Doar 14% din români au făcut voluntariat. Studenţii şi angajaţii cu studii superioare sunt cei mai activi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Voluntariatul, apanajul tinerilor şi al angajaţilor şcoliţi în facultăţi      FOTO: Adevărul
Voluntariatul, apanajul tinerilor şi al angajaţilor şcoliţi în facultăţi      FOTO: Adevărul

Doar 14% dintre români au făcut voluntariat în ultimul an, majoritatea studenţi sau angajaţi cu studii superioare, şi au preferat să se implice în campanii din domeniul serviciilor sociale şi al protecţiei mediului, arată un studiu naţional al Centrului de Marketing şi Prognoză Socială.

Studiul naţional "Responsabilitatea socială individuală în România" arată că principalele motive pentru care cetăţenii nu se implică în acţiuni de voluntariat sunt lipsa de timp (34%), informaţiile limitate privind oportunităţile de voluntariat (34%) şi dificultatea de a găsi o cauză în care să creadă (16%), potrivit Mediafax.

Studiul a identificat şi ”portretul-robot” al voluntarului român: tânăr, student sau angajat cu studii superioare, motivat de solidaritate (40%) şi de dorinţa de îmbunătăţire a experienţei profesionale (15%), implicat în servicii sociale (25%), protecţia mediului (18%), educaţie (13%) şi sănătate (11%).

"Doar 7% dintre cei care au făcut voluntariat declară că s-au implicat în structuri ale economiei sociale", se mai arată în studiu. De altfel, aproape 60% dintre repondenţi consideră că nu este esenţială forma de organizare sau caracterul economic al organizaţiei, ci implicarea socială a acesteia. 

Voluntariat în companiile care donează 20% din profit

De asemenea, românii se declară dispuşi să facă voluntariat într-o companie, însă dacă aceasta ar dona peste 20% din profit în scopuri caritabile.

44% dintre repondenţi au auzit de economia socială, întreprinderea socială sau antreprenorul social, dar 35% din populaţie nu găseşte echivalentul acestor concepte, în timp ce 23% dintre ei identifică economia socială cu companiile mici şi mijlocii, iar 18%, cu ONG-urile.

Cele mai cunoscute structuri ale economiei sociale sunt cooperativele agricole (62%), casele de ajutor reciproc (61%) şi cooperativele de credit (55%). De asemenea, jumătate dintre români asociază economia socială cu serviciile sociale, 24% cu producţia sau comercializarea produselor alimentare, iar 22%, cu sănătatea.

Studiul a fost realizat la solicitarea Asociaţiei React, în perioada 1 august - 18 octombrie, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 830 de persoane cu vârsta mai mare de 15 ani. Marja de eroare este de 3,4%, la un nivel de încredere de 95%.


STUDIU De ce merg tinerii la şcoală? Cei mai mulţi vor să fie pregătiţi pentru job

Tinerii nu mai consideră că şcoala le oferă cunoştinţele şi abilităţile necesare pe piaţa muncii, peste 40% spun că încă mai citesc cărţi şi doar unul din cinci a fost implicat în acţiuni de voluntariat, conform raportului de cercetare „YouBus. Tendinţe în activităţi, preferinţe şi consum. Primăvară-Vară 2013”, realizat de platforma Youth Monitor.

Un altfel de voluntariat: clujenii care donează bani pentru ca alţii să aibă un acoperiş deasupra capului

Asociaţia Habitat for Humanity Cluj au lansat un serviciu numit „debit direct“ prin care clujenii pot dona, lunar, o anumită sumă pentru ca alţi clujeni să poată avea un acoperiş deasupra capului. Acest ONG e primul din Cluj care a introdus acest sistem prin care oricine poate dona lunar direct din contul bancar.

Parlamentarii introduc voluntariatul cu contract şi certificat de competenţe

Tinerii care fac voluntariat vor putea încheia contracte cu organizaţiile neguvernamentale sau instituţiile unde s-au implicat civic şi vor primi un certificat de competenţe recunoscut şi la nivel european, care atestă acest stagiu ca experienţă profesională. Voluntariatul nu va fi considerat vechime în muncă, însă ar trebui să-i ajute să se angajeze mai uşor după absolvirea studiilor, se arată în proiectul noii legi a voluntariatului.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite