Ecaterina rezistă de 106 ani în România - Revista presei interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa internă de astăzi scrie despre cea mai vârsnică persoană din România, intrarea pe piaţă a Daciei Duster în 2010 sau situaţia victimelor torturii comuniste. Printer alte subiecte, 2010 este un an propice construcţiei de case, iar şomajul se sparge tot în capul mediului privat.

CITIȚI ȘI:  Secretul vârstei de 106 ani: muncă multă şi 11 copii

Ecaterina rezistă de 106 ani în România. Cel mai vârstnic om din România, o ţărancă din Buzău, a supravieţuit încercatului secol XX, ajungând la 106 ani. Cea mai bătrână persoană din România este, potrivit datelor de la Evidenţa Populaţiei, Ecaterina Găman, în vârstă de 106 ani, din satul Vintilă Vodă, judeţul Buzău. Mamă a şapte copii, femeia a păstrat de-a lungul tulburatului secol XX un singur „secret” pentru supravieţuire: „Oricine vine la putere, tu să te faci mititel, să poţi să trăieşti!”. Îşi a minteşte de momentele-cheie ale istoriei fragmentat, Primul Război Mondial se amestecă cu al Doilea, prinde ceva şi din comunism. Toate sub un numitor comun: „Trăiam greu”, scrie Evenimentul Zilei.

Dacia Duster intră la vânzare în mai 2010. Dacia va lansa modelul Duster cel mai probabil în luna aprilie pentru reprezentanţii presei şi în mai la nivel comercial, a declarat marţi preşedintele Consiliului de Administraţie al producătorului, Jacques Chauvet. El a adăugat că mai multe detalii despre preţul de vânzare al automobilului vor fi oferite la salonul de la Geneva. "Duster va oferi o valoare foarte bună pentru preţul la care va fi comercializat", a spus Chauvet, precizând că noul concept va oferi un raport calitate-preţ la fel ca Loganul, potrivit Cotidianul.

Nu există oficial tortură. Există însă torturaţii. România a fost ştearsă de pe lista ţărilor unde se practică tortura. Statul român are însă de îngrijit rănile a 100.000 de victime ale torturii din închisorile comuniste, de suferinţa cărora este vinovat. Şi nu o face. Se preocupă de asta o fundaţie privată, cu bani din străinătate. Bătrânul Valeriu Gudana, masiv şi cioturos, păşeşte prin casă ca pe jar, parcă strivit de propria greutate. Deasupra, la etaj, stă o pensionară, fostă gardian în închisorile comuniste. El, fost deţinut politic, ştie că vecina de sus îl aude cum îşi târşâie picioarele stâlcite în bătăi şi nu vrea să-i procure plăcerea de a mai auzi şi acum mersul acela împleticit al deţinutului ieşit de la interogatoriu, notează Jurnalul Naţional.

De ce e 2010 un an propice construcţiei de case. Anul 2010 se anunţă a fi unul bun pentru cei care vor să-şi construiască o casă: materialele de construcţii şi terenurile se ieftinesc în continuare, iar muncitorii sunt dispuşi să lucreze pe bani mai puţini, presaţi de oferta limitată şi de şomajul în creştere. În plus, bancherii au început să mai taie din dobânzile la împrumuturi şi dau semne de reluare a creditării. Cei care au deja o rezervă de bani pot să profite de reducerile de pe piaţa materialelor de construcţii, după ce în 2009 unele produse au pierdut chiar şi 18% din preţ, informează Gândul.

În 2010, şomajul se sparge tot în capul mediului privat.
Lideri ai patronatelor din diverse domenii spun că şomajul va lovi şi în 2010 industria uşoară, construcţiile, metalurgia şi petrochimia. Procedura şomajului tehnic a fost până acum colacul de salvare împotriva disponibilizărilor masive. Angajaţii, patronii şi statul aveau fiecare mai puţin de pierdut din această ecuaţie decât dacă oamenii ar fi fost concediaţi: angajatul era trimis acasă cu 75% din salariu şi nu renunţa la relaţia cu angajatorul, patronul nu închidea afacerea şi nu renunţa la contracte, iar statul trebuia să suporte costurile asigurărilor sociale, scrie România Liberă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite