Drepturile persoanelor cu dizabilităţi pot fi respectate şi în România!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
sursa: de-clic.ro
sursa: de-clic.ro

Un pas mare pentru România. Mecanismul independent de monitorizare a centrelor pentru persoane cu dizabilităţi intră în acţiune! În urma reacţiei societăţii civile şi a ONG-urilor specializate în acest domeniu, s-au găsit soluţii pentru implementarea acestui consiliu independent de monitorizare.

În decembrie 2015 Senatul României a decis, în sfârşit, votarea înfiinţării Mecanismului Independent de Monitorizare a centrelor pentru persoane cu dizabilităţi mintale. O prevedere obligatorie în implementarea Convenţiei ONU pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi (Art. 16, al. 3) ratificată de Parlamentul României încă din 2010 este iată, 5 ani mai târziu votată. De ce este atât de important acest mecanism? De ce ONG-urile şi societatea civilă au tot urlat pentru înfiinţarea lui? Pentru că el are exact rolul de a preveni orice formă de abuz, exploatare sau violenţă asupra persoanelor cu dizabilităţi insituţionalizate şi care nu îşi pot apăra singure dreputurile.

Reţinem faptul că modul de organizare a serviciilor rezidenţiale pentru persoane cu dizabilităţi în România în momentul de faţă presupune ca exact persoanele care au decis plasarea unui beneficiar în astfel de servicii să fie tot acelea care vor evalua şi investiga orice plângere sau sesizare venită de la beneficiari,  aparţinători, terţi. Aceste foruri tutelare ar trebui să sesizeze autorităţile competente pentru începerea investigaţiilor în cazul în care există suspiciuni de încălcare a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. Ei bine,  în lipsa mecanismului independent, evident, nu există plângeri , nu există motive pentru astel de sesizări. Asta deşi în spaţiul media aflăm zilnic despre copii traficaţi în aceste centre, suprasedaţi, legaţi sau decedaţi. 5000 de morţi în rândul acestor persoane în ultimii 5 ani în aceste adică aproximativ 20% dintre beneficiari – pentru care medicul din centru este tot acela care semnează şi certificatul constatator de deces. În atribuţiile medicului din centru ar intra şi anunţarea organelor competente pentru o eventuală anchetă în cazul în care s-ar considera un deces suspect. Dar nu avem nici decese suspecte...

Revenind la decembrie 2015 şi la votarea înfiinţării mecanismului, este important de precizat că succesul vine după evenimentele din Colectiv, după ieşirea românilor în stradă, după strigătul comun „Aşa nu se mai poate!”

Doar că mecanismul odată votat a fost pus frumos în sertar de către funcţionarii publici, preşedintele său Georgiana Pascu – ales de către reţelele de specialişti din domeniu şi votată de Plenul Senatului  – neprimind nici buget, sediu sau personal pentru ca acest consiliu să poată într-adevăr să funcţioneze. În multiplele sale drumuri la autorităţi, Georgiana Pascu a primit în schimb recomandări din zona politică: să aştepte până la final de an, după alegeri când se va vedea ce se poate face.

Mecanismul are şi calitate procesuală adică poate reprezenta în instanţă beneficiari cu dizabilităţi în situaţia constatării unor abuzuri. La fel cum Centrul de Resurse Juridice l-a reprezentat pe Valentin Câmpeanu în anul 2014, atunci când România a primit condamnare la CEDO pentru încălcarea dreptului la viaţă.  

În faţa acestor frâne şi blocaje puternice, Georgiana Pascu, preşedintele ales al mecanismului, decide să demisioneze. Acesta a fost momentul în care reţelele de ONG-uri din domeniul dizabilităţii şi societatea civilă au strigat la unison „Aşa nu se mai poate!”. Vineri, 5 august 2016 platforma online de-clic.ro alături de TVR Cluj şi Centrul de Resurse Juridice au propagat în mediul online petiţia prin care se cerea implicarea Guvernului României în deblocarea acestui mecanism. 

geo pascu

Şase (şase) zile mai târziu – Joi 11 august 2016, premierul Dacian Cioloş are discuţii cu Georgiana Pascu pentru a soluţiona acest blocaj. În contextul rectificării bugetare s-a alocat suma de 1 milion de lei iar mecanismul va primi sediu şi sprijin logistic pentru a-şi începe activitatea. Nu e final de an, nu au fost încă alegerile dar iată că se poate! Mecanismul independent de monitorizare îşi începe astfel lungul drum către normalitate! Şi sper să devină suficient de solid până la finele anului încât să nu mai poată fi luxat politic!

Mulţumim pe această cale tuturor celor care susţinut acest demers. Cred cu tărie că oamenii cu dizabilităţi din centre ar fi mândri să ştie că sunt atât de mulţi români care s-au mobilizat pentru ei! 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite