Discriminarea muncitorilor trecuţi de 45 de ani, un fenomen care ia amploare. „Sunt strungar şi vreau să muncesc”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studiile arată că românii peste 45 de ani sunt discriminaţi pe piaţa muncii
Studiile arată că românii peste 45 de ani sunt discriminaţi pe piaţa muncii

În România, persoanele trecute de 45 de ani se consideră nedreptăţite pe piaţa muncii. Cei mai mulţi angajatori refuză să cheme la interviu persoanele incluse în această categorie deoarece consideră că au o capacitate de muncă redusă. Astfel că atunci când sunt întrebaţi susţin că nu au suficiente resurse pentru a-i plăti. Prin urmare, preferă să angajeze tineri mai puţin experimentaţi.

Un sondaj realizat recent de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) arată că 52% din români sunt de părere că vârstnicii îşi găsesc mai greu un loc de muncă în comparaţie cu absolvenţii.

În plus, potrivit aceleiaşi cercetări, 26% din români consideră că persoanele trecute de 50 de ani constituie o categorie discriminată la noi în ţară. 

CNCD: discriminarea pe criteriu de vârstă e ilegală 

„Avem plângeri pe domeniul relaţiilor de muncă şi pentru discriminare pe criteriu de vârstă. Pe date concrete, femeile trecute de 40 de ani şi bărbaţii trecuţi de 45 de ani îşi găsesc foarte greu un serviciu, asta din cauza unei prejudecăţi pe care o au angajatorii, care sunt de părere că persoanele respective nu mai sunt productive pe piaţa muncii. Total greşit, o astfel de atitudine se sancţionează şi este ilegală”, a explicat Asztalos Csaba Ferenc, preşedintele CNCD. 

Astfel, la nivelul anului 2012, cele mai multe petiţii (38%) au fost primite în legătură cu accesul la angajare şi profesie, tendinţa păstrându-se în decursul ultimilor ani, se arată în ultimul raport de activitate al CNCD. 

Concret, reprezentanţii consiliului au avut de soluţionat cinci cauze de discriminare la angajare pe criteriu de vârstă la nivelul anului 2012, asta după ce în 2011 au existat nu mai puţin de 16 astfel de cauze. 

Recruiter: avem clienţi care pun din start anumite limite 

Spre exemplu, sunt firme care preferă să taie din start elanul recruiterilor vis-a-vis de persoanele trecute de 45 de ani. Prin urmare, aceştia din urmă nu au nicio şansă să ajungă la interviu în momentul în care se prezintă cu CV-ul la târgurile de joburi. Chiar şi atunci este trimis direct companiilor recruitoare, documentul este ocolit cu repeziciune. 

„Avem clienţi care pun din start anumite limite. Cei mai mulţi ne pun această condiţie: să nu selectăm persoane trecute de 40 de ani, chiar dacă acestea au experienţă în domeniul respectiv. Nu avem ce să facem, ne ghidăm după doleanţele firmelor”, a explicat pentru „Adevărul” un reprezentant al companiei Adecco. 

Am 60 de ani, sunt strungar de meserie şi vreau să muncesc!

Marin Chirilă din Bucureşti e lipsit de speranţa că îşi va mai găsi vreun serviciu. Are 60 de ani, mai are nevoie de câteva luni pentru a ieşi la pensie şi e strungar de meserie. A fost disponibilizat încă din luna martie 2013 şi de atunci, merge la târgurile de profil cu un vraf de CV-uri în braţe. Copiii săi îl ajută să aplice şi pe platformele online, dar şansele sale de a fi inserat pe piaţa muncii scad pe măsură ce înaintează în vârstă. Şi e conştient de asta. 

„Sunt strungar de meserie, am absolvit liceul, vorbesc şi foarte bine franceză, am 35 de ani de muncă de grupa I. Pe noi, ăştia bătrâni, ne discriminează companiile, când aud câţi ani avem, nimeni nu ne angajează în ciuda experienţei. Nu se uită nimeni cu adevărat la experienţă! Eu, unul, mai am nevoie de câteva luni ca să ies la pensie şi ce să fac, depun şi eu CV-uri pentru că vreau să muncesc”, spune bărbatul.

Reconversia profesională, o soluţie 

Ar fi dispus să facă o reconversie profesională, dar nu e sigur dacă asta i-ar spori şansele în faţa angajatorilor. Şi Liliana Bogdan, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), admite că persoanele trecute de 45 de ani întâmpină dificultăţi în găsirea unui loc de muncă.

„Având în vedere vârsta, şansele sunt mai mici faţă de cele ale unui absolvent sau ale unei persoane care are până în 40 de ani, însă important este să nu-şi piardă încrederea, să fie mereu activi şi la curent cu piaţa forţei de muncă din România”, susţine reprezentanta ANOFM.

Directorii, selectaţi din rândul celor de 45 de ani 

Există, însă, şi excepţii atunci când vine vorba de persoanele trecute de 40 de ani care au experienţă în management. Din rândul acestora sunt selectaţi directorii de companii. Trendul era cu totul altul în urmă cu câţiva ani, când candidaţii potriviţi la aceste poziţii cheie în cadrul companiilor nu depăşeau vârsta de 35 de ani. 

„Companiile şi-au schimbat preferinţele. Ne aliniem, încet-încet, la ceea ce se întâmplă în Occident, unde managerii au de obicei între 45 şi 50 de ani.  Acum cinci sau zece ani, situaţia era cu totul alta, aceste persoane nici măcar nu erau luate în calcul”, a explicat George Butunoiu, cel care a înfiinţat prima firmă de recrutare de manageri de la noi din ţară. 

Butunoiu: pentru fiecare job există un profil ideal 

În opinia acestuia, nu vârsta e motivul pentru care persoanele trecute de 40 de ani nu-şi găsesc un loc de muncă. 

„Nu reuşesc să se adapteze la piaţa muncii. Asta este problema. Trebuie să găsească o potrivire între ceea ce vor şi ceea ce oferă piaţa. Profilul candidatului este o combinaţie de educaţie, experienţă, profil personal şi vârstă, iar vârsta este un element cheie. Pentru fiecare job există un profil ideal, iar cei care nu îşi pot da seama singuri ce ar trebui să facă, pot să apeleze la consultanţi care să le spună ce e realist şi ce nu e realist să caute pe piaţa muncii”, a conchis Butunoiu. 

600.000 de candidaţi de pe BestJobs, trecuţi de 35 de ani 

Aproape 600.000 de candidaţi înscrişi pe BestJobs.ro au trecut de 35 de ani, din care 23% au experienţă în Inginerie, 22% în Vânzari, iar 21% s-au specializat ca muncitori sau tehnicieni, arată statisticile portatului. Cei mai mulţi dintre aceştia, adică aproape 24%, au absolvit liceul sau o şcoala profesională, în timp ce 10% au diplomă de facultate şi alţi 12% au absolvit chiar şi un program de master.

De asemenea, 37% din candidaţii trecuţi de 35 de ani inscrişi pe BestJobs.ro au între 10 şi 20 de ani de experienţă, iar 20% au chiar şi peste 20 de ani de activitate în câmpul muncii. În ceea ce priveşte împărţirea pe sexe, 55% sunt barbaţi şi 45% femei. 

Peste 50% din aceştia vorbesc limba engleză, pe locul doi fiind limba franceză, cunoscută de 21% din candidaţii menţionati mai sus. Totodată, 63% din aceştia posedă carnet de conducere.

Tinerii, îndemnaţi să urmeze facultăţi tehnice 

În ultimii ani, interesul angajatorilor pentru meseriile cu profil umanistic a scăzut foarte mult. Prin urmare, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, susţine că tinerii ar trebui să ţină cont de dinamica pieţei şi să opteze pentru facultăţile cu profil tennic.

„Sunt foarte multe cerinţe pentru posturile de ingineri, de tehnicieni, de instalatori şi oferta este bună din partea angajatorilor, dar solicitările din partea tinerilor sunt destul de mici. Ca atare, ar trebui să le spunem tinerilor că aceste profesii vor fi cerute din ce în ce mai mult pe piaţa muncii din România”, a completat Câmpeanu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite