuşesc să facă faţă avalanşei de pacienţi din ultimele zile: virozele respiratorii, gripa clinică şi pneumoniile sunt la ordinea zilei.

Potrivit statisticilor, activitatea gripală este intensă în Bucureşti şi în judeţul Constanţa, dar focare locale sunt acum şi în judeţele Iaşi, Olt şi Braşov, fiind semnalate cazuri sporadice de gripă şi în alte judeţe. Însă ce îi alarmează pe medicii de la noi este numărul total al infecţiilor respiratorii acute diagnosticate de la începutul acestui sezon, cu 37,5% mai multe decât cele înregistate în perioada similară din 2015.

„Discutăm despre o situaţie care ne preocupă, pentru că adresabilitatea este mare la spitalele de boli infecţioase, la camerlele de gardă”, a explicat profesorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, precizând că deja s-au izolat, în cadru sistemului „santinelă” instituit de Institutul Naţional de Sănătate Publică, un număr de 230 de cazuri confirmate de gripă, în marea lor majoritate fiind vorba de virus AH3N2, un alt subtip decât cel care a dominat circulaţia în cursul anului trecut.

Bebeluş de un an, mort din pricina gripei

Aceeaşi tulpină a fost confirmată de laborator şi în cazul celor şase decese înregistrate până acum în România, printre cei şase fiind şi un bebeluş de un an, nevaccinat, la fel ca celelalte cinci victime. Autorităţile atrag atenţia că numărul celor care s-au vaccinat împotriva gripei cu doze gratuite de Ministerul Sănătăţii este mic. Concret, doar 468.000 de români la risc au decis să se imunizeze cu ser antigripal oferit medicilor de familie prin Direcţiile de Sănătate Publică.

Chiar dacă tulpina AH3N2 nu este nouă, ea este mai virulentă în acest sezon decât în cele precedente. În România, însă, numărul de cazuri e mic comparativ cu cel înregistrat de francezi. Spre exemplu, peste 780.000 de francezi au ajuns în primele patru săptămâni ale epidemiei de gripă din Franţa la medic, relatează presa internaţională, conform căreia Hexagonul nu s-a mai confruntat cu o astfel de situaţie de 20 de ani.

H3N2, depistat în 40% din cazurile totale din Franţa

Tulpina H3N2 a fost depistată pozitiv în 40% din cazurile care au intrat în atenţia medicilor, copleşiţi de numărul mare de bolnavi care ajung în spitale dar şi de rata de ocupare a paturilor. Tocmai din acest motiv, unele spitale au instituit deja celule de criză.

Nu la fel de dramatică este situaţia cu care se confruntă Spania, alt stat european unde virusul gripal face ravagii. În Spania, 19 decese au fost deja înregistrate de la începutul acestui sezon, autorităţile declarând epidemie de gripă. „Sezonul acesta e dominat de gripa A H3N2, o formă mai serioasă a gripei. Atunci când un sezon e dominat de H3N2 gripa tinde să devină mai severă, iar virusul din acest an dă complicaţii mai multe decât restul tulpinilor”, arată virusologii.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite