UPDATE Douăsprezece judeţe din vestul ţării, sub avertizare cod roşu de caniculă. Temperaturile ajung la 42 de grade. 1.327 de apeluri la Ambulanţa Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Douăsprezece judeţe din vestul ţării se află, vineri, sub cod roşu de caniculă, meteorologii avertizând că în aceste zone temperaturile se vor situa între 39 şi 42 de grade. Restul ţării se află sub cod portocaliu de caniculă, cu temperaturi între 36 şi 39 de grade.

UPDATE „În ultimile 24 de ore, 1327 de persoane au apelat la Ambulanţa Bucureşti-Ilfov, dintre acestea, 733, urgenţe de cod roşu şi cod galben. Dintre urgenţe, 157 de cazuri în loc public, 35 lipotimii şi 29 sincope. Deficitul de personal se cunoaşte, este de 46%. Dar nu asta este, noi suplimentăm. Astăzi am suplimentat cu 11 echipaje, astfel că avem 55 de echipaje în teren de urgenţă, echipaje de consultaţii şi echipaje de transport. Sigur, la Ambulanţă lucrează oameni, şi ei suferă din cauza căldurii, şi ei au afecţiuni cronice, astfel că a crescut numărul concediilor medicale. Doar din data de 1 până astăzi, au intrat în concediu medical 17 persoane", a declarat Alis Grasu pentru Mediafax.

Care sunt judeţe afectate de caniculă 

Avertizarea cod roşu de caniculă - care va fi în vigoare vineri şi sâmbătă - vizează zonele de câmpie şi de podiş ale judeţelor Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Sălaj, Cluj, Mureş, Alba, Hunedoara, Mehedinţi şi Dolj.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), vineri şi sâmbătă valul de căldură care a început încă de luni va continua să se intensifice. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii extinse pragul critic de 80 de unităţi şi se va situa frecvent, în zonele joase, între 82 şi 84 de unităţi. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 şi 25 de grade.

Meteorologii avertizează că în zonele de câmpie şi de podiş ale judeţelor Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Sălaj, Cluj, Mureş, Alba, Hunedoara, Mehedinţi şi Dolj se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei şi care se vor situa între 39 şi 42 de grade.

Celelalte judeţe ale ţării se află sub cod portocaliu de caniculă. Astfel, în Moldova, Dobrogea, Muntenia şi local în Maramureş, Transilvania şi Oltenia, temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 şi 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile specifice perioadei.

Ploile revin săptămâna viitoare

Vremea caniculară se va menţine în Bucureşti până spre sfârşitul săptămânii viitoare, când temperaturile vor depăşi 35 de grade, iar disconfortul termic mai ales pe timpul nopţii va creşte, a anunţat Gabriela Băncilă, de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), transmite News.ro. Începând de luni seară ar putea apărea ploi însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului.

„Astăzi (vineri, n.r.) sunt 38 de grade, sâmbătă, 38-39, dar acest val de căldură va continua şi la sfârşitul săptămânii, duminică, pentru ca el să rămână de interes în zona sudică şi în prima parte a săptămânii viitoare. Intensitatea maximă a acestui val de căldură pentru Bucureşti se va concretiza pe parcursul zilei de sâmbătă, pentru ca ulterior, duminică, temperatura maximă să scadă puţin, la 37-38”, a declarat Gabriela Băncilă în cadrul comandamentului de combatere a efectelor caniculei organizat la Primăria Capitalei.

Potrivit meteorologului, vremea se va menţine caniculară şi săptămâna viitoare, când temperaturile vor depăşi 35 de grade, iar disconfortul termic va fi accentuat şi în creştere, mai ales pe timpul nopţii. „Disconfortul termic se va menţine ridicat şi la începutul săptămânii viitoare, pentru că va creşte gradul de umezeală odată cu probabilitatea de apariţie a averselor însoţite de intensificări ale vântului, descărcări electrice, începând de luni seară. După ce a stagnat o masă de aer, probabilitatea pentru intensificări ale vântului care să provoace pagube e mai mare”, a adăugat Gabriela Băncilă.

Ea a mai precizat că valul de căldură se va încheia la sfârşitul săptămânii viitoare, însă partea de sud a ţării, inclusiv Capitala, va ieşi ultima de sub influenţa acestuia.

Sfaturile medicilor 

Şi Ministerul Sănătăţii a formulat o serie de recomandări pentru populaţie. Având în vedere avertizările meteo, pentru prevenirea incidentelor în această perioadă cu temperaturi extrem de ridicate,  Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să asculte sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18.

În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Pe parcursul zilei este bine să facem duşuri calduţe, fără a ne şterge de apă, iar dacă avem aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Dacă nu aveti aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (spaţii publice, farmacii, biserică, magazine).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite