Două zile de aşteptare pentru un tânăr cu arsuri pe 70% din suprafaţa corpului pentru a fi transferat la un spital din străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tânăr de 20 de ani cu arsuri pe 70 la sută din suprafaţa corpului internat la Spitalul Universitar din Capitală urmează să fie transferat luni dimineaţă la Viena, la Spitalul AKH, după două zile de aşteptare. Situaţia a fost semnalată de Mihai Grecea, supravieţuitor al incendiului din Colectiv.

Potrivit Hotnews.ro, tânărul de 20 de ani urmează să fie transferat luni dimineaţă la Viena, la Spitalul AKH.

Vineri, Mihai Grecea semnala pe pagina sa de Facebook că la Spitalul Universitar din Capitală se află de vineri un pacient tânăr cu arsuri grave, în urma electrocutării, pe 70% din suprafaţa corporală. El spunea că pacientul deşi e politraumatizat, are şanse să scape dacă ministrul Sănătăţii şi secretarii de stat vor demara transferul în străinătate.

"NU la Bolniţa Arşilor de pe Calea Griviţei! Au baza legală - OMS 476/2017 şi realitatea din spitalele de la noi arată clar ca şansa sa la viaţă este transferul în strainătate urgent. Protocoalele de tratament al pacientilor cu arsuri arată că un pacient ars are 48 de ore fereastra de oportunitate pentru transfer interspitalicesc. Dar la Ministerul Bolii e vacanţă, toată lumea plecată, belferie maximă. Astăzi erau la COSU (Centrul operativ pentru situaţii de urgenţă) 6 cazuri de pacienţi critici cu recomandare fermă de transfer în străinătate iar Ministerul nu aproba nimic", a scris Mihai Grecea.

El spune că, deşi anul trecut a ajuns la un acord cu Ministerul Sănătăţii, după un an de parlamentări, şi a fost elaborat un mecanism de transferare în străinătate a pacienţilor cu arsuri grave care nu pot fi trataţi în România, ordinul de ministru aprobat de Sorina Pintea nu a mai fost publicat niciodată în Monitorul Oficial pentru ca nu a avut şi restul de semnaturi de pe traseul de avizare.

"A picat guvernul, a picat si OMS-ul, adică n-a mai apucat să fie dat. Suntem exact in situatia de la Colectiv în privinta transferurilor arsilor. Totul e în pixul ministrului bolii şi al secretarilor săi de stat. Domnilor de la Ministerul Sănătăţii, acţionaţi odată? În afară de combinaţii politicianisto-mafiotice vă ocupaţi si de probleme importante pentru sănătatea publică? În noaptea asta tânărul ar trebui să ajungă într-un centru de arşi. Nu avem în ţară, vă repet. Recitiţi şi OMS 476/2017 dacă sunteţi incompetenţi. Hai cu Spitalul Reine Astrid din Bruxelles, hai cu Spitalul de Arsi de la Charleroi! Miscati ceva! Dati telefoane, cautati loc în centru de arsi pentru acest tânăr de 20 de ani cu sanse reale!", a mai scris Grecea pe Facebook.

În replică, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Nelu Tătar spune că tânărul va fi transferat imediat ce îşi va da acceptul spitalul din Belgia la care au fost trimise documentele.

"În momentul în care am discutat aseară şi cu clinicile din Belgia am decis împreună cu Raed Arafat transferul în Belgia, deşi găsisem un loc la Spitalul de Arşi. (...) Spitalele din Belgia ne-au cerut informaţii suplimentare (...) Cum vine răspunsul din Belgia, pacientul poate pleca în Belgia", a declarat la Digi 24 secretarul de stat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite