Elicopterele SMURD ale României vor putea opera şi în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până la sfârşitul acestui an, elicopterele SMURD din Galaţi şi Iaşi vor participa la misiuni de salvare şi în Republica Moldova. Cel puţin aşa a anunţat joi ministrul de Interne Gabriel Oprea.

De altfel, vicepremierul pentru securitate naţională, ministrul de Interne Gabriel Oprea, s-a întâlnit, joi, cu ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova, Oleg Balan.

În cadrul acestei întâlniri, ministrul Oprea a precizat că, până la sfârşitul anului, va fi finalizat un proiect strategic comun de îmbunătăţire a intervenţiilor în cazuri de urgenţă. 

„Anul acesta, vom finaliza un proiect strategic comun de îmbunătăţire a răspunsului în cazul situaţiilor de urgenţă şi a dezastrelor, prin creşterea capacităţii de intervenţie a structurilor specializate din zona de frontieră a României - judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Tulcea şi Brăila. Este vorba de un proiect finanţat prin fonduri europene, în valoare totală de 6,6 milioane de euro, care vizează inclusiv susţinerea intervenţiilor aeriene medicale în zona de frontieră”, a spus Oprea.

Acesta a mai adăugat că, prin acest proiect, elicopterele SMURD vor putea opera şi în Republica Moldova.

„Astfel, până la sfârşitul acestui an, elicopterele SMURD de la Punctele de Operare Aeromedicală Galaţi şi Iaşi vor putea opera şi pe teritoriul Republicii Moldova”, a mai declarat vicepremierul Gabriel Oprea.

Proiectul privind intervenţiile în situaţii de urgenţă are şi o componentă de dotare logistică a echipelor de intervenţie din cele două state, constând în autospeciale de prim-ajutor, de transport victime multiple şi de decontaminare.

Numărul moldovenilor instruiţi la Academia de Poliţie din Bucureşti, suplimentat

Gabriel Oprea a mai precizat că a convenit cu ministrul Oleg Balan asupra creşterii numărului studenţilor moldoveni care pot fi instruiţi în cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti, precizând că aceştia se vor putea pregăti să devină pompieri, poliţişti sau jandarmi.

Ministrul Balan a mulţumit Guvernului României şi Ministerului de Interne pentru susţinerea acordată ţării sale în procesul de aderare la Uniunea Europeană, apreciind importanţa strategică a dezvoltării relaţiilor de colaborare dintre cele două ministere.

„În procesul de modernizare a Poliţiei, avem un suport bugetar din partea Uniunii Europene, destinat perioadei 2016-2019, şi ţinem foarte mult ca acest suport să fie implementat cu sprijinul şi asistenţa din partea Ministerului Afacerilor Interne din România, deoarece deja aveţi o practică în acest domeniu”, a afirmat ministrul afacerilor interne moldovean.

Cei doi miniştri de interne au convenit asupra domeniilor prioritare de colaborare, precum combaterea criminalităţii organizate transfrontaliere, migraţia, azilul şi managementul frontierelor, vicepremierul Gabriel Oprea reafirmând disponibilitatea părţii române de a oferi în continuare expertiză partenerilor moldoveni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite