Din diaspora, cu dragoste pentru blogurile adevarul.ro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Campania adevarul.ro continuă astăzi cu poveştile bloggerilor de peste hotare
Campania adevarul.ro continuă astăzi cu poveştile bloggerilor de peste hotare

V-am povestit despre noii bloggeri care s-au alăturat platformei adevarul.ro şi despre cum am început să-i contactăm pe cei pe care voi ni i-aţi propus în campania “Tu pe cine vrei blogger pe adevarul.ro?”. Dar un loc special îl au şi bloggerii care scriu constant din străinătate, cei care, deşi trăiesc pe meleaguri străine, n-au uitat de România.

Sunt vocile oamenilor care ne povestesc despre ţările în care trăiesc, dar şi despre cum se vede România de acolo, de departe. Sunt bloggerii care s-au comportat ca nişte corespondenţi atât pentru noi, cât şi pentru cititorii lor.

Vă redăm pe scurt câteva dintre poveştile la care au participat bloggerii români de pe adevarul.ro din ţări ca SUA, Franţa, Germania sau Anglia.

Ne-am plimbat prin magazinele din Phoenix, Arizona, de Black Friday cu reuşit să ajungă la NASA. Într-o zi ne-a căutat pe Facebook şi ne-a spus că într-o lună se duce în vizită la NASA şi dacă vrem ceva de acolo. Am zis: „cum să nu?” Mircea a publicat un reportaj stufos care a prins şi paginile ziarului tipărit “Adevărul”. Probabil că nu am fi trimis prea curând un corespondent acolo, dar Mircea s-a comportat ca un adevărat ziarist.

Am primit imagini în exclusivitate de la a doua inagurare a lui Barack Obama datorită Simonei Combi, un fotoreportaj pentru care s-a trezit cu noaptea-n cap şi a pornit pe străzile din Washington pentru a surprinde mulţimea de peste 80.000 de oameni adunaţi în jurul Casei Albe la discursul preşedintelui american. Am luat cina de Ziua Recunoştinţei -  “Thanksgiving Day” - împreună cu Alexandra Proca într-o casă desprinsă din filmele hollywoodiene, undeva în Santa Cruz, California.

Am văzut filmul lui Mungiu, “După dealuri” tocmai la Paris, prin ochii pregătiseră francezii de ziua fatală din 21 decembrie 2012. Luana ne-a trimis prăjituri tradiţionale fraţuzeşti şi ne-a amintit că, din când în când, şi francezii ne privesc cu prietenie. A scris şi despre un subiect trecut rapid cu vederea de presa din România: revista LIRE, din Franţa, care a publicat un dosar dedicat celor 27 de scriitori români invitaţi la Salonul de Carte de la Paris 2013. Găsiţi dovada la Luana pe blog.

Din ţara care ne-a lăsat la poarta Schengen ne scrie România văzută din Germania nu e deloc frumoasă, dar Traian a reuşit să surprindă şi părţile amuzante ale experienţei unui român printre nemţi. Textele sale redau, însă, percepţia reală pe care oamenii de rând din Germania o au despre cum ne prezentăm pe piaţa internaţională.

Dar e bine să ştim că lucrurile bune despre România nu sunt pe deplin ignorate şi nume importane de români sunt prezente în cultura britanică. Dar Mihai nu a uitat de ţara lui şi nici de scandalurile care au afectat-o în ultimele luni, aşa cum n-au uitat nici Iulia Badea Guéritée, Iulian Nistea sau Liviu Giosan. Cu toţii sunt bloggeri adevarul.ro care urmăresc traseul României, analizează situaţia politică a ţării şi imaginea ei conturată în străinătate.

Am aflat de la Mihaela Codreanu ce locuri putem vizita gratis în Londra, Paris şi Madrid, dar şi detaliile despre sistemul educaţional francez sau „teama” britanicilor faţă de migraţia românilor şi bulgarilor în Marea Britanie.

Deşi nu face parte din grupul bloggerilor din străinătate,Festivalul de film de la Berlin pe blogul ei. Zi de zi, ea a făcut cronici neobosite ale evenimentelor de peste zi pe care le-a publicat pe blogul de pe adevarul.ro. Ba chiar mai mult, Irina Nistor va continua „corespondenţa” şi de la Cannes, pentru care blogurile adevarul.ro au generat prima acreditare.  

Să nu-i uităm nici pe vecinii din Republica Moldova, cei care redau de multe ori amănunte mai puţin cunoscute din contextul economic şi politic al Republicii Moldova. adevarul.md este o platformă autonomă, dar românii au demonstrat că de multe ori textele şi opiniile publicate pe blogurile de pe partea cealaltă a Prutului pot ajunge cele mai citite într-o zi. De asemenea, propunerile voastre au arătat că sunteţi interesaţi să aflaţi mai multe despre Republica Moldova de la vocile importante de acolo.

Ei sunt vocile României de peste graniţe, oamenii care, dincolo de meseriile lor şi de traiul de zi cu zi din ţări străine, reuşesc să nu uite. Analizele lor sunt de multe ori mai lucide şi foarte calde, deşi distanţa nu le permite să stea atât de aproape de evenimente. Zi de zi, numărul de bloggeri din ţară şi de peste hotare de pe adevarul.ro creşte şi ne bazăm pe faptul că vom da glas României Tăcute din afară, vocile diasporei, vocile studenţilor merituoşi, vocile românilor de succes.

Campania „Tu pe cine vrei blogger pe adevarul.ro?” a intrat deja în faza în care jurnaliştii adevarul.ro încearcă să convingă numele de pe lista voastră să se alăture acestui proiect ambiţios. Vă vom ţine la curent mereu cu cei care au acceptat, dar şi cu cei care au refuzat, deoarece dorim să fim transparenţi. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite