Românii ar putea avea card electronic de sănătate şi un dosar electronic al istoriei medicale până la sfârşitul anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cardul electronic de sănătate şi dosarul elecronic al pacientului sunt proiecte care au prioritate pentru sistemul de sănătate, susţine Cristian Buşoi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Reprezentanţii CNAS întâmpină însă dificultăţi cu sistemul de mentenanţă, care este depăşit. Cu toate acestea, până la sfârşitul anului, proiectele ar trebui să fie terminate.

Mulţi români asiguraţi primesc notificări că au datorii, deşi aceştia au toate taxele plătite, tocmai pentru că datele deţinute de Casa de Asigurări nu sunt întotdeauna sincronizate cu cele deţinute de alte instituţii. Dosarul electronic al pacientului, spune Buşoi, ar pune capăt unor astfel de situaţii.

Mai mult, preşedintele CNAS susţine că odată introduse cardul electronic şi dosarul electronic al pacientului vom avea o imagine mult mai clară a ceea ce se întâmplă în sistem. În plus, se vor împuţina cazurile de fraudă. De-altfel, unul dintre obiectivele asumate de Buşoi la începutul mandatului său de preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate este acela de eficientizare a cheltuielilor instituţiei.

„Trebuie găsite modalităţile de eficientizare a activităţii spitalelor astfel încât accentul să fie mutat mai mult pe a stabili diagnostice, de a rezolva problema şi mai puţin pe a interna toate acele cazuri care pot fi tratate ambulatoriu. Să fie deci împuţinate internările lungi, care dau bine la raportări şi la realizarea bugetelor”, a precizat Cristian Buşoi.

Prezent la dezbaterea „Mediafax Talks about Health Reform”, Cristian Buşoi a prezentat cele două obiective pe care speră să le ducă la bun sfârşit în timpul mandatului în fruntea Casei Naţional de Asigurări: creşterea transparenţei şi îmbunătăţirea imaginii instituţiei pe care o conduce.

Cristian Buşoi îşi propune să îmbunătăţească imaginea CNAS şi să eficientizeze cheltuielile instituţiei

„Sunt foarte multe lucruri pozitive care se întâmplă la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate care trebuie comunicate, explicate. Trebuie ca în scurt timp să schimbăm imaginea că acolo este o zonă gri cu multe interese. Există multe chestiuni care trebuie schimbate, îmbunătăţite, dar o comunicare mai activă este absolut necesară. Este un obiectiv prioritar pe care mi-l asum”, spune Cristian Buşoi.

În plus, Buşoi îşi propune să eficientizeze cheltuielile şi eliminarea metodelor de fraudare din acest domeniu. „Casa Naţională de Asigurări de Sănătate este, împreună cu Ministerul Sănătăţii, într-un proces activ de reflexie a modificărilor la contractul cadru, principalul instrument al Casei, în care sunt stabilite regulile de cheltuire a banului din asigurările de sănătate”, a precizat acesta.

Preşedintele CNAS susţine că trebuie întărit rolul medicilor de a familie, astfel încât spitalele să fie degrevate de cazurile care pot fi rezolvate cu succes de medicii primari.

Strategia şi obiectivele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate vor fi supuse aprobării Consiliului de administraţie. „Este perioada în care se aşează echipa, echipa de consilieri, de directori generali, vicepreşedintele Casei care va fi ales săptămâna viitoare. O mică parte din directori vor fi oameni noi, nu noi în sistemul sanitar, ci în aceste funcţii”, a precizat Buşoi.


Producătorii de medicamente generice vor să dea în judecată Casa Naţională de Asigurări de Sănătate

Companiile producătoare de medicamente, membre al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) vor să acţioneze în justiţie Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), motivând că instituţia a folosit date eronate referitoare la consumul de medicamente.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite