Doar un sfert dintre români pot sta fără griji în valul 4 al pandemiei. Tulpina Delta e la fel de contagioasă ca varicela

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucureşteni la coadă pentru a primi prima doză de ser anti-COVID la un centru de vaccinare din zona Obor din Capitală. Imagine: Inquam Photos / Octav Ganea
Bucureşteni la coadă pentru a primi prima doză de ser anti-COVID la un centru de vaccinare din zona Obor din Capitală. Imagine: Inquam Photos / Octav Ganea

Persoanele vaccinate cu schema completă n-ar trebui să aibă motive de îngrijorare cu privire la infectarea cu SARS-CoV-2, chiar dacă numărul îmbolnăvirilor zilnice creşte, arată specialiştii. Este vorba, însă, de un sfert dintre români, deoarece restul de 75% nu s-au vaccinat nici măcar cu prima doză.

Răzvan Cherecheş, profesor de sănătate publică la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, a publicat răspunsurile la cinci întrebări-sinteză ale Universităţii Johns Hopkins din Statele Unite. Prima dintre întrebări e legată de cât de îngrijorată ar trebui să fie o persoană imunizată complet, având în vedere că numărul de cazuri de infectare cu tulpina Delta a explodat în multe ţări europene.

„Dacă eşti complet vaccinat(ă) şi trăieşti într-un loc cu rată mare de vaccinare, nu ai motive de îngrijorare. Dacă locuieşti într-un loc în care numărul de cazuri noi creşte sau dacă trăieşti cu cineva care are risc mare de simptome severe în caz de infecţie COVID-19, este indicat să porţi masca şi să practici distanţa socială în spaţiile aglomerate”, arată prof. Răzvan Cherecheş.

Doza a treia sau cu totul alte seruri anti-COVID? 

Alte două întrebări privesc doza a treia de ser anti-COVID, în contextul în care vaccinurile actuale nu au o eficienţă de 100%. „Sunt dovezi suficiente că vaccinurile autorizate (deja) protejează împotriva simptomelor severe, internărilor sau deceselor. Probabil în viitor (n.r.- va fi nevoie de doza a 3-a) – dovezile arată că imunitatea în urma vaccinării durează semnificativ mai mult decât cea dobândită în urma infecţiei. Este posibil să avem nevoie de o a doua generaţie de vaccinuri anti-COVID, în cazul în care apar tulpini rezistente la vaccinurile de acum”, scrie profesorul.

Cu toate acestea, cei complet imunizaţi nu sunt „invincibili” în faţa tulpinii Delta, afirmă acesta. „Este posibil în continuare să devii pozitiv(ă) şi să ai simptome COVID, chiar dacă eşti vaccinat(ă) – este însă foarte puţin probabil că vei fi bolnav(ă) grav”, spune Răzvan Cherecheş.

Gheorghiţă, despre cât de infecţioasă este tulpina Delta 

Tulpina Delta (indiană) este cu până la 60% mai infecţioasă decât tulpia Alfa (britanică), responsabilă pentru valul 3 al pandemiei, şi de două ori mai contagioasă decât varianta parentală a SARS-CoV-2, cea din Wuhan, China. 

Medicul Valeriu Gheorghiţă a explicat că varianta SARS-CoV-2 din Wuhan a devenit pandemică în condiţiile în care un caz infectat transmitea virusul la alte 2-3 persoane, iar în cazul tulpinii britanice un om infectat transmitea boala la alţi 4. Dar, o persoană infectată cu tulpina Delta poate îmbolnăvi peste 6 persoane.

„S-a observat o rată bazală de reproducere a cazurilor mult mai crescută decât cea cu care eram obişnuiţi la tulpina parentală, astfel încât o persoană infectată cu astfel de variantă poate să genereze chiar nouă cazuri secundare se pare, or, din acest punct de vedere, rata de atac la nivel populaţional este crescută şi este într-adevăr comparabilă cu ale bolilor pe care noi le ştiam a fi extrem de contagioase precum varicela”, a declarat Gheorghiţă.

România a atins cu o întârziere de două luni pragul de 5.000.000 de români vaccinaţi cu cel puţin o singură doză, obiectiv însuşit de către autorităţile sanitare a fi atins pe 1 iunie. Este din ce în ce mai clar că România nu va atinge ţinta de cel puţin 60% din populaţie imunizată la 1 septembrie (n.r. - 10 milioane de persoane în cazul României), obiectiv impus ţărilor-membre de către Comisia Europeană. 

România va avea 10 milioane de persoane vaccinate în 2023 

Biostatisticianul Octavian Jurma a calculat că abia pe 18 noiembrie 2021 vom avea 6 milioane de români vaccinaţi cu cel puţin o doză, ceea ce ar reprezenta 31% din populaţie. Dacă ritmul în care se prezintă românii la centrele de vaccinare rămâne la fel ca în ultimele două luni, pe data de 9 decembrie vom avea o treime din populaţie complet vaccinată. Calculele arată că România va atinge ţinta de 10 milioane de cetăţeni imunizaţi cu cel puţin o doză pe 31 ianuarie 2023, iar pe 2 martie 2023 aceştia vor fi complet imunizaţi.

grafic jurma vaccinati

„Problema este că vom atinge cu 2 ani mai târziu ţinta de vaccinare de 10 milioane (52% din populaţia rezidenţă) dacă se menţine media de vaccinare din ultimele 7 zile. 50% e un mimim necesar pentru ca valul 4 de infecţii să nu producă şi un val de decese ca în valurile 2 şi 3. (…) Ţinta de 70%, minimul necesar pentru tulpina ancestrală a virusului SARS-CoV-2, nici nu am avut curaj să calculez când va fi atinsă. Ţinta de 95% din populaţie imunizată pentru a putea opri tulpina Delta e inimaginabilă prin vaccinare în acest moment”, explică dr. Octavian Jurma.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite