Dezvăluiri. Pacienţi decedaţi, abandonaţi pe scările interioare ale Spitalului Universitar Bucureşti. Ce spun reprezentanţii instituţiei FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Morţii sunt abandonaţi pe scările interioare ale Spitalului Universitar. FOTO: Emanuel Ungureanu
Morţii sunt abandonaţi pe scările interioare ale Spitalului Universitar. FOTO: Emanuel Ungureanu

Decedaţi ambalaţi în saci de plastic şi abandonaţi pe scările interioare ale spitalului. Se întâmplă în Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, potrivit deputatului Emanuel Ungureanu care a prezentat imagini în acest sens. Conducerea unităţii spitaliceşti susţine că a fost demarată o anchetă.

UPDATE Reprezentanţii spitalului au făcut o serie de precizări, joi, cu privire la imaginile semnalate. Aceştia spun că decesul pacientului care apare în fotografii s-a produs in cursul dimineţii de vineri, 10 ianuarie. 

„Conform legislaţiei în vigoare, după două ore de la deces cadavrul este transferat la morgă de către brancardierii secţiei unde a decedat bolnavul, însoţit de asistentul medical. În acest sens, persoana decedată a fost scoasă din sectie pentru a fi transportată la Anatomie Patologică”, se arată în comunicatul remis Adevărul. 

Secţia în care a decedat pacientul este situată la etajul 10 al spitalului, aşa că până la sosirea liftului pentru a fi transportat la Anatomie Patologică, „persoana decedată a fost pusă în acea zonă, o zonă de evacuare în caz de incendiu, pentru a nu sta în spaţiul unde circulau bolnavii şi aparţinătorii”, explică reprezentanţii instituţiei. Aceştia menţionează că încă de pe 10 ianuarie 2020, data la care le-au fost semnalate aceste imagini, conducerea spitalului a demarat o anchetă administrativă. S-au dat note explicative, iar persoanele responsabile vor fi cercetate in comisia de disciplina, urmând a fi sanctionate conform legii. 

UPDATE Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP) a luat cunoştiinţă de acest caz şi a mers în control la instituţie, joi. „Într-adevăr, s-au încălcat protocoalele, cadavrul fiind scos pe scara interioară cu zece minute înainte de a se face două ore de la deces, la scara respectivă neavând totuşi acces alţi pacienţi din spital. Există însă, circumstanţe atenuante, cadavrul fiind scos din sală din cauză că alt pacient, în viaţă, avea nevoie să fie cazat de urgenţă în patul respectiv. Pacientul care a ocupat patul avea nevoie de conectare la sistemul de monitorizare şi de tratament perisabil. Nu putea fi aşezat pe holuri. Era un pacient cu infarct cardiac”, a explicat preşedintele ANPP, Vasile Barbu. Acesta a mai precizat că spitalul nu are paturi suficiente pentru pacienţi, din cauza lipsei de spaţiu. „Ar trebuie modificate procedurile. Nu este în regulă ca un pacient să stea cu un cadavru în patul de lângă el timp de două ore”, a mai adăugat specialistul. 

„La Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti patronat de iubita lui Sorin Oprescu, Adriana Nica, morţii sunt abandonaţi cu orele pe scările interioare în dispreţ total faţă de cel decedat”, arată deputatul.  Imaginile postate au fost realizate de către  un asistent medical avertizor de integritate care lucrează în spital.

Acesta arată că sunt încălcate norme de etică şi procedurile operaţionale ale spitalului. „Pe lângă aspectele de bun simţ care ţin de respectul pentru cel decedat şi pentru cei vii care circulă pe scările interioare ale spitalului şi sunt expuşi la supliciul de a vedea un mort înfăşurat în cearceaf lângă scări, conducerea spitalului a încălcat o procedură operaţională instituită în mandatul vechiului manager al Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, Cârstoiu. Conform acestei proceduri, pe fiecare etaj din acest spital, trebuia amenajată o cameră specială unde după ce se constată decesul unei persoane, cadavrul este păstrat 2 ore pe secţia unde a decedat bolnavul şi apoi este dus la morgă”, se arată în postare.

Autoritatea Naţională pentru Managementului calităţii în Sănătate(ANMCS) ar fi trebuit să verifice în timpul procedurilor de acreditare dar şi după dacă aceste proceduri de manipulare a pacienţilor decedaţi sunt respectate, mai arată politicianul. 

Ungureanu mai scrie că pe secţiile din spital, pacienţii morţi nu sunt protejaţi de saci negri aşa cum este normal şi se procedează la UPU( foto 2) ci sunt înfăşuraţi într-un simplu cearceaf ordinar.

„Este inutil să vă spun că imaginea unui câine vagabond şi sacii de gunoi de la intrarea în Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti sunt parte din peisajul cu care ne-am obişnuit în spitalele din Bucureşti”, mai scrie Ungureanu. 

mort spital
mort spital

FOTO ALL: Emanuel Ungureanu 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite