Emilian Popovici: Varianta britanică de SARS-CoV-2 ar putea deveni dominantă în 3 săptămâni în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul epidemiolog Emilian Popovici a avertizat că dacă vom avea de-a face cu o mutaţie a coronavirusului care se va transmite mai repede, neapărat vor trebui înăsprite măsurile Foto: Arhivă
Medicul epidemiolog Emilian Popovici a avertizat că dacă vom avea de-a face cu o mutaţie a coronavirusului care se va transmite mai repede, neapărat vor trebui înăsprite măsurile Foto: Arhivă

Medicul epidemiolog Emilian Popovici avertizează că este posibil ca varianta britanică a noului coronavirus să devină dominantă în România în următoarele 3 săptămâni.

Medical MedLife, a anunţat joi că în urma unui Studiu efectuat în ţara noastră, fost confirmate alte 45 de cazuri de COVID-19 cu noua tulpină din Marea Britanie, după ce au fost analizate 90 de probe.

„Considerând că eşantionul analizat este reprezentantiv, datele confirmă dinamica anticipată în rundele anterioare de secvenţiere şi faptul că, cel mai probabil, această tulpină a devenit deja varianta dominantă în marile oraşe ale ţării, urmând, cel mai probabil, să devină tulpina cu cea mai mare frecvenţă în următoarele 3-5 săptămâni la nivel naţional”, a declarat Dumitru Jardan, biolog şi coordonator al studiului de secvenţiere derulat de MedLife.

Privitor la datele prezentate în acel Studiu, medicul epidemiolog Emilian Popovici, a declarat astăzi, la Digi24, că el crede că este posibil ca varianta britanică să devină dominantă în România în 3 săptămâni.

„E un studiu, rămâne de văzut în ce măsură lotul respectiv este reprezentiv. Dacă este reprezentativ, atunci nu se întâmplă altceva decât că se confrima ce ne aşteptam. Peste tot, chiar dacă e vorba de varianta britanică, de cea sud-africană sau braziliană, aceste variante cu tranmisibilitate mai crescută au devenit dominante. Nu trebuie să ne aşteptăm la altceva decât ca această variantă să ajungă dominantă în detrimentul celorlalte variante care au fost circulate. Practic e doar o problemă de timp până când acest lucru se va întâmpla şi sunt persoane avizate care consideră că orizontul de timp e de aproximativ 3 săptămâni ca această variantă să devină dominantă. Ne aşteptăm la acest lucru”, a spus Popovici.

Totodată, medicul epidemiolog, Emilian Popovivi, a avertizat că deşi deocamdată măsurile luate până acum de autorităţi fac faţă numărului de cazuri de infectări cu tulplina britanică a noului coronavirus, dacă vom avea de-a face cu o mutaţie a coronavirusului care se va transmite mai repede, neapărat vor trebui înăsprite măsurile. 

„Deocamdată nu s-a observat o modificare a numărului de infecţii şi nici a încărcării spitalelor şi secţiilor de terapie intensivă cu cazuri, ceea ce înseamnă că la ora actuală să zicem că măsurile fac faţă, dar când vom avea de-a face de o variantă cu transmisibilitate semnificativ mai crescută care va deveni dominantă va trebui să fie crescut şi nivelul măsurilor pentru a menţine lucrurile la acelaşi nivel la care sunt în momentul de faţă”, a adăugat medicul.

De altfel, Ministerul Sănătăţii a transmis vineri că a fost informat, de către Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), că, în România, au fost confirmate, până în prezent, 136 de cazuri de infectare cu SARS-Cov-2, noua varianta UK – linia genetică B.1.1.7.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite