Agenţia Europeană a Medicamentului: Diclofenacul, în doze mari, poate ucide pacienţii bolnavi de inimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diclofenacul prezintă mai multe beneficii decât riscuri FOTO Adevărul
Diclofenacul prezintă mai multe beneficii decât riscuri FOTO Adevărul

Diclofenacul, administrat în doze mari, prezintă un risc suplimentar de atac de cord, atrag atenţia specialiştii Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA).Prin urmare, medicii ar trebui să recomande cu mai multă prudenţă utilizarea medicamentului, date fiind riscurile pe care acesta le presupune.

De altfel, se consideră că medicamentul prezintă mai multe beneficii decât riscuri. „Pacienţii care au probleme cardiace sau circulatorii grave nu ar trebui să folosească diclofenac”, susţin specialiştii.

Decizia agenţiei vine după ce un amplu studiu internaţional a ajuns luna trecută la concluzia că folosirea pe termen îndelungat şi în doze mari a două analgezice, diclofenac - care are şi acest rol - şi ibuprofen creşte cu circa o treime riscul unui eveniment vascular „major” - adică un atac de cord, atac cerebral sau chiar deces pe fondul unei boli cardiovasculare.

Totodată, pacienţii care prezintă o serie de factori de risc precum hipertensiunea, colesterolul mărit sau siabetul, dar şi fumătorii, ar trebui să „folosească diclofenac doar după o examinare mai atentă”.

 „În mod cert, mii de oameni mor an de an ca rezultat al folosirii diclofenacului. Dar sunt victime invizibile, fiindcă, probabil, în multe cazuri, nu a fost identificată cu precizie cauza. Aşadar, nu există un grup care să facă lobby în numele lor“, a declarat David Henry, de la Institutul de Ştiinţe de Evaluare Clinică din Toronto, autorul unui raport publicat în PLOS Medicine.

Potrivit raportului, diclofenacul întrece, ca frecvenţă a utilizării, ibuprofenul, naproxenul şi alte antiinflamatoare nesteroidiene în 15 zone ale lumii. Aceasta în contextul în care este cunoscut faptul că diclofenacul este şi cel mai riscant din această clasă de medicamente. Alte antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sunt mult mai sigure, naproxenul fiind cel mai puţin riscant. Cu toate acestea, naproxenul are o cotă de piaţă de doar 10% din totalul AINS.

Diclofenacul ar fi provocat 14.000 de decese în China

Henry a oferit exemplul Chinei pentru a demonstra impactul negativ pe care acest medicament îl are asupra populaţiei. Dacă 1,3% din populaţia Chinei (de 1,3 miliarde de oameni) iau diclofenac – o presupunere plauzibilă, din moment ce diclofenacul este cel mai folosit AINS în China – într-un an s-ar înregistra, strict din această cauză, 14.000 de decese care altfel ar putea fi prevenite.

Cele 15 zone analizate de Henry şi de echipa sa sunt: Australia, Bangladesh, China, China (Hong Kong), Indonezia, Malaezia, Noua Zeelandă, Pakistan, Filipine, Singapore, Taiwan, Thailanda, Vietnam, Anglia şi Canada.

În România, cel mai folosit antiinflamator este însă ibuprofenul, potrivit statisticilor. Studii anterioare arată că nici acesta nu este lipsit de efecte secundare. „Persoanele care suferă de boli de inimă trebuie să ceară avizul medicului înainte să utilizeze ibuprofenul, fiindcă poate cauza edeme gambiere. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul celor care suferă de afecţiuni la nivelul rinichilor sau al ficatului, situaţii în care creşte riscul de boală cronică renală, ibuprofenul fiind metabolizat la nivel hepatic“, atrage atenţia prof. dr. Ioan Fulga, şeful Catedrei de Farmacologie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“.

Codeina, interzisă la copiii sub 12 ani

De curând, Agenţia Europeană a Medicamentului recomandă medicilor să nu prescrie medicamente ce conţin codeină copiilor cu vârsta sub 12 ani. Potrivit organizaţiei internaţionale, efectele secundare care pot apărea sunt grave şi, în unele situaţii, chiar mortale.

Conform agenţiei, codeina ar trebui administrată strict în condiţiile în care durerile nu trec de la analgezice ca paracetamol sau ibuprofen.

De asemenea, codeina nu ar trebui utilizată în cazul tinerilor sub 18 ani cărora li s-au extirpat amigdalele sau polipii, din cauza susceptibilităţii crescute de a dezvolta probleme respiratorii.

Aceleaşi precauţii trebuie să se aplice şi adulţilor de toate vârstele care metabolizează prea repede codeina sau femeilor care alăptează, aceasta putând ajunge la copil prin laptele matern.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite