Din grijă pentru copii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Vorbim despre orice lucru cu impact negativ! Despre proiectele sănătoase uităm să zicem două vorbe. Asta e perioada anxioasă a COVID-ului. Din acest motiv, chiar dacă nu face rating, vă spun câteva idei despre un demers minunat: Programul naţional „Din grijă pentru copii”. A fost adoptat săptămâna aceasta de Senat şi le va garanta copiilor că viitorul încă are multe să le ofere.

Izolaţi de prietenii lor, fără vreun motiv de entuziasm sau optimism, în toată această perioadă de pandemie, copiii dezvoltă afecţiuni psihice. Pe măsură ce intrăm în al treilea an al pandemiei, tot mai mulţi copii nu îşi mai pot găsi nici măcar motivaţia de a ieşi din casă. Conform Raportului de Referinţă UNICEF de luna aceasta, la nivel global, mai mult de 1 din 7 adolescenţi, cu vârsta cuprinsă între 10 şi 19 ani, trăiesc cu o tulburare mentală diagnosticată. O nouă analiză, realizată de Şcoala de Economie din Londra, estimează că, din cauza tulburărilor mentale sau deceselor din rândul tinerilor, suferim pierderi a contribuţiilor la economie în valoare de 390 de miliarde de dolari.

În România, potrivit unui studiu Salvaţi Copiii România, 48% dintre copiii cât şi părinţii respondenţi s-au confruntat cu stări de anxietate. Dar şi cu alte simptome: agresivitate, tulburări emoţionale, depresie, cyber-bullying şi, mai grav, tentative de suicid sau consum de substanţe.

Iar asta nu este tot. Pe fondul situaţiei pandemice, a crescut şi violenţa asupra minorilor: 8.122 de sesizări de infracţiuni cu victime copii în 2021, iar, în primele 7 luni din 2021, 5.111 fapte penale cu victime copii. Dar şi criminalitatea în mediul online: o creştere de la 200.000 la peste 1 milion de cazuri.

Contextul este sumbru. Îngrijorarea este la cote înalte la nivel mondial. Fapt pentru care  Raportul „Starea copiilor lumii 2021” face apel către guvernele lumii să acorde mai multă atenţie sănătăţii psihice a copiilor. România este printre primele state care răspunde acestui apel cu programul „Din grijă pentru copii”; un proiect revoluţionar care va schimba complet modul în care ne raportăm la drepturile copilului. În următorii doi ani, vom avea:

• Sistem informatic performant, cu programe pentru analizare, sortare, profilare şi decriptare a materialelor online cu caracter abuziv;

• 70.000 de ore gratuite de consiliere psihologică şi psihoterapie pentru copiii identificaţi cu tulburări psiho-emoţionale generate de pandemia de COVID-19. Pachetul gratuit de consiliere psihologică include 11 şedinţe;

• 119 - un număr unic, la nivel naţional, pentru urgenţe legate de copii.

Şi, poate cel mai important, vor fi înfiinţate, în premieră în România, camere de audiere a copiilor victime ale infracţiunilor la nivelul Inspectoratelor Judeţene de Poliţie, I.G.P.R., Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti. Totul se va realiza printr-o procedură de audiere unitară.

Programul „Din grijă pentru copii” reprezintă cea mai cuprinzătoare soluţie legislativă pentru o Românie în care copiii rămân optimişti referitor la viitorul lor, deşi au crescut şi au învăţat în pandemie.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite