Diferenţa dintre panică şi precauţie. Ce înseamnă toate măsurile anunţate în cazul coronavirusului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
spalare maini

Mai multe măsuri de precauţie, menite să limiteze pe cât se poate răspândirea coronavirusului în România, au fost luate în ultimele zile.

Deşi scopul lor este cel de prevenţie şi toate au logică, în contextul unei evoluţii greu de anticipat, a fost creat un val de panică mai mare decât exista deja. Suntem, fără îndoială, în faţa unei situaţii fără precedent. Nu doar în România, ci peste tot în lume. Tocmai de aceea, panica este firească, până la un punct. 

Există două mari dimensiuni în gestionarea acestei situaţii. Pe de-o parte, toate măsurile luate de autorităţi pentru prevenirea extinderii şi gestionarea cazurilor de pacienţi confirmaţi — Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă este activ 24 din 24 şi ia toate măsurile cerute de schimbările de status, de la o oră la alta. Pe de altă parte, tot ce putem face noi, individual, pentru prevenţie. Niciuna nu o înlocuieşte pe cealaltă, fără îndoială. 

 Măsuri luate de autorităţi (până miercuri, 10 martie, ora 10.00):

  • Se aprobă suspendarea transportului rutier de persoane pentru toate cursele efectuate de operatorii de transport în perioada 10 martie – 31 martie, înspre şi dinspre Italia.
  • Operatorii de transport rutier care tranzitează Italia au obligaţia de a comunica românilor din Italia faptul că vor intra în carantină sau izolare pe teritoriul României.
  • Operatorii feroviari vor avea obligaţia să afişeze mesaje prin care românii din Italia vor fi informaţi că vor intra în carantină sau izolare pe teritoriul României.
  • Se aprobă sistarea programelor de studii privind schimbul de experienţă până în 31 martie.
  • Se aprobă suspendarea stagiilor de practică din spitale.
  • Furnizorii publici şi privaţi de transport de persoane sunt obligaţi să dezinfecteze maşinile.
  • Toate instituţiile publice şi private au obligaţia de a asigura la toalete prosoape, săpun şi dezinfectant.
  • Sunt sistate cursele aeriene către şi dinspre Italia. 
  • Operatorii aerieni au obligaţia de a comunica cetăţenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran şi Coreea de Sud către România, cu escală, faptul că vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul ţării noastre.
  • Operatorii aerieni au obligaţia de a nu permite îmbarcarea persoanelor de altă cetăţenie decât cea română care vin către România, cu escală, din Italia, China, Iran şi Coreea de Sud.
  • Cetăţenii români care sosesc în ţară prin punctele de frontieră terestre venind dinspre sau după ce au călătorit înainte în Italia, China, Iran şi Coreea de Sud intră în carantină instituţionalizată pe raza judeţului de graniţă sau în izolare la domiciliu, în funcţie de zona din care vin.
  • Accesul cetăţenilor străini care vin în România din Italia, China, Iran, Coreea de Sud, indiferent de mijlocul de transport folosit, este permis doar cu condiţia obligatorie de a intra în carantină sau autoizolare, după caz.
  • Restricţiile menţionate se aplică şi pentru transportul maritim şi fluvial.
  • Sunt interzise manifestările publice sau private, în spaţii deschise sau închise, cu un număr de participanţi mai mare de 1000 de persoane. Această măsură este obligatorie, la nivel naţional, pentru toţi agenţii publici şi privaţi şi nu este supusă negocierii sau excepţiilor.
  • Evenimentele la care este estimată participarea unui număr mai mic de persoane pot fi organizate doar după obţinerea aprobării de la direcţiile locale de sănătate publică.
  • În aceeaşi perioadă, nu vor mai fi organizate stagii de practică în spitale pentru studenţii la medicină şi farmacie, cu excepţia situaţiilor de voluntariat în sprijinul medicilor.
  • Până la 31 martie a.c., aparţinătorii pacienţilor nu pot face vizite în spitale.

Aceste decizii sunt valabile până la data de 31 martie, cu posibilitate de prelungire. 

Măsuri pe care le putem lua fiecare dintre noi

 

Dincolo de măsurile luate de autorităţi, există câteva lucruri importante, care ţin de fiecare dintre noi, cărora e important să le acordăm importanţă maximă, oricât de banale vi s-ar părea. Există câteva recomandări făcute de Ministerul Sănătăţii:

  • Spălaţi-vă mâinile de multe ori. Spălarea şi dezinfectarea mâinilor sunt acţiuni decisive pentru a preveni infecţia. Mâinile se spală cu apă şi săpun cel puţin 20 de secunde. Dacă nu exista apă şi săpun, puteţi folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%. Spălarea mâinilor elimină virusul.
  • Evitaţi contactul cu persoane care sunt suspecte de infecţii respiratorii acute. Menţineţi distanţa de cel puţin 1 metru între dumneavoastră şi alte persoane, în special când acestea tuşesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanţă apropiată.
  • Nu vă atingeţi ochii, nasul şi gura cu mâinile. Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas şi gură.
  • Acoperiţi-vă gura şi nasul dacă strănutaţi sau tuşiţi. Dacă aveţi infecţie respiratorie acută, evitaţi apropierea de alte persoane, tuşiţi cu gura acoperită sau într-un şerveţel de preferat de unică folosinţă, purtaţi mască de protecţie şi spălaţi mâinile. 
  • Sunaţi la 112 dacă aveţi febră, tuşiţi sau v-aţi întors din China sau zonele în carantina din Europa de cel puţin 14 zile. Perioada de incubaţie a noului coronavirus este cuprinsă între 1 şi 14 zile. Dacă v-aţi întors dintr-o călătorie din China sau zonele în carantin din Europa de mai puţin de 14 zile sau aţi intrat în contact cu persoane care s-au întors din China sau zonele în carantina din Europa de mai puţin 14 zile şi aveţi febră, tuşiţi, prezentaţi dificultate respiratorie, dureri musculare şi stări de oboseală, sunaţi la 112 pentru a primi informaţii necesare. Purtaţi mască de protecţie dacă intraţi în contact cu alte persoane, folosiţi şerveţele de unică folosinţă şi spălaţi bine mâinile.

În loc de concluzie, câteva recomandări personale, dar derivate din toate cele oficiale: 

  • Folosiţi surse credibile de informare - Ministerul Sănătăţii şi autorităţi subordonate, Guvernul României, Organizaţia Mondială a Sănătăţii etc.
  • Căutaţi sursa informaţiilor şi în materialele de presă pe care le vizualizaţi - din dorinţa de audienţă apare riscul de exagerare al unor zvonuri sau informaţii neconfirmate oficial. 
  • Rămâneţi precauţi, dar nu intraţi în panică. 
  • Treceţi informaţiile prin filtrul propriu - sunt multe personaje în spaţiul public care vor să agite spiritele mai mult decât este cazul. 
  • Aveţi mare grijă la igiena personală elementară şi respectaţi recomandările specialiştilor. 
  • Sunaţi-vă rudele, prietenii, cunoştinţele din ţările afectate de coronavirus. Rugaţi-i să nu vină acasă, chiar dacă dorul e mare şi biletele de avion sunt deja cumpărate. Riscă să pună în pericol sănătatea celor dragi şi să răspândească virusul (chiar dacă nu au simptome).
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite