Eficacitatea serurilor anti-COVID, pe cale să fie înfrântă de mutaţiile virusului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine:Inquam Photos / Octav Ganea
Imagine:Inquam Photos / Octav Ganea

Oamenii vor fi vaccinaţi anual cu doze de ser anti-COVD, la fel ca în cazul virusului gripal, din cauza ritmului rapid în care apar noi mutaţii ale SARS-CoV-2, e de părere dr. Gabriel Diaconu, medic psihiatru care monitorizează evoluţia pandemiei. Acesta e de părere că e o chestiune de luni până când o variantă a virusului va putea să treacă de bariera imună obţinută de individ fie prin boală, fie prin vaccin.

Dr. Gabriel Diaconu a explicat, într-o postare pe contul lui de Facebook, că varianta Delta Plus este mai periculoasă decât varianta Delta. 

„Delta Plus este o linie separată de descendenţă din Delta, comună în privinţa caracteristicilor unor gene care sunt implicate în sinteza proteinei Spike cu varianta Beta, sau «mutaţia Kent» britanică. Drept urmare, este considerată de unii specialişti, la acest moment, drept o «super-variantă», atât privind infecţiozitatea, dar şi capacitatea de bypass a sistemului imun. Delta Plus ne îngrijorează foarte tare, medical”, scrie Gabriel Diaconu.

Medicul este de părere că Valul 4 al pandemiei îşi va face simţită prezenţa, în scurt timp, atât pe plan mondial, cât şi în România.

„E o chestiune de luni până când o variantă de coronavirus va putea să treacă de bariera imună obţinută de individ fie prin boală, fie prin vaccin. Drept urmare, este foarte posibil că vaccinarea anti-COVID va intra în practica periodică de imunizare a populaţiei, similar cu campania de vaccinare anti-gripală”, scrie dr. Gabriel Diaconu. 

Situaţia din Israel 

Psihiatrul comentează datele cu privire la situaţia din Istrael – ţară campioană la vaccinare –, care în ultimul timp a raportat o explozie de cazuri COVID-19 cu tulpina indiană, deşi 57% din populaţie este imunizată. Presa internaţională a scris – citând fie surse medicale, fie oficiali – că jumătate dintre cazurile de infectare cu tulpina Delta ar fi în rândul celor vaccinaţi. Nu se precizează dacă aceştia au făcut doar o doză ori au fost vaccinaţi cu schema completă.

„Observaţiile actuale, cel puţin cele din Israel, că infecţiile observate cu Delta la cei vaccinaţi sunt, cel mai probabil, cauzate de un viciu statistic, nicidecum de o predispoziţie a celor vaccinaţi de a contacta noua variantă. Pe de altă parte – ce-ar fi trebuit să reţinem deja, ca strategie de sănătate publică – e că ce e astăzi în Hanoi, mâine e în Buenos Aires. Şi cu transformările dureroase, durabile în ce priveşte circulaţia oamenilor pe mari distanţe (aeroportuar, feroviar, maritim, rutier etc.), plasa de siguranţă nu e perfectă”, mai arată Gabriel Diaconu.

Vaccin universal anti-COVID, testat pe şoareci în SUA 

Cercetătorii americani au dezvoltat un vaccin universal care protejează şoarecii de laborator nu doar de COVID-19, ci şi de alte coronavirusuri, acesta declanşând un răspuns imunitar împotriva variantelor periculoase, relatează SciTechDaily.

O echipă de cercetători a început cu o abordare ce foloseşte tehnologia ARN mesager folosită şi de vaccinurile anti-COVID dezvoltate de Pfizer/BioNTech şi Moderna. Însă, în loc să includă codul ARNm al unui singur virus, cercetătorii au combinat împreună ARNm de la mai multe coronavirusuri.

Vaccinul hibrid a generat eficace anticorpi neutralizanţi împotriva mai multor proteine Spike - folosite de virusuri pentru a se agăţa de celulele sănătoase - când a fost administrat şoarecilor de laborator.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite