Dragnea, trimis la judecata poporului român

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicicînd în istoria României şi, aş îndrăzni să spun, în istoria umanităţii, o sentinţă nu a fost mai morală şi, în acelaşi timp, mai imorală decît cea care urmează să i se aplice luni, după alegeri, lui Dragnea. Judecătorii l-au trimis pe Dragnea la judecata societăţii, iar în funcţie de rezultatele alegerilor, el îşi va primi sentinţa. Dacă va obţine scor bun la alegeri, atunci va fi liber. Dacă va pierde alegerile, atunci îl aşteaptă pîrnaia.

E atît de simplu, atît de cinic, atît de moral, atît de imoral. Din cîte mă uitasem prin ştiri la vremea respectivă, trei din cele cinci judecătore (ale completului care îl judecă pe Dragnea) aveau afinităţi cu PSD-ul. Avînd în vedere acest context, am observat că Dragnea a încercat să înlocuiască şi actualul complet de judecată. Acest lucru ne indică faptul că  Dragnea nu era sigur că va scăpa nici în condiţiile în care judecătorii săi aveau afinităţi/legături pesediste.

Bine, bine, dar se impune întrebarea: atunci de ce tergiversările ăstea, de ce nu l-au condamnat şi gata? Ei bine, răspunsul e simplu: judecătorilor le este frică de Dragnea! Îndrăznesc să spun că şi judecătorilor din CCR le este frică de Dragnea! Altminteri nu se explică de ce au tot lungit-o şi unii, şi alţii, şi mai ales, de ce şi-au dat termene concomitente. 

Este clar că atît judecătorii CCR, cît şi judecătorii lui Dragnea, încercau să-şi decline responsabilitatea de a o sentinţă negativă pentru liderul PSD, evitând responsabilitatea injustiţiei morale în cazul unei sentinţe favorabile. 

Nu ai cum să nu te întrebi cu ce îi are la mînă Dragnea pe aceşti judecători, de ce le este atît de teamă de el… ?!

Prin urmare, completul care îl judecă pe Dragnea a găsit metoda elegantă de a ieşi din aceste dileme morale, prin supunerea inculpatului la judecata societăţii. Este imoral şi moral în acelaşi timp. Tu, ca Judecător, nu poţi să împarţi Legea după bunul plac al gloatei (aici mă includ şi pe mine)!!! Dar tot tu, ca Judecător, înţelegi că Legea este o convenţie socială şi că Legea reprezintă moralitatea societăţii. Oul sau găina…

Ce se întîmplă acum ţine realmente de esenţa Dreptului şi de fibra moralităţii poporului român. Pînă la urmă, acest popor va decide dacă Dragnea este vinovat sau nu, dacă pentru el, Legea are vreo semnificaţie sau nu. Este democraţie în cea mai pură variantă, chiar dacă aberantă, dar tot democraţie este. Normele societăţii oferă amplitudinea moralităţii.

Din aceste motive spun că ceea ce se întîmplă acum este atît de moral, cît şi atît de imoral. Această judecată colectivă va oferi un răspuns la întrebarea “cît de morali sau imorali sunt românii?”. Prin urmare, dacă-l vrei pe Dragnea în libertate, vino şi votează! Dacă-l vrei pe Dragnea în puşcărie, vino şi voteaza!

P.S.: Am afirmat că această sentinţă este unică atît în istoria României, cît şi la nivel internaţional. Chiar nu-mi aduc aminte un caz în care, într-o democraţie, poporul literalmente să judece moral şi penal conducătorul de facto al statului. S-ar putea să mă înşel, dar după cunoştinţele mele cazul este unic.

P.P.S.: Toată afacerea asta îmi aduce aminte de Apărarea lui Socrate de un oareşcare Platon. Hint! Hint! O lectură foarte interesantă!, în care Socrate are un discurs de genul fiat iustitia, et pereat mundus.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite