Diferenţa între canabisul recreaţional şi cel medicinal şi de ce e utilă legalizarea canabisului în scop medical în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pacienţii români care suferă de epilepsie, cancere rare sau scleroză multiplă ar putea avea o calitate mai bună a vieţii dacă autorităţile ar legaliza administrarea canabisului în scop medicinal, susţin medicii care nu au alternative pentru aceşti bolnavi.

România ar putea intra pe harta ţărilor europene în care canabisul se prescrie în scop medicinal. Astfel, ţara noastră se va alătura unor state precum Germania, Danemarca, Macedonia, Malta, Italia, Belgia sau Olanda, unde medicii pot prescrie, într-un mod securizat şi doar pe bază de reţetă, marijuana pacienţilor care suferă de epilepsie, diverse forme de cancere rare sau scleroză multiplă. Atât reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi cât şi specialiştii sunt de părere că iniţiativa Ministerului Sănătăţii de a da undă verde consumului de canabis în scop medicinal ar fi de bun augur pentru că ar îmbunătăţi calitatea vieţii acestor pacienţi, pentru care terapiile obişnuite nu mai dau niciun fel de randament.

„Sprijin această iniţiativă pentru că s-a demonstrat că într-adevăr funcţionează această terapie, mai ales pentru pacienţii care suferă de epilepsie. Sunt studii clinice făcute de specialişti care au demonstrat beneficiile canabisului medicinal. Problema, în cazul copiilor care suferă de sindromul Dravet (epilepsie, n.red.), este că acele convulsii pot fi invalidante, sunt periculoase pentru ei iar dacă aceasta terapie în scop medicinal îi ajută atunci ei trebuie să beneficieze de ea. S-au creat medicamente specifice şi s-a scos acea substanţă care dă senzaţia de recreere”, a declarat, pentru „Adevărul”, Dorica Dan, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Boli Rare din România. 

Diferenţe între canabisul recreativ şi cel medicinal

Medicii care lucrează cu aceste categorii de pacienţi sunt şi ei de părere că tratamentul cu canabis în scop medicinal ar fi util pentru bolnavi, mai ales că există diferenţe uriaşe între marijuana folosită în scop recreativ şi cea utilizată în scop medical, nu doar din punct de vedere al compuşilor ci şi din punct de vedere al administrării. Canabisul medicinal se dă pacienţilor sub formă de ulei, tinctură sau suc stors direct din controversata plantă. El nu se fumează, aşa cum se întâmplă în cazul marijuanei folosită în scop recreativ, arată specialiştii, conform cărora substanţa activă, cea care dă halucinaţii, e eliminată din ecuaţie. 

„E un preparat de canabis purificat. Componenta THC, cea halucinogena, este îndepărtată în cea mai mare parte, sunt doar urme şi componenta canabidiol, cea care are acţiunea terapeutică anticriză epileptică, este medicamentul care e luat. Aduce un plus în epilepsiile extrem de rezistente”, a explicat, pentru Ştirile Pro TV, medicul Dana Crăciun, neurolog pediatru. 

Canabisul medicinal nu se fumează

Portugalia, Cehia, Luxemburg, Croaţia, Estonia, Finlanda, Polonia, Grecia, Norvegia, Irlanda, Marea Britanie şi Lituania sunt alte state europene care au legalizat, în urmă cu câţiva ani, folosirea canabisului în scop medicinal. 

„În Uniunea Europeană, nicio ţară care permite utilizarea medicinală a preparatelor din canabis nu recomandă fumatul ca mod de administrare. În privinţa eficienţei canabisului în scop medicinal, un raport al Observatorului european pentru droguri şi toxicomanie arată că sunt necesare cercetări şi studii clinice suplimentare, inclusiv care să analizeze dozajul şi interacţiunea cu alte medicamente, dar şi studii care să observe pacienţii pentru o perioadă mai lungă de timp”, se arată într-un mesaj transmis de reprezentanţii Comisiei Europene în România. 

Lista afecţiunilor pentru care canabisul ar fi util

Şi chiar aceste beneficii le analizează Ministerul Sănătăţii în aceste momente. Un grup de lucru format din specialişti, reprezentanţi ai pacienţilor şi experţi, trebuie să stabilească în ce măsură este nevoie de o astfel de terapie în România, dar şi care sunt afecţiunile pentru care ea ar putea fi prescrisă de doctorii de la noi. 

„Canabisul trebuie dat într-un sistem foarte bine controlat de către medici. Pe lângă epilepsie, cabinoizii mai pot fi prescrişi în anumite tipuri de cancere rare şi în scleroza multiplă, dar acestea ar reprezenta strict excepţii pentru că există deja terapii care dau rezultate. Cu siguranţă părinţii nu ar dispune de banii necesari pentru asemenea tratamente, astfel că ele ar trebui subvenţionate de stat, prin introducerea în programele naţionale”, a completat Dorica Dan, reprezentanta societăţii civile.  

Semnalul de alarmă

La ora actuală, în statisticile Ministerului Sănătăţii sunt cuprinşi peste 40 de copii care suferă de sindromul Dravet. Însă boala este subdiagnosticată. „Canabisul medicinal este terapie adjuvantă în anumite patologii şi face foarte mult bine”, a subliniat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. Oficialul spune însă că inclusiv la prima dezbatere pe marginea legalizării canabisului în scop medical au existat păreri împărţite, „ceea ce este şi firesc”, a completat Pintea.

„Acum 20 de ani, când s-au separat cei 400 de componenţi din marijuana, s-a arătat că unul dintre ei poate să taie greaţa pacienţilor care fac chimioterapie sau poate fi util pentru anumite categorii de pacienţi. Problema este că acel THC, care dă dependenţă, nu se găseşte în aceeaşi concentraţie în toate plantele, canabisul nu e un medicament, iar culturile diferă. Nu ai cum să asiguri o constanţă a dozajului”, spune doctorul Adrian Abagiu, medic la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite