Domnului Bănescu, cu drag!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
tigani

Domnule Bănescu, Ştiţi bine, v-am spus-o în repetate rânduri, vă apreciez şi consider rolul dvs. esenţial în transformarea imaginii Bisericii Ortodoxe Române.

Lucraţi pentru cea mai conservatoare instituţie, cvasi-publică, din România (din perspectiva bugetului), cu merite pentru ceea ce România e azi, dar şi cu multe păcate nespovedite încă de mai marii dvs., cum ar fi faptul că aţi deţinut sclavi 500 de ani, oameni fără suflete pe care i-aţi folosit la muncile necesare celor cu suflet. M-a surprins să văd că vă referiţi la aceştia, la cei care v-au fost robi, înlănţuiţi, dezumanizaţi, trataţi ca obiecte umblătoare până acum 163 de ani, ca fiind cei care sunt excepţia pentru lipsa necesităţii educaţiei sexuale. Ba mai mult, indicaţi şi nişte date produse de unii sociologi doar în comunităţile de romi pentru a justifica natalitatea timpurie şi ridicată în rândul minorilor fără să citaţi şi date comparative. Nu de alta, dar aţi descoperi altceva, că natalitatea în rândul minorelor de etnie română e ceva mai ridicată. Adică, voit sau nu, manipulaţi opinia publică.

E nevoie de educaţie sexuală?

Da, aşa cum e nevoie şi de religie. Adică, dacă tot îi învăţăm pe elevii noştri să îşi apere sufletul de tentaţiile diavoleşti, de ce nu i-am învăţa să îşi protejeze şi corpul de diverse pericole contemporane şi boli cu transmitere sexuală? Şi, dacă vârsta la care adolescenţii îşi încep viaţa sexuală e în continuă scădere, de ce nu le-am povesti de utilitatea prezervativului. Care este conflictul dogmatic pe care dvs. îl vedeţi în această formă de protecţie a corpului unor copii. Căci, apropo, sex vor face oricum, poate că e mai bine să o facă informat.

Romii şi BOR

Pentru situaţia romilor de azi, chiar dacă nu recunoaşteţi public încă, sunteţi (instituţia dvs) direct responsabili. Doar nu vă aşteptaţi ca foştii sclavi, deveniţi buni creştini brusc, după 500 de ani de umilinţe, marginalizare şi distrugere sufletească, să fie la fel ca noi, creştinii cu suflet întreg. Poate că în loc să investiţi milioane de euro anual în clădiri bisericeşti, vă mai orientaţi şi spre lucru în comunităţile pe care le-aţi stăpânit la propriu, inclusiv în programe de prevenire a violenţei în familie, educaţie, locuire, formare profesională etc. Ştim cu toţii, inclusiv politicienii, că preotul joacă un rol important în comunitate. Dincolo de asta, domnule Bănescu, consider că această dispută este inutilă şi că, dintr-o eroare, aţi spus că nu e nevoie de educaţie sexuală (deşi România este în topul european al mame adolescente), justificând că e o practică doar la romi, deci irelevant. Aţi greşit, Domnule Bănescu, e uman, tot ce trebuie să faceţi e să constataţi acestul lucru şi să acţionaţi în conformitate. Sunt sigur că CNCD vă va amenda, o meritaţi! Dar asta nu trebuie să vă descurajeze de la fapte bune, aşa cum propovăduieşte dreapta noastră credinţă, în viitor. Nu există om care să nu greşească, domnule Bănescu.

Cu prietenie,
Ciprian Necula

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite