DEZBATERE Noi reguli pentru saloanele de tatuaje şi piercing-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii sub 18 ani nu îşi vor mai putea face tatuaj sau piercing fără aprobare din partea părinţilor, iar proprietarii de saloane vor fi obligaţi să pună în aplicare o serie de reguli noi privind igiena.

Un proiect de lege pus în dezbatere de Ministerul Sănătăţii stabileşte o serie de noi reguli pentru saloanele de tatuaje şi piercing-uri nu doar din punct de vedere al igienei, ci şi din punct de vedere al clientelei. În acest sens, autorităţile au făcut o listă cu persoanele care nu vor mai avea dreptul să treacă pragul cabinetelor de înfrumuseţare.

Astfel, dacă adolescenţii până la 18 ani îşi pot face tatuaj sau piercing doar cu acordul părinţilor şi în prezenţa acestora, gravidele, persoanele cu HIV/SIDA, diabet ori bolnavii psihic nu vor mai putea fi supuse procedurilor de tatuare cosmetică şi arististică.

Asta pentru că autorităţile vor să reducă incidenţa bolilor infecţioase, care sunt în creştere tatuajele şi piercing-urile fiind pe locul trei în topul elementelor care stau la baza contractării unei boli infecţioase.

„Tatuajele sunt una din cauzele principale care duc la astfel de îmbolnăviri. Avem risc pe stomatologie, apoi există un risc de a lua infecţii prin transfuzii, iar pe locul trei sunt tatuajele şi piercingurile. Chiar dacă saloanele autorizate sunt verificate de Direcţiile de Sănătate Publică, în măsura în care există personal, avem o mare problemă cu cei care pun astfel de bijuterii sau fac tatuaje în locaţii fără neautorizaţie. Din punctul meu de vedere, aceştia ar trebui să primească sancţiuni, nu închisoare, dar amenzile penale ar putea fi o soluţie”, a declarat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP).

Tinerii sub 18 ani, tatuaj în prezenţa părinţilor

Acesta susţine că numărul celor care fac tatuaje sau pun piercienguri fără o autorizaţie a crescut în ultimii ani. Concret, în proiectul de act normativ se arată că pistolul utilizat în piercingul urechii trebuie curăţat, dezinfectat sau sterilizat după fiecare utilizare şi că bijuteriile trebuie să fie însoţite de certificate de conformitate privind compoziţia chimică a metalului şi certificate de calitate, emise de producător.

Proiectul de lege mai arată că tinerii până la 18 ani trebuie însoţiţi în mod obligatoriu de părinţi atunci când vor să îşi facă tatuaj sau când vor să îşi pună piercing. Cei din sistem salută măsura, în condiţiile în care minorii trebuie protejaţi de eventuale contaminări.

„Minorul este victima unui anturaj, nu poate să decidă pentru el pentru că este influenţabil. Aici intervine responsabilitatea părinţilor. Atât timp cât părintele este de acord, nu poţi să-i interzici unui copil să-şi facă tatuaj dacă îşi doreşte neaparat acest lucru. Totuşi, dacă li se face tatuaj fără ca părintele să îşi dea consimţământul, salonul trebuie să fie aspru sancţionat”, a completat Barbu.

„Îi obligam pe adolescenţi să completeze un formular”

George,  artist tatuator, susţine că cel mai mic client al său a fost o adolescentă în vârstă de 15 ani, care l-a contactat  pe internet şi care vroia să îşi îmbunătăţească tatuajul. „De regulă, îi întreb ce vârste au. În urmă cu câţiva ani, când lucram la salon, îi obligam să completeze nişte formulare de consimţământ din partea părinţilor, altfel îi refuzam. Documentele respective erau şi o acoperire pentru noi”, a explicat tânărul.

Acum lucrează acasă, deşi spune că foloseşte strict instrumente de unică folosinţă şi că se documentează temeinic înainte de a accepta un client. „Probleme pot apărea dacă nu respectă indicaţiile noastre şi nu îngrijesc tatuajul sau piercingul. Evident că atunci pot apărea infecţii şi, în unele situaţii, chiar şi complicaţii”, a mai spus George.

Aerul condiţionat, obligatoriu în salonul de tatuaj

Riscurile medicale la care se supun tinerii cu tatuaje sau piercing-uri sunt enorme, atrag atenţia specialiţtii. Prin urmare, proiectul lansat în dezbatere de MS încearcă să reglementeaze şi condiţiile de lucru din saloane. Mai exact, actul normativ cere în mod expres ca spaţiile de desfăşurare a activităţilor de tatuare, piercing sau implantare dermală să aibă incinte separate.

O altă obligaţie este aceea de a pune la vedere toate autorizaţiile, certificatele, aprobările şi sfaturile de îngrijre pentru tatuaje, piercing-uri şi implanturi de piele. În plus, încăperea destinată lucrului în sine trebuie să aibă o suprafaţă minimă de şase metri, lumină natural, aer condiţionat şi ventilator, se mai arată în lege.

Testările, obligatorii pentru cei cu comportament la risc

Orice persoană ar trebui să facă, o dată la cinci ani, o serie de teste, pentru HIV, hepatită B şi C, mai ales dacă are un comportament posibil la risc, respectiv tatuaje, piercing, contact sexual neprotejat. De asemenea, şi persoanele care au fost operate sau au primit sânge înainte de 1989 trebuie să se testeze periodic. Aşa arată profesorul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”, conform căruia prevalenţa cu virusul hepatitic C în România este de 3,23%, cele mai multe infecţii înregistrându-se la grupele de vârstă 50 - 59 de ani şi 60 - 70 de ani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite