Doi români au fost salvaţi cu organe transplantate de la un bulgar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: zcj.ro
Foto: zcj.ro

Doi cetăţeni români, de 18 şi 59 de ani, au fost salvaţi prin transplant renal, cu organe preluate de la un cetăţean bulgar aflat în moarte cerebrală, a anunţat, joi, Agenţia Naţională de Transplant (ANT). Intervenţiile au fost posibile datorită unui acord de colaborare semnat cu Agenţia Executivă de Supervizare Medicală a Republicii Bulgaria.

Potrivit ANT, echipa de chirurgi de la Institutul Clinic Fundeni, formată din Dr. Vlad Olaru şi Dr. Lucas Discălicău, s-a deplasat, în data de 23 noiembrie, la UniHospital, Panagyurishte, pentru prelevarea rinichilor de la un donator bulgar aflat în moarte cerebrală, a cărui familie a fost de acord cu donarea de organe.

Astfel, la Centrul de Transplant Renal al IC Fundeni, alţi doi pacienţi, de 18 ani şi, respectiv, de 59 ani, au fost salvaţi. Intervenţiile de transplant renal au fost realizate cu succes de echipele de chirurgi conduse de Dr. Cătălin Baston şi Dr. Costin Gîngu.

“Mulţumim cu profund respect şi recunoştinţă în primul rând familiei donatorului pentru gestul făcut, precum şi echipei medicale de la UniHospital, Panagyurishte, şi colectivului Agenţiei Executive de Supervizare Medicală a Republicii Bulgaria pentru efortul deosebit depus în realizarea acestei misiuni salvatoare de vieţi şi pentru colaborarea extraordinară pe care am avut-o. De asemenea, mulţumim Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov pentru sprijinul promt acordat în transportul echipelor de prelevare şi organelor”, a afirmat Dr. Guenadiy Vatachki, consilier ANT şi medic specialist chirurgie IC Fundeni.

„Agenţia Naţională de Transplant mulţumeşte tuturor echipelor medicale care fac posibilă salvarea celor pentru care transplantul reprezintă singura şansă la viaţă şi care aleg să-şi facă datoria cu responsabilitate şi profesionalism în aceste zile complicate.

Ca întotdeauna, gândurile noastre de mulţumire şi recunoştinţă se îndreaptă către donatori şi familiile acestora. Gestul de a ajuta alţi oameni necunoscuţi,  oferindu-le o şansă la viaţă, este unul nepreţuit, o dovadă a umanităţii în forma sa cea mai pură”, mai transmite sursa citată.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite