Dunărea e tot mai scăzută

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prognoza meteo arată că precipitaţiile vor fi reduse şi în următoarele luni
Prognoza meteo arată că precipitaţiile vor fi reduse şi în următoarele luni

Pentru că n-a mai plouat de mai bine de trei luni, debitele Dunării continuă să scadă, arată prognoza de la Administraţia Naţională Apele Române.

La intrarea în ţară, în secţiunea Baziaş, debitul Dunării este în prezent de aproximativ 2.000 mc/s. Specialiştii arată că, până pe 5 decembrie, fluviul va fi în scădere uşoară şi va ajunge până la valoarea de 1.850 mc/s, ceea ce reprezintă 35% din media multianuală a lunii decembrie - 5.200 mc/s.

Debit redus

Dunărea a fost scăzută şi în lunile septembrie şi octombrie, când debitul ei era la intrarea în ţară de 2.250 mc/s, reprezentând 59%. În mod normal, debitul fluviului ar fi trebuit să fie de 3.800 mc/s. Hidrologii arată că cel mai mic debit din ultimii ani a fost înregistrat în septembrie 2003, când Dunărea a avut un debit de 1.600 mc/s la intrarea în ţară. Debitele Dunării sunt scăzute în toate ţările prin care trece. Potrivit Agenţiei pentru Explorarea şi Întreţinerea Fluviului, porţiunea de Dunăre din Bulgaria este la cel mai scăzut nivel din ultimii 60 de ani. Seceta a scos la iveală o mulţime de bancuri de nisip pe partea bulgărească, iar multe dintre insulele de pe Dunăre sunt acum accesibile de pe mal.

Pe lângă faptul că multe nave de mare tonaj au eşuat în această vară, iar companiile navale au avut pierderi mari, şi turiştii care făceau croaziere pe Dunăre au rămas blocaţi. Pe de altă parte, o expediţie organizată de World Wide Fund în lungul Dunării Inferioare în România şi Bulgaria a arătat o reducere a efectivelor populaţiilor de păsări, din cauza nivelului extrem de scăzut al fluviului. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite