Edit Gyenge cameraman şi reporter la 16 ani

Vorbeşte engleză, franceză, spaniolă, maghiară, italiană şi germană. Scrie poezii şi eseuri."Mi-am dorit foarte mult să ajung în mass-media, motiv pentru care am recurs la toate mijloacele

Vorbeşte engleză, franceză, spaniolă, maghiară, italiană şi germană. Scrie poezii şi eseuri.
"Mi-am dorit foarte mult să ajung în mass-media, motiv pentru care am recurs la toate mijloacele locale... radio, ziar şi televiziune. Am trimis CV-ul meu la toate şi am ajuns la TV Bistriţa", spune Edit. Nu aş suporta să stau într-un birou şi să aştept să treacă vremea. Am plecat de multe ori să filmez pe ascuns în instituţii publice, pentru a scoate la iveală anumite nereguli. Am filmat cu camera ascunsă la policlinica de aici, pentru a arăta condiţiile precare. Niciodată munca nu mi-a afectat situaţia şcolară. Anul acesta am terminat cu 9.91".Eleva Liceului de Arte Plastice "Corneliu Baba" trăieşte intens prezentul, calculându-şi, aproape matematic, viitorul. Vrea să plece în străinătate să studieze dreptul şi ştiinţele politice, iar apoi să revină, pentru a "răsturna" politica din România. Este nemulţumită de sistemul autohton de învăţământ, pentru că le bagă pe gât elevilor informaţii de care nu au nevoie şi crede că ministrul Hărdău n-a făcut nimic să schimbe situaţia. "Eu nu am avut probleme, ci noroc de profesori cu care puteam discuta orice. În schimb, la alte şcoli, săracii elevi, după ce că nici nu aveau condiţii, erau parcă forţaţi să înveţe. În plus, materia pe care trebuie să o parcurgi în unele cazuri mi se pare absurdă. Toată lumea spune că în străinătate nu se învaţă la fel ca în România... românii sunt tare deştepţi. Dar atunci de ce toţi pleacă la universităţile de acolo?" Edit observă că, în şcoli, teoria sufocă practica. "La noi, totul se învaţă după manual. Sistemul acesta de a învăţa tot, fără a pune întrebări, este comunist... În viaţă nu poţi să te perfecţionezi în toate. Trebuie să te axezi pe unul sau două domenii în care să fii cel mai bun". Edit şi-a publicat eseurile şi poeziile pe site-ul organizaţiei IRSCA Gifted Education, www.supradotati.ro.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: