Epidemia de rujeolă face ravagii: 7.200 de cazuri înregistrate până în prezent. Al 31-lea deces, în curs de confirmare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 7.200 de cazuri de rujeolă au fost confirmate până în prezent, arată cele mai recente statistici ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Potrivit sursei citate, 30 de decese au fost confirmate până în prezent, al 31-lea fiind în curs de confirmare. 

Concret, cele mai mult cazuri — 1.167 — au fost înregistrate în judeţul Timiş, 1.095 în judeţul Caraş Severin, 965 în Arad, iar cele mai puţine cazuri (câte două) în Vrancea, Maramureş, Botoşani.

„Ce se întâmplă în momentul de faţă, epidemia de rujeolă din România, sigur că este un factor care accelerează nevoia de măsuri administrative şi legislative încât situaţia să revină sub control. Vreau să vă spun că nu mai departe decât acum câteva zile două mari ţări europene care se confruntă cu epidemii de rujeolă de dimensiuni mult mai mici decât în România au luat astfel de măsuri, şi mă refer la Italia şi Germania”, a explicat Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, citat de news.ro. 

Potrivit acestuia, proiectul de lege privind vaccinare responsabilizează atât Ministerul Sănătăţii, cât şi direcţiile de sănătate publică, precizând că medicii de familie sunt esenţiali pentru reuşita programului de vaccinare.

Cât e acoperirea vaccinală în România

Alexandru Rafila a menţionat că situaţia acoperirii naţionale în privinţa vaccinului anti rubeolă-rujeolă-oreion este de 86 la sută pentru prima doză şi de 67 la sută pentru cea de-a doua. „Dacă discutăm despre vaccinul rubeolă-rujeolă-oreion, situaţia acoperirii vaccinale este de 86 la sută pentru prima doză care se administrează la vârsta de un an şi circa 66-67 la sută pentru doua, care se administrează la vârsta de 5 ani. O protecţie eficientă împiotriva rujeolei este obţinută doar prin administrarea a două doze”, a spus Rafila.

El crede că părinţii care refuză vaccinarea copiilor nu trebuie blamaţi, ci trebuie să primească toate informaţiile necesare. „Părinţii trebuie încurajaţi. Sigur, nu trebuie blamaţi cei care nu vor să-şi vaccineze copiii, poate au informaţia incompletă, poate fac parte dintr-un grup care a considerat că vaccinarea dăunează. Să le oferim exemplul personal, informaţiile care au nevoie şi scopul acestei legi, din ceea ce cunosc eu, este de incurajare, de sprijin al părinţilor”, a explicat Alexandru Rafila. 

El a mai spus că unii părinţi leagă anumite afecţiuni grave ale copiilor de administrarea vaccinului, precizând că acest lucru nu este imposibil, dar se poate întâmpla într-un număr redus de cazuri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite