Dragoste fierbinte, inimi reci

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am citat în titlu genericul celei de-a opta ediţii a Festivalului Filmului Românesc de la Londra - în opinia mea, un generic perfect adecvat tuturor filmelor programate.

Deşi a dat al doilea an la rând piept cu criza, ieri-încheiata ediţie din acest an a festivalului s-a bucurat de o organizare frizînd perfecţiunea. Locaţia, ca şi la ultimele cinci ediţii, în elegantele săli de la „Curzon Cinema Myfair". Trebuie să mulţumim Fundaţiei „Ion Raţiu" şi celor care s-au ocupat direct de festival - Ramona Mitrică, directoarea instituţiei, Mihai Rîşnoveanu, designerul, curatorul Mike Phillips, inimoasei echipe de voluntari. Totul a funcţionat excelent, de la deschiderea oficială marcată de discursurile lui Nicolae Raţiu, Mike Phillips şi al Ramonei Mitrică, până la închiderea nostalgică de duminică seara. Curatorul a selectat trei lungmetraje, foarte recente, ale noului val, două splendide scurt-metraje şi, în vedetă, celebra ecranizare a lui Lucian Pintile după „D-ale Carnavalului" de Caragiale. Filmele noului val - „Marţi, după Crăciun" de Radu Muntean, „Tatăl fantomă" de Lucian Georgescu şi „Loverboy" de Cătălin Mitulescu - au fost foarte bine primite de sală şi au suscitat discuţii finale animate. Primul îi permite Mariei Popistaşu, prezentă la proiecţie, o partitură ce-i pune în valoare calităţile actoriceşti, în vreme ce în cel de-al doilea, Marcel Iureş -, de asemenea prezent la Londra, ca şi regizorul Lucian Georgescu, de altfel -, face nişte treceri uluitoare din gama dramatică, pe care i-o cunoşteam, spre una comică, irizată de un umor foarte fin şi eficient în şarjarea unei lumi, cea românească, cu care personajul său, un profesor american venit pe urmele strămoşilor, ia prima oară contact. Excelentă ideea regizorului de a-i introduce, într-un fel de coperte ale filmului, pe inegalabilii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc, cu două scurte roluri de un umor nebun.

Cele două scurtmetraje, „Superman, Spiderman sau Batman" de Tudor Giurgiu şi „Lord" de Adrian Sitaru, sunt două mici bijuterii cinematografice care confirmă, a nu ştiu câta oară!, situarea produselor de gen româneşti în avangarda producţiei europene. Luni seara, la cinematograful „Curzon" din Soho, a fost programat documentarul „Crulic" de Anca Damian, inclus în prestigiosul „Curzon Doc Days Strand". Aş fi vrut să-l văd; scandalul Crulic, în care două birocraţii şi-au dat mâna în întruparea absurdului, se petrecea pe vremea când eram în Polonia. Din păcate, luni eram deja în avion. Dacă filmele noului val s-au bucurat de un meritat succes, cel al lui Pintilie a repurtat un incontestabil triumf. E incredibilă prospeţimea pe care şi-o menţine acest film făcut în 1979, interzis la vizionare şi difuzat abia după 1990. Şi e şocantă deplina sa actualitate!

În afara celor amintiţi deja, festivalul a mai fost onorat de prezenţa regizorilor Anca Damian, Tudor Giurgiu, a scenariştilor Alexandru Baciu şi Bianca Oana, a Dnei Anca Sălcudeanu, şefa Relaţiilor Internaţionale ale CNC, veche prietenă a acestei frumoase aventuri culturale, ajunsă deja la a opta ediţie. De-a lungul serilor de film, în sălile de la Curzon Myfair, în publicul anglo-român alcătuit din actori, scenarişti şi regizori, studenţi în arta filmului, jurnalişti şi simpli iubitori ai acestei arte, am remarcat prezenţa unor reputaţi reprezentanţi ai domeniului: Ian Haydn-Smiths, celebrul critic de film, Peter Lee-Wright, documentarist şi profesor la Colegiul Goldsmiths, Suzy Gillet, profesoară la London Film School, Sioned Hughes, visiting arts cultural promoter, Robert Beeson, distribuitor la New Wawe Film, Zena Howard, Liz Galvez, care au distribuit filmele româneşti în Marea Britanie, precum şi pe compatrioţii noştri aclimatizaţi în Anglia Yossi Balanescu, profesor de media studies, şi Liviu Tipuriţă, producător la BBC.

Ca de obicei, organizatorii şi-au făcut datoria, cineaştii aidoma, invitaţii şi publicul şi-au făcut şi ei datoria. Să aşteptăm cu speranţă ediţia de anul viitor!

Liviu Antonesei este scriitor şi jurnalist. Din 2010 susţine o rubrică săptămânală în Adevărul.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite