Director medical al Institutului „Matei Balş“: Valul al treilea al pandemiei nu ne va ocoli. Ne e teamă că va fi mai rău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noile mutaţii ale SARS-CoV-2 sunt mult mai contagioase
Noile mutaţii ale SARS-CoV-2 sunt mult mai contagioase

Cătălin Apostolescu, directorul interimar de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, spune că e foarte posibil ca valul al treilea al pandemiei de coronavirus nou să ne aducă surprize şi mai neplăcute: noi mutaţii şi convieţuirea de lungă durată cu virusul SARS-CoV-2.

„Mă tem că ar putea fi mai rău”, a declarat medicul pentru Digi24. „Zece, hai, dacă suntem optimişti, 15 la sută din populaţie a trecut prin infecţia COVID, deci asta ne arată că încă mai avem majoritatea populaţiei care nu a trecut prin COVID. Nouă ne este teamă că al treilea val va fi mai rău decât al doilea, în sensul că vor fi mult mai mulţi pacienţi”, a adăugat dr. Apostolescu.  

Medicul infecţionist a mai spus că în mod cert cele trei tulpini nou apărute – britanică, sud-africană şi braziliană – vor lovi şi România. 

„Şi pe lângă acele tulpini, vor mai apărea altele. Ne putem uita în istorie, ne putem uita pe modele matematice. Este clar că acest virus va rămâne pentru o foarte lungă perioadă printre noi, 10 ani, 20 de ani, 30 de ani”, a mai spus medicul.

„Este adevărat, sperăm că la un moment dat numărul de cazuri va deveni foarte mic şi sperăm ca la un moment dat acest nou coronavirus se va domoli şi va ajunge precum celelalte coronavirusuri pe care le cunoşteam şi pe care le ştiam că dau guturaiuri. Pentru aceasta, singura soluţie ca epidemia să fie ţinută sub control este imunizarea prin vaccin”, a conchis el.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite