El Mundo: „Româncele, printre cele mai frecvente victime ale traficului de persoane“. Care este amploarea reală a fenomenului?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ceea ce voi spune aici îi va supăra pe mulţi. O spun direct, ca să nu lungesc povestea: cele mai multe femei din reţelele de tafic de persoane sunt implicate, într-un fel sau altul, fără voia lor.

Iar în România, numărul femeilor traficate în reţele de prostituţie în ultimii 30 de ani se ridică probabil undeva la un milion.

Cele mai frecvente victime provin din România

El Mundo scrie că traficul de persoane este o afacere de cinci milioane de euro pe zi, care se desfăşoară „sub nasul nostru“. Româncele sunt printre cele mai frecvente victime. La nivel mondial, cele mai frecvente victime ale reţelelor de trafic de persoane provin din România, Venezuela şi Columbia. În ceea ce priveşte exploatarea forţei de muncă, majoritatea victimelor provin din Vietnam, România şi Moldova.

Pentru Republica Moldova, unele surse indică faptul că peste 450 de mii de femei au dispărut, începând cu 1991 – victime ale sclaviei sexuale şi ale traficului de persoane (vedeţi aici şi aici). Mărfuri umane „desfăcute“ pe pieţe europene, dar şi pe pieţe din Rusia.

Un milion de victime, în ultimii 30 de ani?

Pentru România, nu avem o estimare globală. Un Raport al Comisiei Europene ne spune că cele mai multe persoane traficatre în Uniunea Europeană privin din România, şi un sfert din victimele traficate sunt copii. Ar fi nevoie de o cercetare minuţioasă care să pună cap la cap surse despre româncele traficate în Spania, Italia, Germania, Olanda, Marea Britanie, dar şi în alte ţări. În orice caz, amploarea fenomenului este uriaşă. Eu unul estimez – luând ca repere aceste articole şi rapoarte, păstrând proporţiile în ceea ce priveşte mărimea populaţiei şi comparând cu Republica Moldova – că numărul victimelor s-ar putea ridica undeva la un milion de persoane.

Făcând această estimare, pornesc de la premisa că prostituţie înseamnă trafic de persoane, în diverse forme. Cred că, în mod real, există foarte puţine femei care se prostituează şi care nu sunt, sub o formă sau alta, victime, chiar şi în mod indirect. De exemplu, multe astfel de femei sunt violate, abuzate sau hărţuite de diverse persoane – şi apoi dezvoltă nişte comportamente care le fac victime. Conform unui material de pe portalul Adevărul, în România în perioada 2016-2018 au fost înregistrate 6.200 cazuri de viol, conform datelor centralizate din tabelul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR). Anul trecut au fost înregistrate, în medie, 2.5 violuri în fiecare zi. Şi acestea sunt doar datele oficiale – datele reale sunt, probabil, mult mai mari.

Metoda „Lover Boy” şi „momeala” stilului de viaţă luxos

Multe dintre aceste victime sunt păcălite prin „metoda Lover Boy”. Tinere vulnerabile şi/sau cu o situaţie materială precară sunt seduse de un „lover boy” care, iniţial, se poartă curtenitor cu ele. Urmează apoi o întâlnire amoroasă care este filmată în secret, iar fata este şantajată că acele imagini vor fi făcute publice. Sau este rugată să întreţină relaţii sexuale cu un terţ, pentru a-l „scăpa” pe amat de o datorie – iar acea întâlnire este filmată. Urmează violuri repetate, abuzuri, şantaj permanent; atmosfera de teroare este menită să le inducă acestor femei obedienţa faţă de traficant. Femeile pot fi vândute altor traficanţi şi „desfăcute” pe piaţa internaţională. Mai multe informaţii despre „metoda Lover Boy” la acest link.

Un articol publicat pe Mediafax arată că în alte cazuri victimele sunt „momite” cu cadouri scumpe şi cu promisiunea unui stil de viaţă luxos. Racolatorii sunt bărbaţi sau femei, şi provin din rândul cunoscuţilor, al partenerilor potenţialei victime. O dată intrată în reţea, încep violurile, agresiunile fizice, agresiunea şi trauma emoţională şi psihologică. Acest lucru trece neobservat în societatea noastră – deoarece în societatea actuală „abuzul emoţional şi psihologic sunt încurajate”.

O adevărată „reeducare” a victimelor

Puse faţă în faţă cu violatorii şi traficanţii, de multe ori aceste femei se tem să mărturisească sau îţi retrag mărturiile. Încep să găsească „părţi bune” ale torţionarului – le-a dus la medic o dată, sau s-a purtat cândva frumos cu ele. Putem spune că aceste victime trec printr-un fenomen de reeducare în toată regula – asemănător, în multe privinţe, cu „reeducare” din închisorile comuniste.

Se estimează că 27 de milioane de adulţi şi 13 milioane de copiii cad victime traficului de persoane la nivel global – cea mai mare parte dintre sclavi sunt femei şi fetiţe (detalii aici). Doar 2% din victimele acestor reţele de trafic de persoane sunt salvate, la nivel mondial – şi doar 1% din traficanţi sunt prinşi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite