Emil Boc: Legea Educaţiei optează pentru formule fără compromis şi radicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primul ministru Emil Boc
Primul ministru Emil Boc

Proiectul Legii Educaţiei Naţionale optează pentru formule radicale, a declarat premierul Emil Boc în cadrul dezbaterii publice "Legea Educaţiei Naţionale - un pas înainte pentru România", organizată de Ministerul Educaţiei.

"Legea optează pentru formule fără compromis şi radicale", a spus Boc. Potrivit şefului Executivului, actualul proiect reia mare parte din fostul proiect elaborat de Guvernul PD-L - PSD, însă "elimină formele de compromis existente în legea anterioară determinată de compromisul politic" şi are la bază Pactul naţional pentru Educaţie şi strategia în domeniu. El a atras atenţia că măsurile radicale ale proiectului educaţional nu trebuie amânate.

În privinţa învăţământului primar şi gimnazial, el a arătat că proiectul vizează reducerea cu un sfert a programei şcolare foarte încărcate, iar noua lege ar urma să pună accentul pe formarea de competenţe, nu pe memorarea de informaţii.

Şi faptul că 20-30% din programa şcolaă va fi decisă de factorii locali, în funcţie de realităţile zonei, reprezintă o altă noutate pe care o aduce aceast proiect de lege.

Nici stabilitatea locurilor de muncă n-a fost ocolită de Emil Boc. Acesta a explicat că dascălii vor fi implicaţi în programul educaţional "Şcoală după şcoală".

Despre finanţarea şcolilor, premierul a spus că aceasta se va face descentralizat, pe trei paliere: finanţarea de bază - care merge direct în contul şcolii, finanţarea complementară - care merge la primării, pentru plata lucrărilor de infrastructură, şi finanţarea suplimentară - care este o formă de premiere a excelenţei.

Pe de altă parte, noua Lege a Educaţiei elimină criteriul de vechime în ocuparea posturilor din învăţământul universitar. Astfel se va "spune adio găştilor universitare, spune adio incompetenţei din învăţământ şi pune accent pe performanţă (...)", consideră Emil Boc.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite