Drama fetei care a sunat la Telefonul Copilului înainte de a încerca să se sinucidă: mama şi psihiatrul nu au crezut că a fost violată de tatăl vitreg

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul fetei de 17 ani din Capitală care acuză că a fost abuzată sexual ani la rând de tatăl vitreg, motiv pentru care a vrut să se sinucidă, arată cât de des întâlnită este violenţa sexuală şi cât de grave sunt repercusiunile acestui fenomen. Profesoara Oana Băluţă consideră că victimele violului trebuie ascultate şi crezute, iar în acest sens trebuie doborâte stereotipurile despre fetele şi femeile care trec prin violenţă sexuală.

 „Este un caz şocant pentru ca este vorba despre un copil, pentru că nimeni nu a crezut-o şi timp de şase ani cineva a violat-o şi anume tatăl vitreg, care ar fi trebuit să îi ofere protecţie. Şocant este şi că nu a fost crezută nici măcar de mama sa. E cumplit să îţi dai seama că în 2019 nici măcar un specialist nu crede o victimă. Pare să fim o societate care nu ne iubim şi nu ne respectăm deloc copiii, şi mai ales fetele”, arată conferenţiar univ. dr. la Universitatea Bucureşti, Oana Băluţă. 

Specialista consideră că stereotipurile despre fetele şi femeile care reclamă violenţă sexuală sunt foarte înrădăcinate în societate şi că cele care vorbesc despre abuzul suferit trebuie ascultate, crezute şi susţinute. „Violenţa sexuală asupra minorilor este o realitate cruntă. Familia nu este mereu un spaţiu de siguranţă şi dreptate, aşa cum ar trebui să fie de fapt”, a  mai spus Băluţă, punctând totodată pe faptul că specialiştii care interacţionează cu victime, cum ar fi psihologi, poliţişti, trebuie pregătiţi întocmai. 

De altfel, specialiştii atrag atenţia că numărul de agresiuni sexuale este mult mai mare decât cele declarate. Şi asta pentru că majoritatea părinţilor nu îşi educă micuţii în ceea ce priveşte punerea unor limite şi respectarea consimţământului, spun specialiştii. „Părinţii nu oferă o educaţie decât la nivel de bază: <<să închizi poarta!>>, <<Nu vorbi cu străinii>>, dar nu avem o educaţie asupra aspectelor intime şi de demnitate. Nici părinţii nu au fost educaţi în acest sens”, subliniază şi psihologul Mihai Copăceanu.

 Acesta susţine că lipsa educaţiei sexuale în şcoli reprezintă o problemă gravă, dând exemplu de bune practici din ţările care au introdus această materie în şcoală şi care, prin urmare, au rate mai mici în ceea ce priveşte violul şi alte abuzuri de acest gen. „Există o relaţie directă între educaţia sexuală şi rata de agresiuni sexuale. Copiii învaţă să identifice formele abuzului sexual, să vorbească despre el, să se protejeze şi să riposteze. În România, părinţii nu au astfel de abilităţi şi confundă educaţia sexuală cu un mit fals, că dacă îi spui copilului despre părţile intime, consimţământ, înseamnă că încurajezi o viaţă sexuală precoce. Este complet greşit, care întăreşte lipsa noastră de educaţie şi duce la creşterea numărului de agresiuni sexuale”, a mai adăugat specialistul. 

    

O tânără de 17 ani, care, potrivit propriilor declaraţii, nu a mai suportat să fie abuzată de tatăl vitreg, a vrut, la sfârşitul săptămânii trecute, să îşi ia viaţa. Nu a dorit însă să moară înainte de a mărturisi motivul gestului extrem. Drept urmare şi-a anunţat planul la Asociaţia Telefonul Copilului, unde pot suna copiii aflaţi în situaţii critice. Aici a fost preluată de un psiholog. Era joi seara, puţin după ora 19.00, când a sunat telefonul Asociaţiei.

Adolescenta şi-a început mărturia: a fost abuzată sexual şi psihic de tatăl vitreg şi s-a decis să-şi pună capăt zilelor după ce ar fi cerut ajutorul câtorva persoane în care avea încredere, dar care nu au crezut-o. Nici măcar mama ei nu i-ar fi fost alături. I s-ar fi confesat inclusiv unui psihiatru, care doar i-a prescris tratament pentru depresie. Ajunsă la capătul puterilor, a ales să îşi ia viaţa şi a înghiţit o cantitate mare de pastile. Din cele prescrise de psihiatru. Imediat după, a sunat la Telefonul Copilului. Nu pentru a cere ajutor, ci pentru a mai povesti cuiva calvarul prin care a fost nevoită să treacă. Nu a vrut să spună nici cum o cheamă, nici unde locuieşte. O oră şi treizeci de minute a stat de vorbă cu psihologul care i-a răspuns. Acesta a anunţat însă şi poliţia. 

„Imediat au fost mobilizate mai multe echipe şi au fost demarate verificări pentru identificarea locaţiei în care se afla minora. De asemenea, pentru o reacţie rapidă, doi poliţişti s-au deplasat chiar în call center, de unde transmiteau detalii echipelor din teren, orice informaţie fiind foarte importantă având în vedere că fata nu a dat detalii despre locaţia sa. Cu sprijin operativ din partea Inspectoratului General al Poliţiei Române a fost identificată o primă adresă, de unde au fost obţinute date cu privire la imobilul unde se putea afla minora. Astfel s-a ajuns la un bloc situat pe raza sectorului 4. Au fost efectuate verificări în imobil, iar poliţiştii din teren au  identificat o adresă, posibil cea unde s-ar fi aflat fata care a sunat la Telefonul Copilului”, arată şi oficialii Poliţiei Capitalei. 

Numai că în ultimele 15 minute, copila nu mai putea să vorbească. Medicamentele îşi făcuseră efectul şi ea se afla în stare de somnolenţă. I se auzea doar răsuflarea. „Poliţiştii au bătut cu putere în uşă, moment în care cei aflaţi în call center le-au confirmat că este locaţia corectă, pentru că pe fundal s-au auzit bătăile în uşă”, susţin reprezentanţii Poliţiei. 

Nu a fost necesară pătrunderea în forţă pentru că tânăra a deschis. „Era conştientă, somnolentă şi într-o stare de sănătate precară. A fost transportată, cu ambulanţa, la spital, unde a rămas în grija medicilor”, mai spun sursele citate. Era singură acasă când a luat decizia-limită.

Există o relaţie directă între educaţia sexuală şi rata de agresiuni sexuale. Copiii învaţă să identifice formele abuzului sexual, să vorbească despre el, să se protejeze şi să riposteze

Mihai Copăceanu, psiholog

Cum se pot apăra copiii 

În situaţiile în care copiii sau adolescenţii sunt atinşi fără voia lor, e vital ca ei să povestească unei persoane de încredere, fie un prieten mai mare sau cineva apropiat din familie sau direct la psihologul şcolii sau la poliţie, recomandă specialiştii. „De cele mai multe ori, la adolescenţi, abuzul sexual este din partea unor persoane abia cunoscute, de vârste apropiate, în diferite contexte sociale, precum cluburi. Să fie atenţi cu cine ies, cât alcool consumă. În cazul unei agresiuni sexuale, este important ca adolescentul/a să apeleze la o persoană de încredere exact în ziua respectivă şi să depună plângere la poliţie”, mai spune psihologul. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite