Dr. Adrian Marinescu: „Din a doua jumătate a lunii ianuarie va fi o creştere clară a cazurilor de COVID-19”. Ce spune medicul despre vaccinuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

În România se va înregistra, în a doua jumătate a lunii ianuarie, începutul lunii februarie, o creştere "clară" a numărului de persoane infectate cu noul coronavirus, a declarat, luni, pentru Agerpres, directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş", Adrian Marinescu.

"Ceea ce deja se vede este o creştere nu exponenţială deocamdată, dar este o creştere şi se va vedea în intervalul următor. Undeva din a doua jumătate a lunii ianuarie spre 1 februarie va fi o creştere clară. Mă aştept ca lunile februarie, martie şi aprilie să fie lunile într-adevăr în care vom avea probleme legate de numărul de cazuri. Este foarte greu de spus când va fi exact vârful. (...) Mă aştept să fie un interval de maximum trei luni în care nu vom avea multe cazuri severe, dar vor fi multe infecţii şi marea problemă va fi de a gestiona situaţia, pentru că oamenii vor avea nevoie de evaluare. Ar fi ideal să se rezolve totul în pre-spital, nu la nivel de spital, la camera de gardă", a afirmat medicul, pentru Agerpres.

Adrian Marinescu a adăugat şi că se aşteaptă ca în luna martie să apară "un update" al vaccinului anti-COVID, deoarece cele actuale „nu au aceeaşi eficienţă pe varianta Omicron”.

El a menţionat de asemenea că, având în vedere ceea ce s-a întâmplat în zonele care s-au confruntat cu varianta Omicron a SARS-CoV-2, numărul de cazuri grave înregistrate în urma infectării cu această tulpină se aşteaptă să fie mai mic în comparaţie cu varianta Delta.

„Rata (de mortalitate) clar va fi mai mică, dar trebuie să fim atenţi şi prudenţi, mai ales că vrem să vedem exact cum se întâmplă cu populaţia Europei. Adică, să treacă măcar luna februarie şi, probabil, undeva după o lună de plin val, vom putea să tragem mai uşor nişte concluzii legate de Europa şi, mai ales, de România", a indicat Adrian Marinescu. 

Conform acestuia, actualele antivirale au şi ele o eficienţă mai scăzută în faţa tulpinii Omicron a SARS-CoV-2.

"Ele sunt utile (noile medicamente) în măsura în care am o testare făcută la debutul simptomatologiei, un diagnostic care să fie rapid, după o evaluare şi un tratament care va însemna tratament după prescripţie. Ar putea să o facă medicul de familie. Din păcate, antiviralele existente acum au, de asemenea, o eficienţă mai redusă. Aşa cum vom avea nevoie de un vaccin care să fie în varianta nouă, avem nevoie şi de antivirale care să fie mult mai ţintite şi să sperăm că vor ajunge cât de repede şi la noi, mai ales că vorbim de administrare pe cale orală care se poate face şi la domiciliu şi să o facă medicul de familie, de exemplu", a mai explicat directorul medical al Institutului "Matei Balş".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite