Dispariţia marilor prădători afectează ecosistemul Pământului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îndepărtaţi prădătorii (lei, tigri, lupi, pume, balene, rechini) din partea de sus a lanţului alimentar şi întregul ecosistem va începe să se schimbe.

În prezent, planeta se află în mijlocul celei de-a şasea dispariţii în masă, potrivit studiului realizat de 22 de oameni de ştiinţă din şase ţări. Numai că această extincţie este diferită de celelalte prin faptul că este cauzată de activitatea oamenilor - poluare, vânătoare, pescuit sau braconaj.

Un document publicat în revista Science sugerează că distrugerea acestor prădători de top de către oameni are consecinţe în întreaga lume, plecând de la schimbări în peisaj şi până la incendiile de vegetaţie.

Pescuitul excesiv a dus la micşorarea numărului de lei de mare, mâncarea preferată a balenelor ucigaşe, care au început să mănânce vidre de mare, a căror populaţie în Insulele Aleutine din Alaska a scăzut cu 90% de la sfârşitul anilor 1980 până în 2005. În ultimele trei decenii, numărul leilor africani a scăzut sub 40.000, în timp ce tigrii au pierdut 93% din specie.

Lipsa acestor prădători are o cascadă de efecte imprevizibile. "Acum, pentru prima oară, trăim într-o lume din care aceşti mari consumatori lipsesc. Suntem foarte surprinşi să vedem care sunt consecinţele dispariţiei acestor prădători. Este uimitor să vezi cât de importanţi sunt ei în funcţionarea naturii, indiferent de tipul ecosistemului din care fac parte", a declarat unul dintre participanţii la studiu, citat de USA Today

Exemple din cercetare:

- Leii. Extincţia leilor a avut drept urmare o explozie a populaţiei babuinilor. Aceste primate sunt purtători de boli care au început deja să afecteze oamenii din zonă.

- Lupii. Atunci când aceştia au fost readuşi în parcul Naţional Yellowstone, s-a micşorat populaţia de elani şi cerbi, ceea ce a permis dezvoltarea unui mediu propice speciile care trăiesc în zonă.

- Pumele. Micşorarea numărului de pume în statul american Utah a dus la o explozie a populaţiei de cerbi, care consumă tot mai multă vegetaţie, reducând biodiversitatea în general.

În oceane, dispariţia rechinilor din cauza pescuitului excesiv în Atlanticul de Nord a dus la un salt în populaţia unei anumite specii de pisici de mare care se hrănesc cu crustacee, provocând un colaps al pescuitului de scoici.


Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite