Divergenţe pe testarea bucureştenilor. Orban: Poveştile că mergem din uşă în uşă nu-s serioase. Cercel: Vorbim de lucruri diferite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Ludovic Orban a catalogat drept neserioasă povestea testării populaţiei din Bucureşti din uşă în uşă, anunţată de managerul Institutului Matei Balş, Adrian Streinu-Cercel, pentru a depista traseul răspândirii coronavirusului.

Joi, într-o şedinţă la Primăria Bucureşti, Streinu-Cercel a anunţat că peste 10.500 de persoane din Bucureşti vor fi testate pentru coronavirus. Testările vor avea loc în faţa blocului unde oamenii locuiesc, iar aceştia vor fi anunţaţi de preşedinţii de asociaţii sau de poliţie când vor fi testaţi.

Comentând aceste declaraţii în şedinţa de Guvern de joi, premierul a precizat că în privinţa testelor pentru coronavirus se respectă cu stricteţe procedura adoptată de INSP şi că există o ordine a priorităţilor care nu poate fi încălcată.

Poveştile că mergem din uşă în uşă să facem teste nu sunt serioase şi aş vrea să accentuez acest lucru. Deci noi aplicăm clar procedurile, care sunt proceduri validate, proceduri care au la bază argumentaţii tehnice şi ştiinţifice de testare şi cu siguranţă obiectivul nostru este de a creşte sistematic capacitatea de testare astfel încât orice persoană care se încadrează în ordinea de priorităţi să poată să fie testată, a spus Orban.

Explicând care este procedura, premierul a făcut referire la pacienţii simptomatici cu istoric de călătorie internaţională, contacţii care încep să capete simptome, cadrele medicale, începând cu cele simptomatice. Odată cu creşterea capacităţii, vor trebui testate mai multe cadre medicale, chiar dacă nu prezintă simptome, a completat Orban. 

După declaraţii prim-ministrului, Adrian Streinu-Cercel a reacţionat la Digi24 şi a spus că este vorba despre lucruri diferite. 

„Vorbim de lucruri total diferite. Noi vorbim de un studiu epidemiologic, instrumentul de a lua în calcul paşii pentru pregătirea următoarelor etape ale pandemiei. I-am prezentat ieri domnului Costache acest proiect de a vedea circulaţia virusului în Capitală. Cele două teste pe care le vom pune în practică, nazal şi din deget, ne vor arăta imaginea de ansamblu a acestui virus.

Ministrul Sănătăţii a avizat acest proiect în cursul zilei de ieri. A fost o neînţelegere declaraţia cu testarea tuturor locuitorilor. Sper ca într-o săptămână să fie realizat acest proiect, pentru a ne pregăti de etapele următoare. Mă interesează să previn îmbolnăvirea populaţiei. Asta se face dacă oamenii stau acasă, nu să-i scoatem în stradă şi să-i ducem la spital. Atunci e deja tardiv“, a precizat managerul Institutului Matei Balş. 

Fostul ministru al Sănătăţii, Victor Costache, a afirma miercuri, la Adevărul Live, că a pregătit un protocol, cu profesorul Adrian Streinu-Cercel, pentru un program inovativ prin care să fie testaţi pentru coronavirus toţi cetăţenii din Bucureşti, cu echipe mobile de testare, care vor merge din uşă în uşă.

Declaraţia privind testarea în masă a bucureştenilor a provocat critici vehemente, iar Joi, Victor Costache a demisionat din funcţia de ministru al Sănătăţii.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite