Diferenţa între izolare şi carantină. O mie de persoane, izolate la domiciliu în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
17 persoane sunt în carantină în România
17 persoane sunt în carantină în România

17 persoane sunt în carantină în România, după ce s-au aflat în zone unde sunt numeroase cazuri de infectare cu coronavirus, iar alţi aproximativ o mie de oameni sunt izolaţi la domiciliu, au anunţat autorităţile.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a spus că, în Neamţ, două persoane venite din China nu au respectat măsurile privind izolarea la domiciliu şi riscă amendă sau închisoare. La nivel naţional sunt peste 4.000 de locuri de carantină, în 125 de locaţii. De asemenea, ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat că sunt disponibile în jur de 2.500 de paturi în toate secţiile şi spitalele de boli infecţioase, din care 95 sunt pentru terapie intensivă.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că în carantină au fost doi cetăţeni veniţi din China, din Wuhan, care au plecat, iar acum sunt şase persoane aduse din Japonia de pe vasul de croazieră Diamond Princess, în Dolj mai sunt în carantină alte 8 persoane venite din Italia (Lodi), iar în Galaţi, alte 3 persoane, de asemenea venite din Italia. 

Cine merge acasă şi cine merge în carantină  

Carantina este obligatorie pentru cei care vin din zone de risc maxim, iar spaţiile de carantinare de la nivelul fiecărui judeţ au toate condiţiile şi sunt păzite în exterior cu jandarmerie şi poliţie locală.

Carantina e obligatorie, s-a instituit prin OUG şi a fost declarată prin ordin al ministrului. Pentru cei care vin zone de maxim risc – acum lărgirea zonei de risc la cele 11 comune din Italia – cei care vin de acolo şi sunt asimptomatici intră în carantină 14 zile. Sunt testaţi la venire şi plecare din carantină. Carantina nu e autoizolare şi se aplică pentru cei care vin din cele 11 comune din Italia, care intră în spaţiile de carantinare de la nivelul fiecărui judeţ, sunt izolaţi în nişte camere cu toate condiţiile, grupuri sanitare, televizor, pentru 14 zile. Paza în exterior se asigură de jandarmerie şi poliţie locală. Cei aflaţi în carantină sunt vizitaţi de DSP şi de autorităţile locale”, a explicat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Nelu Tătaru la Digi24.

Pentru ceilalţi, care vin din afara celor 11 comune de maxim risc din Italia, li se indică izolarea voluntară la domiciliu. Când intră în ţară, primesc chestionare pe care le completează, dacă vin din cele două regiuni în afara celor 11 comune, după ce sunt consultaţi medical în aeroport sau la intrarea în ţară la punctele de frontieră, sunt verificaţi dacă prezintă simptomatologie, sunt îndrumaţi la domiciliu, unde fac izolare voluntară 14 zile.

„Dau datele de contact şi adresa de domiciliu. Sunt supravegheaţi şi verificaţi de DSP şi medicii de familie de câte ori e nevoie. DSP face evaluare prin medicul de familie, sau dacă simptomatologia se modifică, sau inopinat”, a arătat Tătaru.

În ceea ce îi priveşte pe românii care intră în ţară pe cale terestră, pentru ei sunt culoare separate la punctele de frontieră – 7 cu Serbia şi 14 cu Ungaria – acolo completează formularele şi semnează pe proprie răspundere că au dat declaraţiile corecte. 

buzau

Firea: „Avem clădire pentru carantină, cu o sută de locuri“

Primarul general, Gabriela Firea, a anunţat, marţi, că a identificat şi pus la dispoziţia autorităţilor o clădire cu o sută de locuri pentru carantină, în prezent fiind şase persoane în ea. „Nu sunt cazuri confirmate de coronavirus”, a precizat primarul general. „Avem şase persoane în acea clădire, pentru izolare, după ce cele două persoane venite primele au plecat acasă pentru că nu aveau simptome”, a mai spus Firea. 

La rândul lui, ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat, luni seara, că sunt 4.172 locuri de carantină la nivel naţional, în 125 de locaţii aflate în 121 de localităţi din 40 de judeţe.

„Infodemia“ de pe reţelele sociale. Cum să vă feriţi de ştirile false despre coronavirus

Ameninţarea coronavirusului a declanşat o epidemie de fake news, în special pe reţele sociale. Mesaje atribuite autorităţilor, dar false, circulă pe Facebook şi WhatsApp. Autorităţile recomandă să nu luăm în considerare decât anunţurile oficiale făcute de autorităţi. 

„Noi am solicitat populaţiei să nu asculte nimic din ce vine pe social media şi din surse neconfirmate. De câteva zile rugăm populaţia să nu dea crezare paginilor de Facebook şi site-urilor neverificate. De oriunde citesc, să verifice pe site-urile oficiale: MS, DSU, MI. În niciun caz să nu creadă informaţiile care circulă şi nu sunt verificate. Dacă cineva ar citi tot ce a apărut azi, s-ar ascunde în casă, ar închide uşile şi ar zice că lumea s-a terminat, pentru că informaţiile sunt date de neavizaţi, care induc panică şi alţii poate au un scop în ce fac”, a spus Raed Arafat.

Şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a numit acest fenomen al ştirilor false „infodemie”, pornind de la cuvântul epidemie. Un mesaj menit să stârnească panică a circulat în ultimele zile pe reţelele sociale. Avea un număr de înregistrare pentru a-i face pe oameni să creadă că vine de la Ministerul Sănătăţii şi susţinea că „nu mai există leacuri odată ce sunteţi infectat” şi că „răspândirea din China în diferite ţări este foarte rapidă, generală şi de masă”. Mesajul fals recomanda utilizatorilor de pe reţelele sociale să bea „apă caldă sau ceaiuri antigripale” şi să mănânce „lămâi, usturoi şi multe ceaiuri fierbinţi”. Nu lipsesc nici greşelile gramaticale, întâlnite adesea în astfel de mesaje false. 

Te-ar putea interesa şi:

Italianul diagnosticat cu coronavirus este căsătorit cu o femeie din judeţul Gorj. Pe unde au călătorit cei doi în România

Cât de periculos este coronavirusul şi ce categorii de bolnavi sunt cei mai afectaţi: statistici relevante 

VIDEO A început nebunia în magazinele din România. Rafturi golite, cozi uriaşe în supermarketuri de frica coronavirusului

  

România, la mila coronavirusului. Sfaturi de la medici: cum ne ferim de virusul ucigaş

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite